Mechatronics Questions and Answers – I/O Hardware and Software at the Microprocessor

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers focuses on “I/O Hardware and Software at the Microprocessor”.

1. What is the name of Intel’s first microprocessor?
a) Intel 4003
b) Intel 4004
c) Intel 4005
d) Intel Pentium
View Answer

Answer: b
Explanation: Intel’s first microprocessor was Intel 4004. It was released by Intel Corporation in the year 1971. It had 4 bit central processing unit along with cutting age silicon gate technology. It was a complete CPU inside a chip.
advertisement

2. Which microcontroller is used in Arduino UNO?
a) ATmega2560
b) ATmega1280
c) ATmega328
d) ATmega168
View Answer

Answer: c
Explanation: Arduino UNO is a development board based on the ATmega328 microcontroller. It has total 14 pins which includes both input and output pins. 6 of its pin can be used as PWM (Pulse Width Modulation) pin.

3. Who invented AND gate?
a) Grueblerowen
b) Joseph Henry
c) Oersted
d) Walther Bothe
View Answer

Answer: d
Explanation: Walther Bothe invented AND gate. He invented modern electronic AND gate in the year 1924 and received a noble prize in physics for this invention in the year 1954. He designed electromechanical logic gates for his computer Z1.
advertisement
advertisement

4. Which microprocessor is a second generation microprocessor among the following?
a) INTEL 8085
b) INTEL 8086
c) Motorola 68000
d) Motorola 68010
View Answer

Answer: a
Explanation: INTEL 8085 is a second generation microprocessor among the following microprocessors. It was an 8 bit micro processor. All others are third generation 16 bit microprocessor.

5. Microprocessors do not have inbuilt RAM (Random access memory).
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Microprocessors do not have inbuilt RAM (Random access memory). They do not have even ROM (Read only memory). Microprocessors are just integrated circuits that have CPU (Central processing unit) inside them.
advertisement

6. Microcontrollers do not have inbuilt RAM (Random access memory).
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Microcontrollers do have inbuilt RAM (Random access memory). Microcontrollers are integrated circuits that have CPU (Central processing unit) , fixed amount of RAM (Random access memory), ROM (Read only memory) and some other components inside it.

7. Which microcontroller is used in Arduino Leonardo?
a) ATmega2560
b) ATmega1280
c) ATmega328
d) ATmega32u4
View Answer

Answer: d
Explanation: Arduino Leonardo is a development board based on the ATmega32u4 microcontroller. It has total 20 pins which includes both input and output pins. 7 of its pin can be used as PWM (Pulse Width Modulation) pin.
advertisement

8. Which is a 64 bit microprocessor among the following?
a) INTEL 8085
b) INTEL 8086
c) Mororola 68020
d) Intel Pentium
View Answer

Answer: d
Explanation: Intel Pentium is a 64 bit microprocessor among the following. It is the fifth generation microprocessor. Mororola 68020 is a 32 bit microprocessor. INTEL 8086 is a 16 bit microprocessor and INTEL 8085 is an 8 bit microprocessor.

9. Which microcontroller is used in Arduino Leonardo?
a) ATmega2560
b) ATmega1280
c) ATmega328
d) ATmega32u4
View Answer

Answer: d
Explanation: Arduino Leonardo is a development board based on the ATmega32u4 microcontroller. It has total 20 pins which includes both input and output pins. 7 of its pin can be used as PWM (Pulse Width Modulation) pin.
advertisement

10. Which microprocessor is a third generation microprocessor among the following?
a) INTEL 8085
b) INTEL 8086
c) INTEL 80386
d) Motorola 68020
View Answer

Answer: b
Explanation: INTEL 8086 is a third generation microprocessor among the following microprocessors. It was an 16 bit micro processor. INTEL 8085 is a second generation microprocessor. INTEL 80386 and Motorola 68020 are fourth generation microprocessor.

11. Second generation microprocessor was a 4 bit microprocessor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Second generation microprocessor was an 8 bit microprocessor. Third generation microprocessor was a 16 bit microprocessor. Fourth generation microprocessor was a 32 bit microprocessor and the latest is the fifth generation 64 bit microprocessor.

12. Microprocessors are built for some special tasks and can only perform those.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Microprocessors are not built for any specific task. They can only perform variety of tasks depending upon the necessity. Microcontrollers are built for some special tasks that’s why they have inbuilt small amount of memory in the form of RAM and ROM.

13. Microprocessors do not have inbuilt ROM (Read only memory).
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Microprocessors do not have inbuilt ROM (Read only memory). They do not have even RAM (Random access memory). Microprocessors are just integrated circuits that have CPU (Central processing unit) inside them. A system designer has to attach them externally.

14. Which microprocessor is a fourth generation microprocessor among the following?
a) INTEL 8085
b) INTEL 8086
c) INTEL 80386
d) Motorola 68010
View Answer

Answer: c
Explanation: INTEL 80386 is a fourth generation microprocessor among the following microprocessors. It was a 32 bit micro processor. INTEL 8085 is a second generation microprocessor. INTEL 8086 and Motorola 68010 are third generation microprocessors.

15. Which microcontroller is used in Arduino MEGA?
a) ATmega2560
b) ATmega1280
c) ATmega328
d) ATmega168
View Answer

Answer: a
Explanation: Arduino MEGA is a development board based on the ATmega2560 microcontroller. It has total 54 pins which includes both input and output pins. 15 of its pin can be used as PWM (Pulse Width Modulation) pin.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter