Basic Civil Engineering Questions and Answers – Impact Assessment

«
»

This set of Basic Civil Engineering Questions and Answers for Aptitude test focuses on “Impact Assessment”.

1. How many types of impact assessments are there?
a) 5
b) 4
c) 3
d) 6
View Answer

Answer: b
Explanation: The four key types are global assessments, policy impact assessment, strategic environmental assessment and environmental impact assessment.
advertisement

2. Environmental impacts can of _________ types
a) 3
b) 5
c) 4
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: They may be primary or direct and secondary or indirect. The primary impacts are the first round impacts like pollution, displacement of people, etc. The ones that extend from these are secondary impacts.

3. A short-term environmental impact assessment (EIA) has a time period of:
a) 2-5 years
b) 10-15 years
c) 5-10 years
d) 5-7 years
View Answer

Answer: c
Explanation: EIA can be classified as short term and long term. 5-10 years time period denotes short term and above 50 years is long term.
advertisement
advertisement

4. EIAs commenced in the year:
a) 1960s
b) 1890s
c) 1880s
d) 1950s
View Answer

Answer: a
Explanation: In 1960s, when environmental depletion was on a hike, to create awareness and check the environmental deterioration, EIAs were formulated.

5. How many stages are there in EIA?
a) 5
b) 3
c) 2
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: There are four stages or levels in EIA. They are local level, regional level, national level and global level.
advertisement

6. Domestic demand for water can be assessed using:
a) X.Y.Z
b) H.I.J
c) A.B.C
d) P.Q.R
View Answer

Answer: a
Explanation: Water quality is an important part to be checked in EIA. It can be a domestic and commercial use of water. X stands for litres of water per capita, Y for number of people per household and Z for number of dwelling units.

7. _________ divided methodologies for EIA into ___________ categories.
a) Warner, 4
b) Bisset, 4
c) Warner, 5
d) Bisset, 5
View Answer

Answer: c
Explanation: Any methodology can be used to perform EIA. Warner in 1973, divided available methodologies into 5 categories. They are ad hoc, overlay techniques, checklists, matrices and networks.
advertisement

8. Water Act is a main law in action used for EIA formulated in __________
a) 1981
b) 1974
c) 1975
d) 1986
View Answer

Answer: b
Explanation: The Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) of India has some main laws in action for EIA. They are Water Act, Air Act, Wildlife Act, Environmental Act and Biological Diversity Act.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

advertisement

To practice all areas of Basic Civil Engineering for Aptitude test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter