Basic Civil Engineering Questions and Answers – Sieve Analysis 

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Sieve Analysis”.

1. The sieve sets for coarse aggregate ranges from:
a) 40-4.75mm
b) 20-4.75mm
c) 80-4.75mm
d) 100-4.75mm
View Answer

Answer: c
Explanation: According to IS 565, the sieve sets are 80mm, 40mm, 20mm, 10mm, 4.75mm for coarse aggregates.
advertisement

2. The aggregate sample for the sieve analysis is placed on:
a) Largest sieve
b) Smallest sieve
c) 40mm IS sieve
d) 4.75mm IS sieve
View Answer

Answer: a
Explanation: Only if the sample is placed on largest sieve size, it can be sorted, according to each smaller sieve size below.

3. What is a receiver in a sieve analyser?
a) Round pan on top
b) First sieve
c) Last sieve
d) Round pan at base
View Answer

Answer: d
Explanation: At the base of all the sieve sets, round pan is placed to collect the particles finer than the last sieve size. It is called the receiver.
advertisement
advertisement

4. How is percentage retained on each sieve calculated?
a) wsample/wsieve
b) wsieve/wsample
c) wsieve-wsample
d) wsample-wsieve
View Answer

Answer: b
Explanation: The percentage retained is calculated by dividing weight of sample retained by the weight of the total sample, taken in beginning of test.

5. In how many ways can sieve analysis be carried out?
a) 5
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: The 5 methods are throw-action, horizontal, tapping, wet and air circular jet.
advertisement

6. Under what circumstance is a wet sieve analysis carried out?
a) Sample is washed
b) Moisture content is high in sample
c) Sample contains organic matter
d) Very fine powdered sample
View Answer

Answer: d
Explanation: Sometimes samples contain very fine powders which tend to agglomerate. In dry sieve analysis, it would lead to clogging of meshes and it makes analysis difficult.

7. Which of the below is a limitation of performing sieve analysis?
a) Time consuming
b) Costly
c) Particle shape
d) Particle size
View Answer

Answer: c
Explanation: The shape of particles is assumed to be nearly round or spherical so that they pass through the square opening. For elongated, flaky particles it will be difficult.
advertisement

8. A narrow gradation is also called:
a) Gap gradation
b) Uniform gradation
c) Rich gradation
d) Open gradation
View Answer

Answer: b
Explanation: A graph is plotted after performing sieve analysis. It shows different curves. A narrow gradation is also called uniform gradation. It shows that the aggregate is of approximately the same size.

9. For how long is the mechanical vibrator shaked?
a) 15-20 minutes
b) 5 minutes
c) 10-15 minutes
d) 30 minutes
View Answer

Answer: a
Explanation: As per IS code 2720 Part 4. Mechanical vibrator is switched on and allowed to vibrate for 15-20 minutes. It ensures proper grading of particles.
advertisement

10. For fine aggregates that is, sample passing through 4.75mm IS sieve, how much sample should be taken?
a) 5 kg
b) 1 kg
c) 2 kg
d) .5 kg
View Answer

Answer: b
Explanation: IS 2720 gives the specifications. It requires using sample weighing 5 kg for coarse aggregates and 1 kg for fine aggregates.

11. Gradation affects the properties of an aggregate.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Gradation affects properties like bulk density, physical stability and permeability. With careful selection of the gradation, desired properties can be achieved.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter