Basic Civil Engineering Questions and Answers – Geotechnical Investigation and Geosynthetics

«
»

This set of Basic Civil Engineering Interview Questions and Answers focuses on “Geotechnical Investigation and Geosynthetics”.

1. __________ gives general guidance for geotechnical investigation.
a) IS
b) GIS
c) BIS
d) IGS
View Answer

Answer: d
Explanation: IGS is Indian Geotechnical Society. This body gives the general guidelines to be followed while conducting a geotechnical investigation. The head office is in Delhi.
advertisement

2. Geosynthetics includes __________ main product categories.
a) 6
b) 8
c) 9
d) 10
View Answer

Answer: b
Explanation: Geosynthetics are synthetic products (polymeric). The eight categories are geotextiles, geogrids, geonets, geomembranes, geosynthetic clay liners, geofoam, geocells and geocomposites.

3. ___________ is useful in determining gradient of water underground.
a) Pressure meter
b) Penetrometer
c) Piezometer
d) Hydrometer
View Answer

Answer: c
Explanation: Piezometer is used for long term investigation of ground water tables in cut and fill areas. They are also used to determine if there is upward or downward gradient of water.
advertisement
advertisement

4. How many types of primary functions of geosynthetics are there?
a) 5
b) 4
c) 6
d) 3
View Answer

Answer: a
Explanation: The main functions are separation, reinforcement, filtration, drainage and containment.

5. CPT is a more popular method compared to SPT as a method of geotechnical soil investigation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: CPT is cone penetration test and SPT is standard penetration test. CPT is more popular than SPT because of higher accuracy, speed, more continuous soil profile and less cost.
advertisement

6. How many steps are involved in a soil investigation?
a) 3
b) 6
c) 5
d) 2
View Answer

Answer: a
Explanation: The first step is reconnaissance (visual inspection, maps, photos, etc.). The next step is exploration (geophysical, electrical, pits, etc.). The last step is field tests (vane shear, pumping, penetration, etc.).

7. The structure of a geocell is:
a) 2D honeycombed
b) 2D floccular
c) 3D floccular
d) 3D honeycombed
View Answer

Answer: d
Explanation: Geocell is also called a cellular confinement system. It has a 3D honeycombed structure, which is filled with compacted soil to make it a confinement system.
advertisement

8. NDT is not employed in geotechnical investigations.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: NDT is non-destructive technique and is a modern tool for geotechnical investigation. A ground penetrating radar which utilizes radar pulses for subsurface imaging is used.

9. ___________ is the largest group of geosynthetics.
a) Geonets
b) Geomembranes
c) Geotextiles
d) Geogrids
View Answer

Answer: b
Explanation: Geomembranes are thin sheets of polymeric material and are impermeable. They are widely used for linings and coverings of liquid or solid storage facilities.
advertisement

10. Which of the below is not a test on geosynthetics?
a) Grab test
b) Dry sieve test
c) Pumping in test
d) Tear test
View Answer

Answer: c
Explanation: Pumping in the test is a field test to determine permeability of soil. All the others are used to test geosynthetics.

11. Indirect method of geotechnical investigation is also termed as _____________
a) Geo-chemical methods
b) Geo-physical methods
c) Borehole method
d) Soil mechanics
View Answer

Answer: b
Explanation: Geo-physical methods use the principle that physical properties of soil vary for different types of soils. It is an indirect method of geotechnical investigation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter