Mechatronics Questions and Answers – Analog Signal Conditioning – Voltage to Current Converters

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Analog Signal Conditioning – Voltage to Current Converters”.

1. Ohm’s law gives a relation between voltage and resistance.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Ohm’s law does not give relation between voltage and resistance. The ohms law establishes a relationship between voltage and current. Resistance is the proportionality constant. In equation form, ohms law can be expressed as V=I*R, where all variables have their usual meaning.
advertisement

2. What is the current flowing through a resistor of 12ohm if the voltage drop across a resistor is 4 volts?
a) 4Ampere
b) 3Ampere
c) 2Ampere
d) 6Ampere
View Answer

Answer: b
Explanation: 3Ampere current flowing through a resistor of 12ohm if the voltage drop across a resistor is 4 volts. Since we know from the ohm’s law we know that V=IR where V is the voltage drop across the resistor, I is the current flowing through it and R is the resistance value of it, therefore I=V/R, which gives I=>12/4=3ampere.

3. Resistance of a substance does not change if we alter its shape or length.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Resistance of a substance changes, if we alter its shape or length. Resistance is directly proportional to the length of the substance and inversely proportional to its area. Resistivity of a material remains constant.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What should be the resistance placed across a voltage source in order to generate a current of 6ampere from a voltage source of 12volts?
a) 2ohms
b) 72 ohms
c) 4 ohms
d) 1 ohm
View Answer

Answer: a
Explanation: A resistance of 2 ohm should be placed across a voltage source in order to generate a current of 6 ampere from a voltage source of 12volts. From the ohm’s law we know that V=IR, therefore resistance=V/I=>12/6=2ohms.

5. Which is a voltage to current converter?
a) BC541
b) XTR111
c) TIP122
d) TIP135
View Answer

Answer: b
Explanation: XTR111 is a voltage to current converter. It is a very precise voltage to current converter designed by the Texas Instruments. It has an adjustable voltage regulator with a wide output supply range.
advertisement

6. Trans-impedance amplifier is more efficient than a resistance in terms of current to voltage conversion?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Trans-impedance amplifier is more efficient than a resistance in terms of current to voltage conversion. The output impedance is expected to be low, for driving any device. Op-Amp has very less output impedance which makes it better for current to voltage conversion. Also, it has very high input impedance which consumes very less current in the input.

7. What is the ratio of current to the voltage called?
a) Resistivity
b) Resistance
c) Conductance
d) Impedance
View Answer

Answer: c
Explanation: The ratio of current to the voltage is called as conductance. It is the reciprocal of resistance. It is the degree or the measure of how easily the electric current can flow through a substance. Its unit is mho also called as ohm inverse.
advertisement

8. What is the ratio of voltage to current called?
a) Resistivity
b) Resistance
c) Conductance
d) Impedance
View Answer

Answer: b
Explanation: The ratio of current to the voltage is called as resistance. It is the degree or the measure of opposition of flow of electric current through a substance. Its unit is ohm. It is generally denoted by “R”.

9. What should be the resistance placed across a voltage source in order to generate a current of 6ampere from a voltage source of 24volts?
a) 2ohms
b) 72 ohms
c) 4 ohms
d) 1 ohm
View Answer

Answer: c
Explanation: A resistance of 4 ohm should be placed across a voltage source in order to generate a current of 6 ampere from a voltage source of 12volts. From the ohm’s law we know that V=IR, therefore resistance=V/I=>24/6 = 4ohms.
advertisement

10. What is the current flowing through a resistor of 24ohm if the voltage drop across a resistor is 4 volts?
a) 4Ampere
b) 3Ampere
c) 2Ampere
d) 6Ampere
View Answer

Answer: d
Explanation: 6Ampere current flowing through a resistor of 24ohm if the voltage drop across a resistor is 4 volts. Since we know from the ohm’s law we know that V=IR where V is the voltage drop across the resistor, I is the current flowing through it and R is the resistance value of it, therefore I=V/R, which gives I=>24/4=6ampere.

11. Resistivity of a substance does not change if we alter its shape or length.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Resistivity of a substance does not change if we alter its shape or length. Resistivity is the property of a material, which does not vary with length and size. Resistance of a substance changes, if we alter its shape or length.

12. Which among the following can be termed as voltage to current converter?
a) Current controlled current source
b) Current controlled voltage source
c) Voltage controlled current source
d) Voltage controlled voltage source
View Answer

Answer: c
Explanation: Voltage controlled current source can be termed as voltage to current converter. In this type of sources, the output current depends on some external voltage drop or voltage source, which is why they are named so.

13. What is the current flowing through a resistor of 24 ohms if a capacitor of 10 microfarads is placed in series to a resistor along with 10V DC voltage supply?
a) 4Ampere
b) 3Ampere
c) 2Ampere
d) 0Ampere
View Answer

Answer: d
Explanation: No current or 0 current flows through a resistor of 24 ohms if a capacitor of 10 microfarads is placed in series to a resistor along with 10V DC voltage supply. Since capacitor does not allow any DC current to pass through it so the current flowing across the resistor is 0.

14. What is the current flowing through a resistor of 24 ohms if a capacitor of 10 microfarads is placed in parallel to the resistor and 4V DC voltage supply is placed in series with the resistor?
a) 4Ampere
b) 3Ampere
c) 6Ampere
d) 0Ampere
View Answer

Answer: c
Explanation: 6ampere current flowing through a resistor of 24ohm if the voltage drop across a resistor is 4 volts. The capacitor will act as open circuit and no current will pass through it as DC voltage is applied. And since we know from the ohm’s law we know that V=IR where V is the voltage drop across the resistor, I is the current flowing through it and R is the resistance value of it, therefore I=V/R, which gives I=>24/4=6ampere.

15. What is the current flowing through a resistor of 4 ohms if a capacitor of 10 microfarads is placed in series to a resistor along with 5V DC voltage supply?
a) 4Ampere
b) 3Ampere
c) 2Ampere
d) 0Ampere
View Answer

Answer: d
Explanation: No current or 0 current flows through a resistor of 4 ohms if a capacitor of 10 microfarads is placed in series to a resistor along with 5V DC voltage supply. Since capacitor does not allow any DC current to pass through it so the current flowing across the resistor is 0.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.