Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Coupling Coefficient

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Coupling Coefficient”.

1. What is the coupling coefficient when all the flux of coil 1 links with coil 2?
a) 0
b) 100
c) 1
d) Insufficient information provided
View Answer

Answer: c
Explanation: When all the flux of coil 1 links with coil 2 it is known as an ideal coupling where the coupling coefficient is 1.
advertisement

2. What is the coupling coefficient when there is ideal coupling?
a) 0
b) 100
c) 1
d) Insufficient information provided
View Answer

Answer: c
Explanation: When all the flux of coil 1 links with coil 2 it is known as an ideal coupling where the coupling coefficient is 1.

3. Can the coupling coefficient practically ever be equal to 1?
a) Yes
b) No
c) Depends on the current in coil 1
d) Depends on the current in coil 2
View Answer

Answer: b
Explanation: All the flux of coil 1 can never link with coil 2. Loss occurs practically due to which coupling coefficient cannot be equal to 1.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Mutual inductance between two coupled coils depend on?
a) Amount of flux linkage
b) Rate of change of flux linkage
c) Rate of change of current
d) Flux density
View Answer

Answer: b
Explanation: Faraday’s law of induction states that the magnitude of the induced EMF is the product of the number of turns of the coil and the rate of change of flux linkage in it. Hence, the mutual inductance depends on the rate of change of flux linkage.

5. Which, among the following, is the correct formula to find the coupling coefficient?
a) k=M/sqrt(L1L2)
b) k=M/sqrt(L12)
c) k=M/sqrt(L22)
d) k=M/(L1L2)
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct formula for the coupling coefficient is k=M/sqrt(L1L2). Where L1 and L2 are the inductance values of the first and second coil respectively and M is the mutual inductance.
advertisement

6. What happens to the coupling coefficient when the flux linkage of coil 1 and coil 2 increases?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains the same
d) Becomes zero
View Answer

Answer: a
Explanation: When the flux linkage of coil 1 and coil 2 increases, its mutual inductance increases. The coupling coefficient is directly proportional to the mutual inductance hence as mutual inductance increases, the coupling coefficient increases.

7. What is the SI unit of coupling coefficient?
a) H
b) H-1
c) No unit
d) H2
View Answer

Answer: c
Explanation: The expression to find mutual inductance is k=M/sqrt(L1L2)= H/sqrt(H*H)= 1. Therefore it does not have any unit.
advertisement

8. Find the coupling coefficient if the Mutual inductance is 20H, the inductance of coil 1 is 2H and the inductance of coil 2 is 8H.
a) 5
b) 20
c) 2
d) 8
View Answer

Answer: a
Explanation: we know that:
k=M/sqrt(L1L2)
Substituting the values from the question, we get k=5.

9. Find the value of x if the Mutual inductance is x H, the inductance of coil 1 is 2H and the inductance of coil 2 is 8H. The coupling coefficient is 5.
a) 10H
b) 20H
c) 16H
d) 15H
View Answer

Answer: b
Explanation: we know that:
k=M/sqrt(L1L2)
Substituting the values from the question, we get M=20H.
advertisement

10. Find the value of x if the Mutual inductance is 20H, the inductance of coil 1 is xH and the inductance of coil 2 is 8H. The coupling coefficient is 5.
a) 2H
b) 4H
c) 6H
d) 8H
View Answer

Answer: a
Explanation: we know that:
k=M/sqrt(L1L2)
Substituting the values from the question, we get L1=2H.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.