Basic Civil Engineering Questions and Answers – Environmental Engineering

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Environmental Engineering”.

1. The living environment, the biosphere consists of __________ components.
a) 2
b) 4
c) 1
d) 3
View Answer

Answer: d
Explanation: The biosphere consists of 3 components – land (lithosphere), water (hydrosphere) and air (atmosphere). They are all necessary for life to sustain on earth.
advertisement

2. The presence of gas in water is indicated by:
a) Fizzing sound
b) Foam
c) Bubbles
d) Colour change
View Answer

Answer: b
Explanation: Water may be polluted by the presence of some unpleasant gases from industries. They are recognized by the foaming of water.

3. To test turbidity of polluted water in the field, _________ is used.
a) Baylis Turbidimeter
b) Jackson Turbidimeter
c) Turbidity tube
d) Turbidity rod
View Answer

Answer: d
Explanation: The first three options are used to test turbidity in the lab. The turbidity rod is a graduated aluminium rod.
advertisement
advertisement

4. Refuse may be of _________ types.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: The rejected materials which are collected in dustbins and the foul discharges that are carried by underground drains are termed as refuse. It may be dry refuse (grass, paper, cloth, vegetable peels) or wet refuse (urinals, kitchen discharges).

5. In the method of trenching, the size of the trench may be:
a) 12 x 5 x 2m
b) 15 x 5 x 3m
c) 12 x 3 x 2m
d) 15 x 5 x 5m
View Answer

Answer: c
Explanation: Trenching is a method of disposing of solid waste. Trench is dug of size 12 x 3 x 2m, waste is filled and levelled and then covered with a layer of earth or ash.
advertisement

6. Hydrogen Peroxide is generated from:
a) Photochemical smog products
b) Explosive manufacturing industry
c) Automobile exhausts
d) Thermal power plants
View Answer

Answer: a
Explanation: It is generated from the photochemical smog products. It is a common pollutant in the air and can cause lungs irritation when inhaled.

7. When some chemical is mixed with water, _________ is formed.
a) Solution
b) Floc
c) Bubbles
d) Foam
View Answer

Answer: b
Explanation: Coagulation can be explained by this method. Floc is the thick gelatinous precipitate which forms when chemicals (coagulants) are mixed with water.
advertisement

8. Which of the below leads to disturbance of nitrogen fixation in the soil?
a) Urban waste
b) Fertilizers
c) Pesticides
d) Industrial effluents
View Answer

Answer: b
Explanation: Use of excess fertilizers destroys the microbial plant life in the soil. It leads to disturbance of nitrogen fixation, which is an essential process in soil.

9. _________ is the simplest equipment used for collection of solid particulates.
a) Inertial separators
b) Filters
c) Settling chamber
d) Cyclones
View Answer

Answer: c
Explanation: It consists of a chamber in which the velocity of carrier gas is reduced in order to allow particulates to settle out of moving stream under the action of gravity.

advertisement

10. Pollution cases can be classified into _________ types.
a) 4
b) 2
c) 5
d) 6
View Answer

Answer: b
Explanation: There can be two types based on special dimensions. They are localised pollution cases (spill accidents) and diffused pollution cases.

11. _________ is a raw material sent to and processed in a waste recycling plant.
a) Recyclant
b) Nodules
c) Particulars
d) Recyclate
View Answer

Answer: d
Explanation: It is used to form new products. For example, plastic bottles can be a recyclate. It is Collected and processed to manufacture new ones.

12. What are the main constituents of the environmental cycles?
a) Water cycle and food cycle
b) Water cycle and nutrient cycle
c) Nutrient cycle
d) Water cycle and air cycle
View Answer

Answer: b
Explanation: The environmental cycles are natural processes in which the different elements of the environment are cycled in various forms. These include the water cycle and nutrient cycle (which include Carbon, Nitrogen, Oxygen and Phosphorus cycles, etc.

13. Failures within hydrosphere in oxygen cycle can result in the development of:
a) Hyperoxic zones
b) Hypoxic zones
c) Hydrolic zones
d) Hydroxic zones
View Answer

Answer: b
Explanation: Hypoxic zones are also called dead zones. These are areas with low oxygen content and can be inhabitable for living organisms. Any failure in the hydrosphere within oxygen cycle can lead to the formation of hypoxic zones.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter