Basic Civil Engineering Questions and Answers – PVC

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “PVC”.

1. Modifying properties of PVC is called:
a) Reformation
b) Recasting
c) Compounding
d) Curing
View Answer

Answer: c
Explanation: Properties of PVC resins can be altered by adding certain additives to it. This process is called compounding. It is thus possible to attain rigid PVC products.
advertisement

2. PVC is widely used to make pipes because:
a) Cost effective
b) Does not react to chemicals
c) Easily available
d) Easy to transport
View Answer

Answer: b
Explanation: PVC is resistant to attack by kerosene oil, acid and chemicals. It is water proof too. Hence it is widely used for pipe manufacture for carrying sewage and rain water.

3. In how many forms does PVC come?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: The 2 forms are rigid (RPVC) and flexible PVC. RPVC is used in the construction of pipes, bottles, cards, etc. Flexible PVC is used in cables, wires, inflatable products, etc.
advertisement
advertisement

4. RPVC can be made softer and more flexible using:
a) Reducers
b) Conditioners
c) Oils
d) Plasticizers
View Answer

Answer: d
Explanation: Addition of plasticizers makes RPVC softer and more flexible. Most commonly used form is phthalates.

5. What is the Limiting Oxygen Index (LOI) of PVC?
a) 45 or more
b) 20 or more
c) 45 or less
d) 20 or less
View Answer

Answer: a
Explanation: Limiting Oxygen Index is a minimum concentration of oxygen that will support combustion of a polymer. It is expressed as a percentage. PVC has good flame retardancy. Air has 20% oxygen, PVC has LOI of 45% or more.
advertisement

6. Flexible PVC is used for:
a) Pipes
b) Partition walls
c) Flooring
d) Door frames
View Answer

Answer: c
Explanation: It is inexpensive, attractive and durable as a flooring material. It is possible to print 3D designs on to this and protect it using a clear wear coat. The tough surface prevents microbes from breeding and keeps the floor sterile.

7. Which of the following PVC product is not there in the market?
a) PVC brick decor
b) PVC door
c) PVC cement
d) PVC plaster
View Answer

Answer: d
Explanation: PVC brick wallpapers are available, with an adhesive at the back. PVC cement is used to attach 2 PVC pipes. PVC doors are also common. PVC plastering accessories are available, not PVC plaster.
advertisement

8. What does the below PVC pipe fitting represent?
Coupler diagram
a) Reducer
b) Coupler
c) End cap
d) Saddle
View Answer

Answer: b
Explanation: Coupler has threaded or plain ends. It is a small piece used to connect 2 PVC pipes in a pipe line.

9. PVC plug is used to:
a) Connect pipes of varying diameter
b) Connect 2 pipe lines
c) Seal pipes of less diameter
d) Seal end of pipe line
View Answer

Answer: d
Explanation: PVC plug and cap are used to seal the end of a pipeline. They have a threaded end and the other end is closed.
advertisement

10. How is PVC recycled commonly?
a) Feedstock process
b) VinyLoop process
c) Mechanical process
d) Chemical process
View Answer

Answer: b
Explanation: VinyLoop process is most commonly employed. It involves filtering out composite materials and grinding it down to PVC granules.

11. Which additive in PVC pipe leads to the contamination of potable water?
a) Lead
b) VCM
c) Phthalates
d) Sulphur
View Answer

Answer: a
Explanation: Lead is added to increase stability and work ability of PVC pipes. It is found to leach into potable water from the surface of PVC pipes, hence, contaminating it.

12. Pure PVC is ____________ in colour.
a) Grey
b) Blue
c) White
d) Black
View Answer

Answer: c
Explanation: Pure PVC is white in colour. It can be coloured according to colour scheme followed in various countries for electrical usage, plumbing, etc.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter