Electromagnetic Theory Questions and Answers – Transmission Line Primary Parameters

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Transmission Line Primary Parameters”.

1. Which of the following parameters is not a primary parameter?
a) Resistance
b) Attenuation constant
c) Capacitance
d) Conductance
View Answer

Answer: b
Explanation: The primary parameters of a transmission line are the resistance, inductance, capacitance and conductance. The attenuation, phase and propagation constant are secondary parameters. Thus the odd one out is the attenuation constant.
advertisement

2. The networks in which the R, L, C parameters are individually concentrated or lumped at discrete points in the circuit are called
a) Lumped
b) Distributed
c) Parallel
d) Paired
View Answer

Answer: a
Explanation: The networks in which the R, L, C parameters are individually concentrated or lumped at discrete points in the circuit are called lumped networks. These networks can be identified definitely as representing a particular parameter. An example is the filters.

3. The lines having R, L, C distributed along the circuit are called
a) Lumped
b) Distributed
c) Parallel
d) Paired
View Answer

Answer: b
Explanation: In distributed lines, the primary parameters are distributed along the circuit with each elemental length having its own values and the concentration of the individual parameters is not possible. An example is the transmission of power.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which primary parameter is uniformly distributed along the length of the conductor?
a) G
b) C
c) L
d) R
View Answer

Answer: d
Explanation: The resistance is a primary parameter that is uniformly distributed along the length of the conductor. It depends on the cross section area and the length of the conductor.

5. The primary parameter that is associated with the magnetic flux linkage is
a) R
b) L
c) C
d) G
View Answer

Answer: b
Explanation: When the conductors carry current, the conductor will be surrounded and linked by magnetic flux. The flux linkages per ampere of current gives rise to the effect of inductance. It is denoted by L.
advertisement

6. The primary parameter that is associated with the electric charges is
a) G
b) R
c) C
d) L
View Answer

Answer: c
Explanation: Conductors separated by insulating dielectrics in order to store electric charges, gives rise to the capacitance effect. The capacitance is distributed in the whole conductor length.

7. The leakage current in the transmission lines is referred to as the
a) Resistance
b) Radiation
c) Conductance
d) Polarisation
View Answer

Answer: c
Explanation: The dielectrics or insulators of the open wire line may not be perfect and a leakage current will flow. This leakage conductance exists between the conductors.
advertisement

8. Find the receiving impedance of a transmission line having a voltage of 24V and a conduction current of 1.2A is
a) 25.2
b) 22.8
c) 28.8
d) 20
View Answer

Answer: d
Explanation: By Ohm’s law, the impedance is the ratio of the voltage to the current. On substituting for V = 24 and I = 1.2, we get Z = V/I = 24/1.2 = 20 units.

9. The characteristic impedance of a transmission line with impedance and admittance of 16 and 9 respectively is
a) 25
b) 1.33
c) 7
d) 0.75
View Answer

Answer: b
Explanation: The characteristic impedance is given by Zo = √(Z/Y), where Z is the impedance and Y is the admittance. On substituting for Z = 16 and Y = 9, we get the characteristic impedance as √(16/9) = 1.33 units.
advertisement

10. The propagation constant of a transmission line with impedance and admittance of 9 and 16 respectively is
a) 25
b) 144
c) 12
d) 7
View Answer

Answer: c
Explanation: The propagation constant is given by γ = √(ZY), where Z is given by 9 and Y is 16. On substituting the given values, the propagation constant will be γ = √(ZY) = √(9 x 16) = 12 units.

11. Find the characteristic impedance expression in terms of the inductance and capacitance parameters.
a) Zo = √(LC)
b) Zo = LC
c) Zo = √(L/C)
d) Zo = L/C
View Answer

Answer: c
Explanation: The characteristic impedance is given by the square root of the ratio of the inductance to the capacitance. Thus Zo = √(L/C) is the required expression.

12. When a transmission line has a load impedance same as that of the characteristic impedance, the line is said to be
a) Parallel
b) Perpendicular
c) Polarized
d) Matched
View Answer

Answer: d
Explanation: When a transmission line load impedance is same as that of the characteristic impedance, the line is said to be matched. In such cases, full transmission of power will occur, with minimal losses.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.