Mechatronics Questions and Answers – System Structure and Signal Flow in Pneumatic Systems

«
»

This set of Mechatronics Questions & Answers for Exams focuses on “System Structure and Signal Flow in Pneumatic Systems”.

1. Which transform converts the function from time domain to “s” domain (complex frequency domain)?
a) Laplace Transform
b) Fourier Transform
c) Z Transform
d) InverseLaplace Transform
View Answer

Answer: a
Explanation: Laplace transform converts the function from time domain to “s” domain (complex frequency domain). It is an integral that transforms the function from real time domain to a function of complex variable “s”.
advertisement

2. Who invented Laplace transform?
a) Pierre-Simon Laplace
b) Pitas Laplace
c) Charles young
d) Charles Wheatstone
View Answer

Answer: a
Explanation: Pierre-Simon Laplace invented Laplace transform. It is an integral that transforms the function from real time domain to a function of complex variable “s”. The “s” represents a complex frequency domain.

3. Which signal cannot be determined through mathematical equation?
a) Imaginary signal
b) Non-Deterministic signal
c) Aperiodic signal
d) Power Signal
View Answer

Answer: b
Explanation: Non-Deterministic signal cannot be determined through mathematical equation. Its value at any point of time cannot be determined beforehand. Due to its random nature, it is also called as “Random Signal”.
advertisement
advertisement

4. What is the type of signal called, if it satisfies the equation x(t)=x(-t){where “t” represents time domain}?
a) Imaginary signal
b) Non-Deterministic signal
c) Odd Signal
d) Even Signal
View Answer

Answer: d
Explanation: If a signal satisfies the equation x(t)=x(-t) {where “t” represents time domain}, then the signal is called as even signal. A signal is said to be odd signal if it satisfies the equation x(t)=-x(-t) {where “t” represents time domain}.

5. Node and junction are same.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Node and junction are not same. A node is a meeting point of two circuit elements, it does not matter if it’s active or passive element of the circuit. A junction is a point where least three circuit paths meet.
advertisement

6. Fourier transform converts the function from time domain to frequency domain.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Fourier transform converts the function from time domain to frequency domain. It decomposes a function of time to a function of frequency. This transform was proposed by Joseph Fourier in the year 1882.

7. Which Integrated circuit/module can generate square, sine and triangular waveforms?
a) ICL8038
b) LMK61A2-125M00SIAT
c) SLB700A/06VA
d) FN2060A-6-06
View Answer

Answer: a
Explanation: ICL8038can generate square, sine and triangular waveforms. LMK61A2-125M00SIAT is a crystal oscillator that can generate square signals. FN2060A-6-06 is an example of Power line filter. SLB700A/06VA is a force sensor.
advertisement

8. What is the type of signal called, if it satisfies the equation x(t)=x(t+T) {where “t” represents time domain and T represents fundamental time period}?
a) Imaginary signal
b) Periodic signal
c) Odd Signal
d) Even Signal
View Answer

Answer: b
Explanation: If a signal satisfies the equation x(t)=x(t+T) {where “t” represents time domain and T represents fundamental time period}, then the signal is called as periodic signal. Periodic signals repeat itself after the fundamental time period.

9. What is the type of signal called, if it satisfies the equation x(t)=-x(-t) {where “t” represents time domain}?
a) Imaginary signal
b) Non-Deterministic signal
c) Odd Signal
d) Even Signal
View Answer

Answer: c
Explanation: If a signal satisfies the equation x(t)=-x(-t) {where “t” represents time domain}, then the signal is called as Odd signal. A signal is said to be even signal if it satisfies the equation x(t)=x(-t) {where “t” represents time domain}.
advertisement

10. Which is an example of Square wave generator?
a) ICL8038
b) CMCP793V-500
c) SLB700A/06VA
d) FN2060A-6-06
View Answer

Answer: a
Explanation: ICL8038is an example of Square wave generator. It can generate square, sine and triangular waveforms. FN2060A-6-06 is an example of Power line filter. SLB700A/06VA is a force sensor. CMCP793V-500 is a velocity sensor.

11. What is the signal called if its value is defined only at fixed instants of time?
a) Discrete signal
b) Non-Deterministic signal
c) Random Signal
d) Deterministic signal
View Answer

Answer: a
Explanation: If the value of signal is defined only at fixed instants of time then it is called as “Discrete Signal”. When the value of signal is defined at every instants of time then it is called as “Continuous Signal”.

12. A System is a specified process which produces signal.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A System is not a specified process which produces signal. Any process that can produce an output based on the input provided can be termed as a “System”. In general, a process that produces output signal based upon input signal is termed as a system.

13. Z transform cannot convert discrete frequency signal to complex time domain.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Z transform cannot convert discrete frequency signal to complex time domain. It converts discrete time signal to complex frequency domain. The discrete time signal constitutes a sequence of real and complex numbers.

14. How many minimum number of circuit path, meeting at a point make up a junction?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: At least 3 circuit paths meeting at a point make up a junction. It can be any point on the electric circuit connected through electrical conductors. It is a point of junction of two or more branches.

15. Which type of signal is also referred as random signal?
a) Imaginary signal
b) Non-Deterministic signal
c) Deterministic signal
d) Power Signal
View Answer

Answer: b
Explanation: Non-Deterministic signal is also referred as random signal. These signals cannot be expressed in the form of mathematical equation. The value at any value of time cannot be determined.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all exam questions on Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter