Mechatronics Questions and Answers – Cylinder Sequencing and Cascade Control

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cylinder Sequencing and Cascade Control”.

1. Duplex cylinders contain more than one piston.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Duplex cylinders contain more than one piston. These cylinders may contain two or more cylinder chambers and pistons. But the piston of any cylinder is not attached physically. Each piston and cylindrical chambers are internally separated.
advertisement

2. Which type of cylinder has rod length less than the piston diameter?
a) Double acting cylinders
b) Tie-Rod cylinders
c) Short stroke cylinders
d) Telescopic cylinders
View Answer

Answer: c
Explanation: Short stroke cylinders have rod length less than the piston diameter. These types of cylinders are short in height but has considerably larger diameter. These cylinders can produce high amount off linear force from less input fluid pressure.

3. Which is not an example of linear actuator?
a) Screw jack
b) Electric fan
c) Rack and Pinion gear
d) Hydraulic cylinder
View Answer

Answer: b
Explanation: Electric fan is not an example of linear actuator. “Linear Actuators” are those devices which can perform linear displacement. Any device that creates motion in a straight line irrespective if the system used is a linear actuator.
advertisement
advertisement

4. Which type of cylinders can extend piston from both sides?
a) Double acting cylinders
b) Tie-Rod cylinders
c) Welded cylinders
d) Telescopic cylinders
View Answer

Answer: a
Explanation: Double acting cylinders can extend piston from both sides. All other cylinder types can be extended on one side only. Telescopic cylinders contain series of nested tubing. Tie-Rod hydraulic cylinders use 4 or more bolts to tie up the head from the base plate, whereas welded cylinders have welded base and ends.

5. Linear actuators can only be made using hydraulic push system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Linear actuators can be made using many different push systems. It includes mechanical, electrical, thermal, hydraulic etc. Hydraulic and motor based systems are widely and most commonly used.
advertisement

6. Comb drives can be referred as linear actuators.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Comb drives can be referred as linear actuators. They are micro electromechanical actuators. They use electrostatic forces for the movement of combs. These combs are electrically conductive, so when a voltage is applied to the combs they attract each other.

7. Spring return type single acting cylinder is commonly used for tool and object holding purpose.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Spring return type single acting cylinder is not used for tool and object holding purpose. Spring extend type single acting cylinder is commonly used for tool and object holding purpose. This configuration is widely because the spring force can firmly hold a workpiece.
advertisement

8. Which type of cylinder contains series of nested tubing?
a) Double acting cylinders
b) Tie-Rod cylinders
c) Welded cylinders
d) Telescopic cylinders
View Answer

Answer: d
Explanation: Telescopic cylinders contain series of nested tubing. These tubes are made precisely, each of slightly small diameters than the preceding ones. These cylinders can provide huge expansion and can contract in surprisingly smaller area.

9. What does PSI stand for in terms of pressure measurement?
a) Pressure squared in inches
b) Pounds per square inch
c) Pressure per square inch
d) Pounds squared in inches
View Answer

Answer: b
Explanation: PSI in terms of pressure measurement stands for Pounds per square inch. It a unit if pressure measurement. One psi is a pressure equal to one pound force applied on an area of one square each.
advertisement

10. Which type of cylinder should be used to generate high pressure in narrow radial space?
a) Tandem Cylinders
b) Duplex cylinders
c) Short stroke cylinders
d) Telescopic cylinders
View Answer

Answer: a
Explanation: Tandem cylinder should be used to generate high pressure in narrow radial space. These are specially designed cylinders that can generate high amount of pressure in less radial space but need subsequently large axial space.

11. Which vice is also known as post vice?
a) Face vice
b) Leg vice
c) End vice
d) Tail vice
View Answer

Answer: b
Explanation: Leg vice is also known as post vice. It is generally referred as “Solid Box”. It gives stability to the setup. It firmly holds the setup by providing support from the ground. This facilitates the user to easily work on the work piece.

12. Which is an example of linear actuator?
a) Wheels
b) Generator
c) Light emitting diode
d) Hydraulic cylinder
View Answer

Answer: d
Explanation: Hydraulic cylinder is an example of linear actuator. “Linear Actuators” are those devices which can perform linear displacement. Any device that creates motion in a straight line irrespective if the system used is a linear actuator.

13. Tie-Rod cylinder can bear more pressure than welded cylinder.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Tie-Rod cylinder cannot bear more pressure than welded cylinder. Welded cylinders can withstand much more pressure than the tie rod cylinders. Tie rod cylinders can bear pressure no more than 3000psi (pounds per square inch) but welded cylinders are designed to bear pressure above 5000psi (pounds per square inch).

14. Which vice is also known as tail vice?
a) Face vice
b) Leg vice
c) End vice
d) Post vice
View Answer

Answer: c
Explanation: End vice is also known as tail vice. It gives extra stability to the setup. It is usually placed or attached on the right side of the bench. This is done with the help of a jaw, which makes a narrow cut on the edge of the benchtop.

15. Which type of hydraulic cylinders use 4 or more bolts to tie up the head from the base plate?
a) Double acting cylinders
b) Tie-Rod cylinders
c) Welded cylinders
d) Telescopic cylinders
View Answer

Answer: b
Explanation: Tie-Rod hydraulic cylinders use 4 or more bolts to tie up the head from the base plate. These bolt run along the entire length of the cylinders surface and holds the base plate firmly. These base plates can be easily detached and replaced.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter