Mechatronics Questions and Answers – Transducers – Characteristic Parameters

«
»

This set of Mechatronics Questions and Answers for Freshers focuses on “Transducers – Characteristic Parameters”.

1. What is the nature of resistance to light intensity graph of an LDR (Light dependent resistor)?
a) Increasing
b) Decreasing
c) Parabolic
d) Constant
View Answer

Answer: b
Explanation: The resistance to light intensity graph of an LDR (Light dependent resistor) has a decreasing nature. As the intensity of the light falling on the LDR (Light dependent resistor) increases, the value of its resistance decreases.
advertisement

2. What is the absolute error of an observation taken by an ultrasonic sensor which predicts the distance of an object to be 5.1 cm but the actual value is 5 cm?
a) 1.02
b) 0.1
c) 0.01
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation:Given: Actual Value=5cm
Measured Value=5.1cm
Absolute error=Measured Value-Actual Value
Absolute error=5.1cm-5cm=>0.1cm

3. What is the relative error of an observation taken by an ultrasonic sensor which predicts the distance of an object to be 3.1 cm but the actual value is 3 cm?
a) 1.03
b) 0.1
c) 0.033
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: Given: Actual Value=3cm
Measured Value=3.1cm
Absolute error=Measured Value-Actual Value
Absolute error=3.1cm-3cm => 0.1cm
Relative error=Absolute error/Actual value
Relative error=0.1/3=>0.033
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the sensitivity of a sensor if the difference between two alternative output observations is 0.6 and difference between two alternative input observations is 0.2?
a) 3
b) 0.6
c) 0.2
d) 2
View Answer

Answer: a
Explanation: Given: Change in output=0.6
Change in input=0.2
Sensitivity=Change in output/Change in input
Sensitivity=0.6/0.2=>3

5. What is the nature of resistance to light intensity graph of aB57211P0100M301 thyristor?
a) Increasing
b) Decreasing
c) Parabolic
d) Constant
View Answer

Answer: b
Explanation: The resistance to temperature graph of a B57211P0100M301 thermistor has a decreasing nature. When the temperature of the B57211P0100M301 increases, then the value of its resistance decreases. And vice versa happens when temperature decreases.
Take Mechatronics Tests Now!
advertisement

6. The intensity of light is inversely proportional to the resistance of a photo resistor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The intensity of light is inversely proportional to the resistance of a photo resistor. When the intensity of light falling on the photo resistor increases its resistance decreases. The resistance to light intensity graph of a photo resistor has a decreasing nature.

7. Transformer is a type of transducer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Transformer is not a type of transducer. Transducers are devices that can convert one form of energy to some different form, whereas a transformer steps up or steps down voltage or current. It does not changes the form of energy
advertisement

8. The resistance of a thermistor is directly proportional to its temperature.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The resistance of a thermistor is inversely proportional to its temperature. When the temperature of the thermistor increases, then the value of its resistance decreases. And vice versa happens when temperature decreases.

9. What is the sensitivity of a sensor if the difference between two alternative output observations is 0.4 and difference between two alternative input observations is 0.2?
a) 0.4
b) 0.6
c) 0.2
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: Given: Change in output=0.4
Change in input=0.2
Sensitivity=Change in output/Change in input
Sensitivity=0.4/0.2=>2
advertisement

10. What is the relative error of an observation taken by an infrared sensor which predicts the distance of an object to be 4cm but the actual value is 3.8cm?
a) 1.03
b) 0.0526
c) 0.033
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: Given: Actual Value=3.8cm
Measured Value=4cm
Absolute error=Measured Value-Actual Value
Absolute error=4cm-3.8cm=>0.2cm
Relative error=Absolute error/Actual value
Relative error=0.2/3.8cm=>0.0526

11. All sensors are transducers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: All sensors are transducers. Transducers are devices that can convert one form of energy to some different form; when a sensor senses an object it converts it into machine readable electrical signals therefore it’s a transducer. But all transducers are not sensors.

12. What is the nature of resistance to temperature graph of a thermistor?
a) Increasing
b) Decreasing
c) Increases and then decreases
d) Constant
View Answer

Answer: b
Explanation: The resistance to temperature graph of a thermistor has a decreasing nature. When the temperature of the Thermistor increases, then the value of its resistance decreases. And vice versa happens when temperature decreases.

13. What is the relative error of an observation taken by an ultrasonic sensor which predicts the distance of an object to be 2.3 cm but the actual value is 2.1cm?
a) 1.03
b) 0.2
c) 0.0869
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: Given: Actual Value=2.3cm
Measured Value=2.1cm
Absolute error=Measured Value-Actual Value
Absolute error=2.3cm-2.1cm=>0.2cm
Relative error=Absolute error/Actual value
Relative error=0.2/2.3=>0.0869

14. What is the absolute error of an observation taken by an Infrared sensor which predicts the distance of an object to be 3.2 cm but the actual value is 2.9cm?
a) 1.1
b) 0.3
c) 0.03
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: Given: Actual Value=2.9 cm
Measured Value=3.2cm
Absolute error=Measured Value-Actual Value
Absolute error=3.2cm-2.9cm=>0.3cm

15. What is the nature of resistance to light intensity graph of a Photo resistor?
a) Increasing
b) Decreasing
c) Parabolic
d) Constant
View Answer

Answer: b
Explanation: The resistance to light intensity graph of a photo resistor has a decreasing nature. When the intensity of the light falling on the photo resistor increases, then the value of its resistance decreases.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.