Basic Civil Engineering Questions and Answers – Airport Engineering

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Airport Engineering”.

1. Airports can be classified on how many basis?
a) 5
b) 4
c) 3
d) 2
View Answer

Answer: b
Explanation: The airports can be classified into 4 on the basis of take-off and landing, geometric design, based on aircraft approach speed (FAA) and function.
advertisement

2. ICAO classification system considers how many things?
a) 2
b) 4
c) 5
d) 6
View Answer

Answer: a
Explanation: The ICAO classification system is based on geometric designs broadly. It mainly considers 2 things for its classification – length of the runway and on basis of wing span and outer main gear wheel span.

3. The FAA classification of the airport is based on:
a) Function
b) Geometric design
c) Airport approach speed
d) Length of Runway
View Answer

Answer: c
Explanation: The FAA or Federal Aviation Administration classifies on the basis of the aircraft approach speed, given in knots. They are ranging from category A<91 knots to category E>186 knots.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not a characteristic of centralized system of the terminal Area?
a) Passengers, cargo routed centrally
b) Passenger facilities in small units
c) Walking distance to aircraft < 200m
d) Common facilities for different gate positions
View Answer

Answer: b
Explanation: The passenger facilities are arranged in smaller units or provided separately at different locations in a decentralised system. Each unit will have aircraft gate positions.

5. Which of the below does not affect the site-selection of an airport site?
a) Adequate access
b) Air traffic potential
c) Sufficient airspace
d) Number of ground staff
View Answer

Answer: d
Explanation: The other 3 options are the specific aspects on which the site-selection is dependent. The site should be accessible by people easily from different locations, there should be potential for air traffic – flight or passenger and sufficient airspace for airports without obstruction. The ground staff is considered depending on the size of airport.
advertisement

6. Runways are oriented in a direction against the prevailing wind.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The runways are oriented in the direction of the wind so that it can utilize the force provided by the wind for take-off and landing of the aircraft.

7. The wind intensity during a calm period in runways should be:
a) Below 4.6km/hr
b) Above 5km/hr
c) Between 5-10 km/hr
d) Below 6.4km/hr
View Answer

Answer: d
Explanation: The wind intensity should remain below 6.4km/hr during a calm period and it is the same for all wind direction. It is equal to 100 minus the total wind coverage.
advertisement

8. The application of __________ diagram is used to find the orientation of the runway to get the desired wind coverage.
a) Wind Butterfly
b) Wind Cycle
c) Wind Star
d) Wind Rose
View Answer

Answer: d
Explanation: An average date of around 5-10 years of the various components of wind (intensity, duration and direction) of the area is compiled to make a Wind Rose diagram. The entire area of the airport is divided into 16 equal parts at angles of 22.5o. The wind coverage in each of the small quadrants is then studied for the orientation of the runway.

9. Elevation of airport site above MSL is a factor that controls airport size.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is one of the factors. As the elevation increases, the meteorological conditions like air pressure and density reduces. As a result, bigger size of facilities has to be provided.
advertisement

10. How many types of Fly Rules are there?
a) 2
b) 5
c) 4
d) 3
View Answer

Answer: a
Explanation: There are 2 fly rules; the VFR (Visual Flight Rules) and IFR (Instrumental Fly Rules). The VFR allows the aircraft to be operated within reasonable conditions by oneself. In IFR, the operations are entirely controlled by instruments. A flight plan is required in both cases.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter