Linear Integrated Circuit Questions and Answers – Instrumentation Amplifier – 2

This set of Basic Linear Integrated Circuit Questions and Answers focuses on “Instrumentation Amplifier – 2”.

1. The temperature of a thermistor increases, when the value of its resistance
a) Remain constant
b) Increase
c) Decrease
d) Depends on the heating material
View Answer

Answer: c
Explanation: Thermistor is a semiconductor that behaves as resistor, with a negative temperature coefficient of resistance. As the temperature of thermistor increases, its resistance decreases.

2.linear-integrated-circuits-basic-questions-answers-q2
Consider the entire resistors in the bridge circuit are equal. The resistance and change in resistance are given as 3kΩ and 30kΩ. Calculate the output voltage of differential instrumentation amplifier?
a) 4.95v
b) 1.65v
c) 8.25v
d) 14.85v
View Answer

Answer: b
Explanation: The output voltage of the circuit is Vo =-(RF/R1)×(△R/R)×Vdc
= (5.5kΩ/100Ω)×(30kΩ/3kΩ)×3 = 1.65v.

3. Consider a thermistor having the following specifications: RF=150kΩ at a reference temperature of 35oC and temperature coefficient of resistance = 25oC. Determine the change in resistance at 100oC.
a) -1.625MΩ
b) 9.75MΩ
c) 4.78MΩ
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Thermistor has negative temperature coefficient of resistance. Therefore, △R=-(25kΩ/oC )×(100oC-35oC) = -1625kΩ .
△R=-1.625MΩ.
advertisement
advertisement

4. Consider the given bridge circuit, find the voltage across the output terminal, Vab.
Find the voltage across the output terminal from given bridge circuit
a) Vab = 4.9v
b) Vab = -5.6v
c) Vab =1.2v
d) Vab =-8.2v
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the voltage divider rule,
Va =( Ra×Vdc)/[Ra+(RT+△R)] = (1kΩ×5v)/(1kΩ+75kΩ) = 0.065v
Vb = ( Rb×Vdc)/(Rb+Rc) = (50kΩ×5v)/(50kΩ+250Ω) = 4.975v
The voltage across the output terminal of the bridge, Vab = Va– Vb = 4.9v.

5. Express the equation for transducer bridge, if all the resistor values are equal
a) v=-(△R×Vdc)/(2×R+△R)
b) v=-(△R×Vdc)/2×(R+△R)
c) v=-Vdc/[2×(2×R+△R)].
d) v=-(△R×Vdc)/ [2×(2×R+△R)].
View Answer

Answer: d
Explanation: If the Ra=Rb=Rc=RT=R(Equal), then the output voltage across the bridge terminals of the transducer bridge is v=-(△R×Vdc)/ [2×(2×R+△R)].
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Which type of thermistor is chosen for temperature measurement and control?
a) High temperature coefficient of resistance
b) Low temperature coefficient of resistance
c) Positive temperature coefficient of resistance
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Thermistors with a high temperature coefficient resistance are more sensitive to temperature change and are therefore well suited to temperature measurement and control.

7. Photo conductive cell changes it resistance with
a) Change in temperature
b) Material composition
c) Incident radiant energy
d) Change in elasticity
View Answer

Answer: c
Explanation: Photoconductive cell is a type of transducer that changes its resistance or varies its resistance with an incident radiant energy with light.
advertisement

8. What will be the resistance of a photoconductive cell in darkness?
a) 1000-3000Ω
b) 100MΩ
c) 250-500Ω
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The resistance of the photoconductive cell in darkness is typically in the order of 100kΩ.

9. Which material is used for photoconductive cells?
a) Germanium
b) Cadmium sulphide
c) Lithium
d) Phosphorous
View Answer

Answer: b
Explanation: The conductivity in cadmium sulphide is a function of incident radiant energy. So, it is used for photoconductive cell.
advertisement

10. Name the resistive transducer that varies its resistance on application of external stress?
a) Photocells
b) Light dependent
c) Stain gage
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Strain gage is a type of resistive transducer whose resistance changes due to elongation or compression when external stress is applied.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Linear Integrated Circuits.

To practice basic questions and answers on all areas of Linear Integrated Circuit, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.