Mechatronics Questions and Answers – Velocity Sensors

«
»

This set of Mechatronics Problems focuses on “Velocity Sensors”.

1. Which type of velocity sensor has a fixed permanent magnet attached to it?
a) Pyroelectric type
b) Piezoelectric type
c) Moving coil type
d) Stationary coil type
View Answer

Answer: c
Explanation: Moving coil type of velocity sensor has a fixed permanent magnet attached to it. The coil inside it has a relative motion with respect to the stationary magnet. When the coil is in motion, an electromagnetic force is induced in the coil due to electromagnetic induction. This electromagnetic force is proportional to the velocity of the moving object.
advertisement

2. What is the unit in which tachometers measure velocity?
a) Revolution per minute
b) Meter per second
c) Kilometer per hour
d) Rotation per minute
View Answer

Answer: a
Explanation: Tachometers measure velocity in Revolution per minute (RPM). They also act as revolution counters, (i.e) they can also count the number of revolution an object has made in the required interval of time.

3. Which type of tachometer contain primary and secondary stators with fixed windings?
a) AC tachometers
b) DC tachometers
c) Alternating tachometers
d) Brushless tachometers
View Answer

Answer: a
Explanation: AC tachometers contain primary and secondary stators with fixed windings. It provides fixed output voltage when the rotor is stationary and varying voltage only when the rotor is moving, this varying voltage is proportional to the velocity of the revolving object.
advertisement
advertisement

4. For what purpose, a “tachometer” is used?
a) It is used for calculating velocity in revolution per minute
b) It is used for calculating the number of revolutions
c) It is used for calculating velocity in revolution per second
d) It is used for calculating the velocity in rpm and number of revolutions
View Answer

Answer: d
Explanation: Tachometer is used to calculate velocity in revolution per minute. It can also be used as a revolution counter to calculate the number of revolutions the object has made which we have taken into consideration.

5. The Laser surface velocimeter works on dopplers principle.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The Laser surface velocimeter(LSV) works on dopplers principle or the dopplers effect. According to dopplers effect, there is change in the intensity of wave (here light wave) when the source and observer move towards or away from each other.
advertisement

6. Accelerometer can be used to measure the tilt.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In addition of measuring the inertial measurement of velocity and position, accelerometers can be also used to measure the degree of tilt by considering the acceleration due to gravity as reference. These are generally used in self balancing robots.

7. What does RPM stand for?
a) Rotation per minute
b) Revolution per minute
c) Rounds per minute
d) Rotation per millisecond
View Answer

Answer: b
Explanation: RPM stands for revolution per minute. It is the most commonly used unit in motor appliances and motor vehicles for denoting the speed of the crank shaft in the engine.
advertisement

8. _______ velocity sensor is a type of velocity sensor
a) Infrared
b) Proximitor
c) Piezoelectric
d) Ultrasonic
View Answer

Answer: c
Explanation: Piezoelectric velocity sensor is a type of velocity sensor. The output of the velocity sensor is proportional to the velocity of the object. Since the output of the sensor is very small so it mostly needs an amplifier for using it for any application.

9. LSV in terms of velocity measurement stands for ________
a) Laser Surface Velocimeter
b) Laser Surface Velocity meter
c) Linear Surface Velocimeter
d) Linear Surface Velocity meter
View Answer

Answer: a
Explanation: LSV in terms of velocity measurement stands for Laser surface velocimeter. It is a non-contact type velocity measuring tool which uses the laser doppler effect for evaluating the light scattered from the moving object.
advertisement

10. Which is a type of velocity sensor?
a) MSP430G2ET
b) CMCP793V-500
c) MPU 6050
d) L298N
View Answer

Answer: b
Explanation: CMCP793V-500 is a type of velocity sensor. It is used to examine very small vibrations in terms of velocity. Since these received signals are of very low frequency, they need an amplifier to amplify the received signal and convert them in terms of velocity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter