Mechatronics Questions and Answers – Motion Sensors

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Motion Sensors”.

1. Which type of lens is generally used in the PIR sensors?
a) Concave lens
b) Convex lens
c) Bifocal lens
d) Fresnel Lens
View Answer

Answer: b
Explanation: Fresnel lens is most commonly used lens in the PIR sensors. These Lens help to evenly distribute the Passive Infrared waves around it which facilitates it to detect motion in 180 degrees in all X,Y and Z axis.

2. The Samuel motion sensor works on which principle?
a) Hall effect
b) Inductive effect
c) Doppler effect
d) Capacitive Effect
View Answer

Answer: c
Explanation: The Samuel motion sensor works on the principle of “Doppler Effect”. It states that, it is the change in the frequency of light, sound or any other wave in relation to observer who is in motion with respect to wave source.

advertisement

3. Tomographic sensors uses which type of waves for motion detection?
a) Radio waves
b) Ultrasonic waves
c) Infrared waves
d) Microwaves
View Answer

Answer: a
Explanation: Tomographic sensors uses radio-waves for motion detection. They can sense objects when those radio waves are disrupted. They are generally very costly and are mostly used in the industrial areas.

4. Combined motion sensors are triggered when all the motion sensors detect a motion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The Combined motion sensors are triggered when all the motion sensors detect a motion. If any one of the sensor detect motion then the alarm is not triggered. This facility eliminates the possibility of fake alarms.

Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

5. Microwave motion sensors has more area coverage than the PIR sensors.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Microwave motion sensors have larger area of coverage than that of the Passive Infrared sensors as it uses Microwaves for the detection of the objects. They are usually more expensive than the PIR sensors.

6. What is the frequency range of the ultrasonic sound waves used by the ultrasonic sensors?
a) 20000Hz to 25000Hz
b) 25KHz to 50KHz
c) 25Hz to 55Hz
d) 25Hz to 50Hz
View Answer

Answer: b
Explanation: The Ultrasonic Sensors produces sound waves of frequency in the range of 25KHz to 50KHz. These Ultrasonic sounds produced by the sensors transmitter bounce back the in the same path when it encounters an object in its path. The receiver part receives these waves and calculates the distance and displacement accordingly.

7. PIR stands for ____
a) Passive Infrared
b) Pulsating Infrared
c) Pulsating ratio
d) Pulse is radiation
View Answer

Answer: b
Explanation: PIR stands for Passive infrared. The PIR sensors are most commonly used motion sensors that are used for detecting motion by recognizing the heat sensors. They are designed to detect body heat and for motion recognition.

advertisement

8. RCWL- 0516 is an example of which type of sensor?
a) Infrared Sensor
b) Microwave Radar Sensor
c) Ultrasonic Sensor
d) Temperature Sensor
View Answer

Answer: b
Explanation: RCWL- 0516 is an example of Microwave radar sensor. It is used as an alternative to the PIR sensors. They are cheap and more accurate. Due to the usage of the microwaves, they have a greater range of detecting objects.

advertisement

9. The distance range of detection of the PIR sensor is ________
a) 5-10 cm
b) 5-7 m
c) Up to 12 m
d) 5-12 cm
View Answer

Answer: c
Explanation: The range of detection of the PIR sensor is up to 12 meter. They can accurately detect objects in motion in this range. These sensors constitute of a pyroelectric sensors that can detect different levels of infrared radiation.

10. “SAW” in respect to acoustic wave technology stands for ______
a) Sound Acoustic Wave
b) Surface Acoustic Wave
c) Simple Acoustic Wave
d) Surface Acoustic Wave
View Answer

Answer: b
Explanation: “SAW” in respect to acoustic wave technology stands for Surface Acoustic Wave. This wave is used in the acoustic sensor for detection of motion. It is named so because acoustic wave has to propagate through a surface as a medium, any change in the propagation path, changes the velocity and other property of wave which is used to detect motion in these acoustic sensors.

advertisement

11. A car moves with a speed of 30 km/hr. What will be the speed of the same car measured by a speed sensor which is placed in a truck which is moving with a speed of 20 km/hr in the same direction?
a) 30 km/hr
b) 50 km/hr
c) 10 km/hr
d) 0 km/hr
View Answer

Answer: c
Explanation: Speed of the same car measured by a speed sensor which is placed in a truck will be 10 km/hr. Since both car and the truck moves in the same direction therefore the relative velocity of the car will be 30–20=>10km/hr.

12. A moving platform moves with a speed of 100 km/hr. What will be the speed of a boy who is running on it with a speed of 10 km/hr along the motion of the moving track measured by a speed sensor placed on stationary ground?
a) 150 km/hr
b) 160 km/hr
c) 110 km/hr
d) 140 km/hr
View Answer

Answer: c
Explanation: Speed of the boy measured by a speed sensor who is running on the moving platform will be 110 km/hr. Since both move in the same direction then the speed of the boy gets added up with the speed of the moving platform therefore net speed becomes 100+10=110.

13. A car moves with a speed of 60 km/hr. What will be the speed of the same car measured by a speed sensor which is placed in a bicycle which is moving with a speed of 12 km/hr in the opposite direction?
a) 60 km/hr
b) 72 km/hr
c) 58 km/hr
d) 48 km/hr
View Answer

Answer: b
Explanation: Speed of the same car measured by a speed sensor which is placed in a bicycle will be 72 km/hr. Since both car and the truck moves in the opposite direction therefore the relative velocity of the car with respect to bicycle will be 60+12=>72km/hr.

14. A moving platform moves with a speed of 80 km/hr. What will be the speed of a boy who is running on it with a speed of 20 km/hr opposite to the motion of the moving track measured by a speed sensor placed on stationary ground?
a) 50 km/hr
b) 60 km/hr
c) 100 km/hr
d) 160 km/hr
View Answer

Answer: b
Explanation: Speed of the boy measured by a speed sensor who is running on the moving platform will be 60 km/hr. Since the boy and the moving platform moves in opposite direction then the speed of the boy gets subtracted with the speed of the moving platform therefore net speed becomes 80-20=60.

15. A car moves with a speed of 50 km/hr. What will be the speed of a stationary bicycle parked along the roadside measured by a speed sensor which is placed in the same car?
a) 50 km/hr
b) 60 km/hr
c) 0 km/hr
d) 40 km/hr
View Answer

Answer: a
Explanation: speed of a stationary bicycle measured by a speed sensor will be 50 km/hr. Since car is moving with a speed of 50 km/hr therefore relative speed of the bicycle with respect to car will be 50–0=50 km/hr.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.