Basic Civil Engineering Questions and Answers – Contouring

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Contouring”.

1. Contours can be found in a __________ map.
a) Political
b) Topographical
c) Physical
d) Thematic
View Answer

Answer: b
Explanation: These are imaginary lines, which passes through points of same or equal elevations. These are found in topographical maps to represent features like mountains, valleys, etc.
advertisement

2. Contour Maps are not mandatory in civil engineering projects like road works, dams, canals,
etc.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: To identify a suitable site for these projects, to study the nature of ground and slopes and to make an estimate for earth work, a contour map of that region is required.

3. How many methods of contouring are present?
a) 5
b) 3
c) 2
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: There are 2 methods of contouring: direct and indirect. In direct method, the points of elevation are located physically and then plotted on the map. Indirect method uses contouring with the help of grids.
advertisement
advertisement

4. Indirect methods uses how many methods?
a) 3
b) 4
c) 2
d) 6
View Answer

Answer: a
Explanation: The three methods are: method of a square (area divided into squares and grid point taken), method of cross-section (cross sectional points taken) and tacheometric method (adopted for very steep hills).

5. The commonly used squares in the method of a square is:
a) 10m x 10m to 5m x 5m
b) 10m x 10m to 15m x 15m
c) 5m x 5m to 20m x 20m
d) 5m x 5m to 10m x 15m
View Answer

Answer: c
Explanation: The size of the square varies from 5m x 5m to 20m x 20m. These grid points are found by levelling and then plotted on drawing sheets.
advertisement

6. Which of the below methods is used for interpolating contour points between 2 points?
a) Arithmetic calculation
b) Using measuring tapes
c) Taking pictures of area
d) Using a theodolite
View Answer

Answer: a
Explanation: There are 3 different ways to interpolate contour points between 2 points; arithmetic calculation, estimation and graphical or mechanical method.

7. The contour interval is the same for all purposes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The interval is kept as 2m for large projects like highways, railways, etc and 0.5m for earth work, building sites, etc.
advertisement

8. The curves used for drawing lines between points in a contour line is:
a) Radial curve
b) French curve
c) C-curve
d) Inverted curve
View Answer

Answer: b
Explanation: The contour points are first located. Corresponding points are joined by a smooth line and for curves, a French curve is used.

9. Which shaped lines indicate the presence of a ridge?
a) V-shaped
b) U-shaped
c) L-shaped
d) S-shaped
View Answer

Answer: b
Explanation: The contour line with U-shape, which has convexity towards a lower ground shows the presence of a ridge.
advertisement

10. The line which separates the catchment basin from the rest of the area is:
a) Ridge line
b) Dam line
c) Catchment line
d) Watershed line
View Answer

Answer: d
Explanation: The area where rain water drains into the river is the catchment area of the river. The watershed line is then marked. The area inside this line is measured in order to study flood levels.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter