Basic Civil Engineering Questions and Answers – Railway Engineering

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Railway Engineering”.

1. The first passenger train was introduced in India in:
a) 1851
b) 1853
c) 1835
d) 1815
View Answer

Answer: b
Explanation: The first passenger train in India started in 1853 with around 400 passengers, 3 coaches between Boribundar and Thane.
advertisement

2. Name the organization which is the research and development wing of Indian Railways.
a) CRIS
b) RDSO
c) RSDO
d) IRCTC
View Answer

Answer: b
Explanation: The RDSO (Research, Designs and Standards Organization) acts as the technical advisor and consultant to the Ministry of Railways and their production units.

3. The Railways has a _________ degree of freedom for its movement.
a) Single
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: a
Explanation: Degree of freedom refers to the number of directions in which a vehicle can move. Since trains have to run on the provided tracks, their movement is restricted to one direction only, compared to road transport which can move in x, y and z directions.
advertisement
advertisement

4. Track modulus is defined as:
a) Load/unit length of sleeper
b) Load/unit length of sleeper to produce depression in rail
c) Load/unit length of rail to produce depression in sleeper
d) Load/unit length of rail to produce unit depression/deflection in track
View Answer

Answer: d
Explanation: The track modulus defines the stiffness of track or its load bearing capacity. It is based on the elastic theory. When a load causes a deflection on the top of the rail, the deformation comes on the sleeper, below the rail.

5. The track modulus is not affected by gauges.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: As the three gauges (narrow-NG, metre –MG and broad-BG) increases, the components of the permanent part (like ballast and sleeper) also increases in size. As a result track modulus also increases. The recommended track modulus is: BG = 70 to 90kg/cm2, MG=42-54kg/cm2 and NG=30kg/cm2.
advertisement

6. Which of the following causes stresses in Sleepers?
a) Eccentric vertical loads
b) Contact shear stress of wheel and rail
c) Lateral deflection of sleepers
d) Track components
View Answer

Answer: d
Explanation: The track components like the track modulus, the stiffness of rail, design of the sleeper, sleeper density (number of sleepers provided) and their load bearing capacity are factors which cause stresses in sleepers. The other 3 options are responsible for stresses in rails.

7. There are __________ types of rail sections.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: The three types of rail sections are Double Headed Rail (Shaped like a dumbbell), Bull Headed Rail (Head thicker/stronger than lower part) and Flat Footed Rail.

advertisement

8. How does the depth of ballast cushion affect rail section?
a) Higher the depth bigger the rail section
b) Depth is less, bigger the rail section
c) Depth is less, smaller the rail section
d) Depth and Rail section same
View Answer

Answer: b
Explanation: The selection of the rail section depends on many factors like heaviest axle loads, maximum permissible speed, type of sleepers and depth of ballast cushion. If the depth of the ballast cushion is less, then a bigger rail section has to be provided.

9. The mountain alignment can be classified into _________ types.
a) 4
b) 3
c) 2
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: They are the zig-zag development and the switch back development. In the zig-zag developments, the alignments try to follow the contours of the region to an extent. In the switch back, certain contours like steep slopes have to be negotiated and may use buffer stops.
advertisement

10. What must be done to wooden sleepers before use?
a) Seasoning
b) Washing
c) Painting
d) Hydrating
View Answer

Answer: a
Explanation: The wood for the sleepers is taken directly from the trees and they contain moisture. In order to reduce the moisture content, seasoning is adopted. In India, air seasoning is the most commonly used method.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter