Basic Civil Engineering Questions and Answers – Floor Types

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Floor Types”.

1. Which type of floor is used for residential buildings?
a) Ground timber floor
b) Single joist timber floor
c) Double joist timber floor
d) Framed timber floor
View Answer

Answer: b
Explanation: In residential buildings, the span is less and loads to be carried are light. So, a single joist timber can be used.
advertisement

2. Floor under the flooring is called:
a) Plinth
b) Sunken floor
c) Sub floor
d) Hind floor
View Answer

Answer: c
Explanation: Flooring refers to the floor finish or covering like tiles, mosaic, etc. The level below these is called sub floor.

3. A ________ floor makes noise when an intruder walks on it.
a) Glass
b) Chirping
c) Sound
d) Nightingale
View Answer

Answer: d
Explanation: These floors make a chirping sound when the tread on. The sound is produced by the rubbing of nails against the boards of flooring.
advertisement
advertisement

4. A floor consists of _________ parts.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: A floor consists of 2 parts. A sub floor, which is laid below flooring and supports the flooring as well as super imposed loads. The floor covering is the second part, which gives a smooth, clean, impervious and durable surface.

5. _________ floor is used for spans of more than 7.5m.
a) Framed timber
b) Stone
c) Glass
d) Double joist timber
View Answer

Answer: a
Explanation: In a framed timber floor, girders are placed between walls and binders are put on them. It can be used for larger spans.
advertisement

6. Distribution of loads on the wall is not uniform in single joist timber floor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In single joist timber floor, joists are spaced closely – 30cm centre to centre. It is because of this the distribution of loads on the wall is uniform.

7. Which of the below is a problem with floors?
a) Cracks
b) Stains
c) Vibration
d) Projections
View Answer

Answer: c
Explanation: Vibration can occur when heavy footsteps and low bass frequencies pass through the floor. Wooden floor is more prone to vibrations. A floating floor or concrete floor can be used to solve the problem.
advertisement

8. Which of the below utility cannot be provided underneath a floor?
a) Plumbing
b) Sound proofing
c) Air-conditioning
d) Gas lines
View Answer

Answer: d
Explanation: Gas lines are generally drawn through walls and not floors. All other utilities like plumbing, electrical wires, thermal and sound proofing, fire protection, sewage can be carried underneath a floor.

9. The upper floors are floating floors.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Floating floors is the one that is supported by the ground below. Suspended floor is the one supported by walls at the edges. Ground floor can be floating or suspended, while upper floor is always suspended floor.
advertisement

10. In suspended concrete floors, _________ beams are used.
a) T shaped
b) Inverted L shaped
c) Inverted T shaped
d) I shaped
View Answer

Answer: c
Explanation: A suspended concrete floor is typically built using block and beam. Inverted T shaped beams are used. Concrete blocks (Pre-cast) are laid in between these beams.

11. Horizontal structural members placed at right angles to bridging joists are:
a) Binders
b) Girders
c) Screed
d) Topping
View Answer

Answer: a
Explanation: Binders are provided to take the load of bridging joist and of floor toppings. Girders are placed to support binders. Screed is narrow strips of wood or bands of plaster laid on floor to act as guides to get an even surface for toppings. Top most lair of a floor is called toppings.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter