Mechatronics Questions and Answers – Humanoid Robot

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Humanoid Robot”.

1. Which organization has developed the humanoid robot “Sophia”?
a) Google
b) Amazon
c) Texas Instruments
d) Hanson Robotics
View Answer

Answer: d
Explanation: The humanoid robot “Sophia” has been developed by “Hanson Robotics” at Hong Kong. Sophia is social humanoid robot that can mimic more than 60 human expressions.

2. When was first humanoid robot created?
a) 1945
b) 1930
c) 1927
d) 1975
View Answer

Answer: c
Explanation: The first humanoid robot was claimed to be created in the year 1927. It was manufactured by Westinghouse Electric and Manufacturing Co. and was named as Herbert Televox.

advertisement

3. Which type of sensors are used for tracking the humanoid’s body and joints movement, its orientation, position and speed?
a) mpu6050
b) ECG monitoring sensor
c) Proprioceptive
d) Exteroceptive
View Answer

Answer: c
Explanation: Proprioceptive sensors are used for tracking the humanoid’s body and joints movement, its orientation, position and speed. They function the same as like our muscle or limb work to provide orientation and movement to our body.

4. The motors used in humanoid robots are called as ______
a) Actuators
b) B-O motors
c) Orientation motors
d) Axis motors
View Answer

Answer: a
Explanation: The motors used in humanoid robot are called as Actuators. They help the humanoid bots to mimic the motion like that of an actual human being. B-O motors are not so accurate to provide the precession in movement which is needed.

Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

5. Humanoid robot is same as chatbots.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The humanoid robot and the chatbots are not the same. The chatbots only respond verbally or textually but the humanoid robots have to show interaction through expressions, movements, verbally and other humanly behaviours.

6. When was the humanoid robot “Sophia” activated?
a) February 14, 2012
b) March 16, 2016
c) February 14, 2016
d) March 16, 2012
View Answer

Answer: c
Explanation: The humanoid robot “Sophia” was first activated on February 14 in the year 2016 with the capabilities of Facial Recognition, Artificial Intelligence, visual data processing. She could interact and could reply through speech. Scientists are still working on it to make advancements.

advertisement

7. ZMP in terms of humanoid robotics stands for ____
a) Zero Moment Point
b) Zero Mean Point
c) Zenith Moment Point
d) Zenith Measurement Point
View Answer

Answer: a
Explanation: ZMP stands for Zero Moment Point. It’s basically a concept that is associated to the movement of the legs of a robot. It’s a crucial concept for the biped robots as they have only two contact points (contacts at the bottom part of the leg). Others do not relate to any robotic contexts.

8. What is the use of proximity sensor?
a) It’s used for sensing humidity
b) It’s used for sensing heat
c) It’s used for measuring distance
d) It’s used for sensing the presence of nearby objects
View Answer

Answer: d
Explanation: Proximity sensors can detect the presence of the nearby objects without making any physical contact with it. They are also used in mobile phones which is used to turn off the mobile screen when it’s placed near the ear.

advertisement

9. What is the name of the famous humanoid robot developed by the company “Honda”?
a) Eskimo
b) Ansino
c) Asimo
d) Sophia
View Answer

Answer: c
Explanation: Asimo was developed by Honda back in 2000 and became one of the most popular Humanoid robot of the decade. He has the ability to interact, run, play football and can mimic many different human actions. Scientists are still working on it to increase its capabilities.

10. Which organization developed the humanoid robot “ATLAS”, which was developed to carry out rescue missions?
a) Google
b) Honda
c) Space X
d) Boston Dynamics
View Answer

Answer: d
Explanation: The robot was first revealed in the year 2013 by Boston Dynamics. This bot was made aiming to get an upper hand at the rescue missions as these bots can possess much more capabilities required at the rescue areas, than a normal human being.

advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.