Mechatronics Questions and Answers – Digital Electronics and Systems – Microcontrollers

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Digital Electronics and Systems – Microcontrollers”.

1. What is the major difference between a microprocessor and a microcontroller?
a) Presence of external peripherals
b) Presence of internal peripherals
c) CPU
d) Stack Pointer
View Answer

Answer: a
Explanation: RAM, ROM, EEPROM are used as an external circuit in case of the microprocessor, but these are already embedded in a microcontroller. Due to the use of external circuits microprocessors are bulkier as compared to the microcontrollers which are more compact.
advertisement

2. Which among the following is a property of a microcontroller?
a) High power devices
b) Low power devices
c) High cost
d) Large size
View Answer

Answer: b
Explanation: One of the important properties of a microcontroller is that it is a low power device and may consume only 50 watts of energy. In addition to this, it has low cost and less size as compared to a microprocessor.

3. Microcontrollers have high cost and large size.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The microcontrollers have generally small size and high cost. The components chosen for the microcontrollers have generally low size and low cost. One of the important properties of a microcontroller is that it is a low power device and may consume only 50 watts of energy.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. How many bytes can a typical low-end microcontroller have?
a) 100 bytes
b) 500 bytes
c) 1000 bytes
d) 300 bytes
View Answer

Answer: c
Explanation: A low-end microcontroller chip has 20 bytes of RAM and 1000 bytes of ROM. These chips can sometimes have very low cost and very less size suitable for limited applications.

5. Which among the following is the main advantage of a microcontroller?
a) Simple programming
b) High-level programming
c) Costly
d) High voltage requirement
View Answer

Answer: a
Explanation: Microcontroller uses a simple language and it is therefore very easy and flexible to design software. The voltage requirement is very low and it has a very low cost.
advertisement

6. PIC is a microcontroller.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The peripheral interface controller is a microcontroller which is made by microchip technology and derived from PIC1650. Its name is currently expanded as a programmable intelligent computer.

7. Which among the following is not a hardware feature of PIC?
a) EPROM
b) EEPROM
c) SRAM
d) Watchdog timer
View Answer

Answer: b
Explanation: Some of the hardware features of the PIC microcontroller is that they have Flash memory, SRAM, EEPROM, sleep mode, watchdog timer, various crystal or RC oscillator configurations, or an external clock.
advertisement

8. In compact systems, we can use ____
a) microprocessors
b) computers
c) CPU
d) microcontrollers
View Answer

Answer: d
Explanation: In compact systems, we can use Microcontrollers and hence microcontrollers are more effective as compared to the microprocessors, and they are also less costly as compared to the microprocessors.

9. Harvard architecture is used in ____
a) microcontrollers
b) microprocessors
c) computer systems
d) operating Systems
View Answer

Answer: a
Explanation: The architecture used in the Microcontrollers is Harvard architecture. Due to this the program memory and the data memory are separate. This is one of the advantages of the microcontroller.
advertisement

10. Which among the following applications are not microcontroller based?
a) Computer system
b) Washing Machines
c) MP3 players
d) Telephones
View Answer

Answer: a
Explanation: In Computer systems, Microprocessors are generally used. Some of the applications of a microcontroller are in washing machines, automobiles, telephones, appliances and peripherals for computer systems.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.