Basic Civil Engineering Questions and Answers – Foundation

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Foundation”.

1. How many types of foundations are there based on depth?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: The 2 types are shallow and deep foundations. Shallow foundation transfers the load to very near earth. Deep foundations are used for high rise buildings to bear heavy loads.
advertisement

2. The figure below represents:
Wall footing diagram
a) Isolated footing
b) Wall footing
c) Strap footing
d) Mat foundation
View Answer

Answer: b
Explanation: Wall footing or strip footing is a continuous strip of concrete that serves to spread weight of load bearing wall.

3. ___________ footing is used in load bearing masonry construction.
a) Isolated
b) Strap
c) Strip
d) Pile
View Answer

Answer: c
Explanation: The strip footing bears a whole load of an entire wall. It is a continuous footing that runs below the wall.
advertisement
advertisement

4. How many types of combined footing are possible?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: Combined footing is provided when 2 columns are very close by. They can be rectangular or trapezoidal in section.

5. CPRF stands for:
a) Combined Plain Round Foundation
b) Connected Pile Round Foundation
c) Combined Pile Raft Foundation
d) Corrosion Proof Raft Foundation
View Answer

Answer: c
Explanation: CPRF uses the combination of pile and raft foundation as the name suggests. It is used as a foundation for high rise buildings. It is more powerful, strong, load bearing, safe than raft or pile when used.
advertisement

6. Micropiles find its main application in retaining walls.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Micropiles are used for under pinning. They are used in highways, bridges and transmission tower projects. Sheet piles are extensively used in retaining walls.

7. Steining is a component of which of the below type of foundation?
a) Pile
b) Strap
c) Isolated
d) Well
View Answer

Answer: d
Explanation: Well foundation is a type of deep foundation. It is shaped like a well. The well is dug, filled with sand/concrete. Steining is the wall provided to the well and it is built over a wedge shaped portion, called well curb.
advertisement

8. Pier foundation is also called:
a) Caisson
b) Box
c) Bridge
d) Girder
View Answer

Answer: a
Explanation: Caisson foundation is often used in the construction of bridge piers, hence it is also called pier foundation. Caisson can be floated to the site and sunk to the required position. It is used under water also.

9. The figure below represents __________ piles.
Friction piles diagram
a) Load bearing
b) End bearing
c) Friction
d) Sheet
View Answer

Answer: c
Explanation: Friction piles are usually used in construction to provide underground support to structures. They work on static friction developed between soil surface and the pile.
advertisement

10. Which of the below is not a preliminary consideration for building a foundation?
a) Bearing capacity of soil
b) Ground water condition
c) Settlement control
d) Soil organisms
View Answer

Answer: d
Explanation: Bearing capacity of soil, ground water conditions and settlement control are all very important parameters to be considered while selecting the right foundation. Every soil contains organisms, foundation should be able to withstand their activities.

11. Machine foundation is subjected to:
a) Static loads
b) Wind loads
c) Static and dynamic loads
d) Dynamic loads
View Answer

Answer: c
Explanation: Machine foundation is used in industries, workshops, where there is machinery under use. The static load includes a dead load of the machine and dynamic load (the working load). It should be able to withstand both these loads.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter