Mechatronics Questions and Answers – Real Times Mechatronics System

«
»

This set of Mechatronics Interview Questions and Answers focuses on “Real Times Mechatronics System”.

1. In the mechatronics design process, what is the role of modelling?
a) Making understandable and behavioural models of physical phenomena
b) Numerical strategies for solving models
c) Information for maintaining project data
d) To supply efficient high-level source code
View Answer

Answer: a
Explanation: Modelling is a process of making understandable and behavioural models of physical phenomena. Numerical strategies for solving models containing differential and non-linear equations is done through simulation.
advertisement

2. Numerical strategies for affected improvement and performance functions supported model parameters and signals is called as ____
a) simulation
b) design
c) modelling
d) project management
View Answer

Answer: b
Explanation: Design process in the mechatronics design process is Numerical strategies for affected improvement and performance functions supported model parameters and signals. Modeling is a process of making understandable and behavioural models of physical phenomena. Numerical strategies for solving the model and non-linear equations is done through simulation.

3. Simulation provides numerical strategies for solving models containing differential, discrete, hybrid, partial and implicit non-linear equations.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Simulation provides numerical strategies for solving models containing differential, discrete, hybrid, partial and implicit non-linear equations. It should have a lock for real-time processing and be capable of executing quicker than real time.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The function of the code generator is ____
a) project management
b) simulation
c) numerical strategies for solving models
d) to supply efficient high-level source code
View Answer

Answer: d
Explanation: Function of the code generator is to supply efficient high-level source code from the block diagram or visual modelling interface. Project management is done through a project manager. The design process in the mechatronics design process is Numerical strategies for affected improvement and performance functions supported model parameters and signals. Simulation is not done through the code generator.

5. Hardware approach in integrated design approach in mechatronics is ____
a) advanced control functions
b) bringing together sensors, actuators and computers in one system
c) to provide built-in intelligence
d) to provide a coherent framework of component interactions
View Answer

Answer: b
Explanation: Hardware integration means designing the mechatronics system as an overall system and bring together the sensors, actuators and computers into one system. Software integration is based on advanced control functions.
Take Mechatronics Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. In the integrated design approach, a coherent framework is provided through control systems.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Mechatronics uses the control system to provide a coherent framework of component interactions for system analysis. Software integration is based on advanced control functions. Hardware integration brings together the sensors, actuators and computers into one system.

7. The built-in intelligence provided through ____
a) Advanced control functions
b) Real-time programming
c) Control systems
d) Integrated design approach
View Answer

Answer: b
Explanation: An important characteristic of a mechatronics system is built in intelligence provided through real-time programming integrated with the design process.
advertisement

8. In mechatronics system design phase, prototyping phase consists of ____
a) hardware in loop simulation and design optimization
b) deployment of software
c) finding the mathematical model
d) selecting Sensors and Actuators
View Answer

Answer: a
Explanation: Prototyping phase consists of hardware in loop simulation and design optimization. The deployment of the software is done in the Deployment phase of mechatronics system design process.

9. How is the integration of mechatronics system possible?
a) By use of control systems
b) By combining hardware and software
c) By providing built-in intelligence
d) By providing efficient high-level source code
View Answer

Answer: b
Explanation: Integration of a mechatronics system is possible through combining hardware and software. Hardware integration means designing the mechatronics system as an overall system and bring together the sensors, actuators and computers into one system. Software integration is based on advanced control functions.
advertisement

10. The function of project management is ____
a) providing information for maintaining data and Sub models
b) deployment of software
c) real-time programming
d) integrated design approach
View Answer

Answer: a
Explanation: The function of project management is providing information for maintaining data and sub models for ultimate reprocess. The deployment of the software is done in the Deployment phase of mechatronics system design process. The built-in intelligence is provided through real-time programming integrated with the design process.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.