Basic Civil Engineering Questions and Answers – Sustainable Engineering

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Sustainable Engineering”.

1. Carbon footprint can be measured by:
a) Carbon dating
b) Instruments
c) Carbon accounting
d) Formula
View Answer

Answer: c
Explanation: Carbon footprint is the total set of greenhouse gas emissions caused by an individual, event, organisation or product. It is expressed as carbon dioxide equivalent. It can be measured by assessment of GHG (greenhouse gas) levels or activities like carbon accounting.
advertisement

2. How many types of ecological pyramids are there?
a) 3
b) 2
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: Ecological pyramid is a graphical representation used to show bio productivity at each trophic level. The three types are the pyramid of energy, pyramid of numbers and pyramid of biomass.

3. A legally binding agreement between 2 or more nation states relating to environment is:
a) BEA
b) BA
c) MA
d) MEA
View Answer

Answer: d
Explanation: MEA stand for Multilateral Environmental Agreement. When it is between 2 nation states, it is BEA – Bilateral Environmental Agreement. These are predominantly produced by the United Nations.
advertisement
advertisement

4. _________ is a programme run by UN related to sustainable development.
a) GHG indicator
b) Agenda 21
c) IPCC
d) UNEP
View Answer

Answer: b
Explanation: Agenda 21 is a comprehensive blueprint of action to be taken globally, nationally and locally by governments of member nations of UN and those major groups in every area in which humans impact on the environment.

5. For a gold LEED certification, how many points are required?
a) 40-49
b) 60-79
c) 50-59
d) 80-110
View Answer

Answer: b
Explanation: LEED is Leadership in Energy and Environmental Design. It has four levels – certified (40-49 points), silver (50-59), gold (60-79) and platinum (80-110 points).
advertisement

6. Which of the below green building in India has received a platinum LEED certification?
a) Dabur India, Chandigarh
b) Logix Cyber Park, UP
c) Unitech Commercial Tower, Chandigarh
d) Suzlon One Earth, Pune
View Answer

Answer: d
Explanation: This building can accommodate 2300 people, has used low energy materials, thus reducing carbon footprint. 90% of occupied space has access to natural daylight.

7. ________ is the conventional source for hydel power.
a) Tidal wave
b) Currents
c) Water
d) Ripples
View Answer

Answer: c
Explanation: Hydel power is obtained from a high velocity of running water. It is abundantly present. It is used for a longer period of time. It is an exceptional case of conventional energy.
advertisement

8. The first academic publication about ecological footprints was in:
a) 1992
b) 1990
c) 1993
d) 1994
View Answer

Answer: a
Explanation: William Rees published the first ecological footprint in 1992. The concept and calculation was developed as the PhD dissertation of Mathis Wackernagel under Rees’ supervision from 1990-1994.

9. Which of the below is a global scale environmental issue?
a) Eutrophication
b) Regional ozone
c) Climate change
d) Pollution
View Answer

Answer: c
Explanation: These are three scales of environmental issues – local, regional and global. Climate change, global warming, stratospheric ozone less, etc. are all issues at a global level.

advertisement

10. Carbon can be stored in organic matter in the form of:
a) Biomass
b) Biofuel
c) Bioenergy
d) Bio carbon
View Answer

Answer: a
Explanation: It is stored in the roots of trees and organic matter for decades in the form of biomass. The carbon from these are released into the atmosphere on decomposition.

11. The ‘Miracle Material’ that can turn CO2 into liquid fuel is:
a) Propene
b) Copper
c) Graphene
d) Potassium
View Answer

Answer: c
Explanation: Graphene quantum dots can recycle waste CO2 to fuel. Scientist Pulickel Ajayan has shown the conversion of CO2 into ethylene and ethanol using electro catalysis in lab conditions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter