Basic Civil Engineering Questions and Answers – Rubber

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Rubber”.

1. Natural rubber contains polymers of an organic compound:
a) Polyprene
b) Neoprene
c) Thiokol
d) Isoprene
View Answer

Answer: d
Explanation: Rubber primarily consists of Isoprene. It may contain certain impurities like organic compounds and water.
advertisement

2. Rubber is extremely water-proof.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Rubber consists of mainly hydrocarbons. It also contains resins, fatty acids and sterols. These provide water proofing quality to rubber.

3. What is added to rubber to make it a thermosetting polymer?
a) Potassium
b) Sulphur
c) Sodium
d) Phosphorous
View Answer

Answer: b
Explanation: The process of vulcanization makes rubber get converted into a heavily cross-linked, insoluble and infusible compound. It is done by adding sulphur and litharge (PbO).
advertisement
advertisement

4. Rubber latex is used for:
a) Bonding wood plys
b) Bonding rubber to walls
c) Bonding rubber to wood
d) Bonding tools
View Answer

Answer: c
Explanation: It is a solution of rubber hydrochloride. It has a sticky texture and has excellent adhesive property.

5. Rubber seed oil can be used in:
a) Paint
b) Medicine
c) Varnish
d) Fuel
View Answer

Answer: a
Explanation: It can be used as a semi-drying oil in paints. It partially hardens when exposed to air unlike other drying oils in the paint.
advertisement

6. Recycled crumb rubber can be used in:
a) Plastering
b) Mortar
c) Paints
d) Concrete
View Answer

Answer: d
Explanation: Good compressive strength results were obtained when 25% of sand was replaced by rubber. It is economical and conserves sand usage.

7. What is resilience?
a) Strength
b) Elasticity
c) Soundness
d) Durability
View Answer

Answer: b
Explanation: When rubber is subjected to a load, it deforms. On removal of the load, it returns back to its original shape and size. This property is resilience.
advertisement

8. Rubber bricks are generally used for:
a) Roofing
b) Walls
c) Floorings
d) Lining pizza ovens
View Answer

Answer: c
Explanation: Rubber bricks are manufactured from recycles tyres. They are resistant to water and don’t become slippery when wet. They are extensively used as flooring in toilets, pavements and horse stables.

9. Hardness of rubber is measured on which scale?
a) Rockwell scale
b) Shore scale
c) Mohr’s scale
d) Vicker’s scale
View Answer

Answer: b
Explanation: Hardness is measured in terms of durometer on a shore scale. Shore A is used for soft to medium-hard rubber. Solid rubber has a hardness of 40 duro.
advertisement

10. Rubber wood is eco-friendly and easily available.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Unlike other trees have grown solely for timber purpose, rubber tree provides latex also. After 25-30 years, its latex yields become lower and they are felled. They are replanted after that.

11. Synthetic rubber is also called:
a) Gum rubber
b) Caoutchouc
c) Buna-S
d) Gum elastic
View Answer

Answer: c
Explanation: It is sold under different names. Some of them are neoprene, buna-s, hypalon, silastic, etc. Gum rubber, caoutchouc and gum elastic are names used for natural rubber.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter