Mechatronics Questions and Answers – Components Interconnection and Impedance Matching

«
»

This set of Advanced Mechatronics Questions and Answers focuses on “Components Interconnection and Impedance Matching”.

1. What is the equivalent capacitance when two capacitors, one of 20 microfarads and another of 10 microfarads are connected in series?
a) 20 microfarads
b) 30 microfarads
c) 15 microfarads
d) 10 microfarads
View Answer

Answer: c
Explanation: The equivalent capacitance when two capacitors, one of 20 microfarads and another of 10 microfarads are connected in series is 15 microfarads. When capacitors are placed is series to each other then the equivalent capacitance is given by 1/Ct= (1/C1)+(1/C2)+….(1/Cn), where Ct is the total capacitance. C1,C2….Cn are total no. of capacitors in series.
Therefore (1/Ct)=(1/20)+(1/10)
Ct=15 microfarads.
advertisement

2. What is the effect on phase shift due to a capacitor in AC circuits?
a) Voltage leads the current by 180 degree
b) Voltage leads the current by 90 degree
c) Current leads the voltage by 90 degree
d) Current leads the voltage by 180 degree
View Answer

Answer: c
Explanation: The phase shift due to a capacitor in AC circuits is 90 degrees. In this the Current leads the voltage by 90 degree. While in case of an inductor the phase difference remain same but the current lags the voltage by 90 degree.

3. What is the source voltage applied across a loop containing a resistor of 1000 ohm and capacitor of 15 microfarads in series when a current of 0.02 ampere flows across the circuit? Given that the voltage drop across capacitor is 5 Volts?
a) 25 Volts
b) 24 Volts
c) 26 Volts
d) 28 Volts
View Answer

Answer: a
Explanation: Given : Voltage drop across capacitor = 5 Volts
Current in loop = 0.02 ampere
Resistance = 1000 ohm
Capacitance=15 microfarads
Drop across resistor=1000 *0.02
Drop across resistor=20 Volts
Source voltage (Total Voltage) = Drop across resistor + Drop across resistor
Source voltage = 10 Volts + 5 Volts
Source voltage=25 Volts.
advertisement
advertisement

4. What is the equivalent capacitance when two capacitors each of 20 microfarads are connected in parallel?
a) 20 microfarads
b) 30 microfarads
c) 40 microfarads
d) 10 microfarads
View Answer

Answer: c
Explanation: The equivalent capacitance when two capacitors each of 20 microfarads are connected in parallel is 40 microfarads. When capacitors are placed parallel to each other, then their value of capacitances simply gets added up.

5. What is the reactance due to a capacitor of 0.05 farads when an alternating current of frequency 50 Hertz passes through it?
a) 0.063 ohm
b) 0.63 ohm
c) 0.0063 ohm
d) 0.0703 ohm
View Answer

Answer: a
Explanation: Given: Frequency of alternating current(f) = 50 Hertz
Capacitance(C) = 0.05 farads
Reactance(Xc)=1/2πfC
Reactance(Xc)=1/(2*3.14*50 *0.05)
Reactance(Xc)=0.063 ohm.
advertisement

6. What is the reactance due to an inductor of 0.05 henry when an alternating current of frequency 50 Hertz passes through it?
a) 16.7 ohm
b) 15.7 ohm
c) 17.7 ohm
d) 14.7 ohm
View Answer

Answer: b
Explanation: Given: Frequency of alternating current(f) = 50 Hertz
Inductance(L) = 0.05 henry
Reactance(Xl)=2πfL
Reactance(Xl)=2*3.14*50*0.05
Reactance(Xl)=15.7 ohm.

7. What is the equivalent Inductance when two Inductors one of 20 henry and another of 15 henry are connected in series?
a) 20 henry
b) 35 henry
c) 40 henry
d) 10 henry
View Answer

Answer: b
Explanation: The equivalent Inductance when two Inductors, one of 20 henry and another of 15 henry are connected in series is 35 henry. When Inductors are placed in series to each other, then their value of Inductance simply gets added up.
advertisement

8. What is the equivalent Inductance when two Inductors, one of 20 henry and another of 10 henry are connected in parallel?
a) 20 henry
b) 30 henry
c) 15 henry
d) 10 henry
View Answer

Answer: c
Explanation: The equivalent Inductance when two Inductors, one of 20 henry and another of 10 henry are connected in parallel is 15 henry. When Inductors are placed is parallel to each other then the equivalent Inductance is given by 1/Lt=(1/L1)+(1/L2)+….(1/Ln), where Lt is the total Inductance. L1,L2….Ln are total no. of inductors in series.
Therefore (1/Lt)=(1/20)+(1/10)
Lt=15 henry.

9. What is the equivalent capacitance when two capacitors each of 20 microfarads are connected in series?
a) 20 microfarads
b) 30 microfarads
c) 40 microfarads
d) 10 microfarads
View Answer

Answer: d
Explanation: The equivalent capacitance when two capacitors each of 20 microfarads are connected in series is 10 microfarads. When capacitors are placed is series to each other then the equivalent capacitance is given by 1/Ct=(1/C1)+(1/C2)+….(1/Cn), where Ct is the total capacitance. C1,C2….Cn are total no. of capacitors in series.
Therefore (1/Ct)=(1/20)+(1/20)
Ct=10 microfarads.
advertisement

10. What is the source voltage applied across a loop containing a resistor of 100 ohm and capacitor of 15 microfarads in series when a current of 0.05 ampere flows across the circuit? Given that the voltage drop across capacitor is 2 Volts?
a) 7 Volts
b) 4 Volts
c) 6 Volts
d) 8 Volts
View Answer

Answer: a
Explanation: Given: Voltage drop across capacitor = 2 Volts
Current in loop = 0.05 ampere
Resistance = 100 ohm
Capacitance=15 microfarads
Drop across resistor=100*0.05
Drop across resistor=5 Volts
Source voltage (Total Voltage) = Drop across resistor + Drop across resistor
Source voltage = 5 Volts + 2 Volts
Source voltage=7 Volts.

11. What is the reactance due to an inductor of 0.01 henry when an alternating current of frequency 40 Hertz passes through it?
a) 3.512 ohm
b) 15.7 ohm
c) 2.512 ohm
d) 14.7 ohm
View Answer

Answer: c
Explanation: Given: Frequency of alternating current(f) = 40 Hertz
Inductance(L) = 0.01 henry
Reactance(Xl)=2πfL
Reactance(Xl)=2*3.14*40*0.01
Reactance(Xl)=2.512 ohm.

12. What is the reactance due to a capacitor of 0.01 farads when an alternating current of frequency 40 Hertz passes through it?
a) 0.063 ohm
b) 0.398 ohm
c) 0.0063 ohm
d) 0.0703 ohm
View Answer

Answer: b
Explanation: Given: Frequency of alternating current(f) = 40 Hertz
Capacitance(C) = 0.01 farads
Reactance(Xc)=1/2πfC
Reactance(Xc)=1/(2*3.14*40 *0.01)
Reactance(Xc)=0.398 ohm.

13. The impedance matching is done to match the internal impedance of two different sources.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The impedance matching is not done to match the internal impedance of two different sources. Rather this technique is used to match the internal source resistance and the driven load resistance. It maximizes the power transfer.

14. What is the source voltage applied across a loop containing a resistor of 500 ohm and capacitor of 10 microfarads in series when a current of 0.02 ampere flows across the circuit? Given that the voltage drop across capacitor is 2 Volts.
a) 12 Volts
b) 4 Volts
c) 6 Volts
d) 8 Volts
View Answer

Answer: a
Explanation: Given : Voltage drop across capacitor = 2 Volts
Current in loop = 0.02 ampere
Resistance = 500 ohm
Capacitance=10 microfarads
Drop across resistor=500*0.02
Drop across resistor=10 Volts
Source voltage (Total Voltage) = Drop across resistor + Drop across resistor
Source voltage = 10 Volts + 2 Volts
Source voltage=12 Volts.

15. What is the effect on phase shift due to an inductor in AC circuits?
a) Voltage leads the current by 180 degree
b) Voltage leads the current by 90 degree
c) Current leads the voltage by 90 degree
d) Current leads the voltage by 180 degree
View Answer

Answer: b
Explanation: The phase shift due to an inductor in AC circuits is 90 degrees. In this the voltage leadsthe current by 90 degree. While in case of a capacitor the phase difference remains same but the current leads the voltage by 90 degree.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice advanced questions and answers on all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.