Mechatronics Questions and Answers – Analog Signal Conditioning – Frequency to Voltage Conversion

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Analog Signal Conditioning – Frequency to Voltage Conversion”.

1. We can control the High and Low states of 555 timer IC (Integrated Circuit) in monostable mode.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: We cannot control the High and Low states of 555 timer IC (Integrated Circuit) in monostable mode. In monostable mode we have only stable state which can be either high or low. But in bistable mode we can control the High and Low states of 555 timer IC (Integrated Circuit) because we have two stable states.

2. Capacitors do not allow AC (Alternating current) to pass through it?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Capacitors allows only AC (Alternating current) to pass through it. It blocks DC (Direct current) to pass through it. Capacitors are used as a filter to separate DC (Direct current) and AC (Alternating current). It acts as open circuit when DC (direct current) is applied.

advertisement

3. Capacitors do not allow DC (Direct current) to pass through it?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Capacitors does not allow DC (Direct current) to pass through it. Capacitors only allow alternating type of signal to pass through it. When DC voltage is applied across the terminals of the capacitor then, the capacitor gets charged up and acts as an open circuit path.

4. How many pins do LM331 IC (Integrated circuit) has?
a) 16
b) 4
c) 8
d) 10
View Answer

Answer: c
Explanation: LM331 IC (Integrated circuit) has 8 pins. It comes in a 8 pin DIP package. It has excellent linearity property which can be used for voltage to frequency conversion and vice versa. It is manufactured by National Semiconductors.

Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

5. Which is a frequency to voltage converter?
a) BC541
b) TIP122
c) LM555
d) TIP135
View Answer

Answer: c
Explanation: LM555 is a frequency to voltage converter. It can produce accurate and precise oscillations. It can also be used to generate precise time delays. For generating time delays, an external resistor or capacitor is used.

6. How many pins does LM555 IC (Integrated circuit) has?
a) 16
b) 4
c) 8
d) 10
View Answer

Answer: c
Explanation: LM555 IC (Integrated circuit) has 8 pins. It is a timer IC (Integrated circuit) that comes in a 8 pin DIP package. The IC (Integrated circuit) can be used in three modes that are monostable, astable and bistable.

advertisement

7. Which is not a voltage to frequency converter?
a) BC541
b) LM2917
c) LM555
d) KA331
View Answer

Answer: a
Explanation: BC541 is not a voltage to frequency converter. It is a bipolar junction transistor. LM2917 is a voltage to frequency converter designed by the Texas instrument. LM555 is a timer Integrated circuit which can be used for voltage to frequency. KA331 is developed by ON Semiconductor which can be used voltage to frequency conversion and vice versa.

8. Which is a frequency to voltage converter?
a) BC541
b) LM741H
c) LM2917
d) TIP135
View Answer

Answer: c
Explanation: LM2917 is a frequency to voltage converter. It is manufactured by the Texas Instruments. LM741H is most commonly used operational amplifier. BC541 is a bipolar junction transistor. TIP135 is a Darlington transistor.

advertisement

9. What is the bandwidth range of KA331 IC?
a) 1 Hz to 100 KHz
b) 1 Hz to 100 GHz
c) 2 KHz to 30 GHz
d) 10 KHz to 10 GHz
View Answer

Answer: a
Explanation: The bandwidth range of KA331 IC is 1Hz to 100 KHz. It is a voltage to frequency converter which is used in making analog to digital converter. This IC (Integrated circuit) comes in a 8 in DIP package. It can also be used to make frequency to voltage converter.

10. LM331 cannot be used for frequency to voltage conversion?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: LM331 can be used for frequency to voltage conversion. It is designed for precise frequency to voltage conversion by the National Semiconductors. It can also be used for voltage to frequency conversion.

advertisement

11. What is the frequency of a signal if the time taken to complete one cycle is 0.2 seconds?
a) 5 Hz
b) 2 Hz
c) 0.5 Hz
d) 4 Hz
View Answer

Answer: a
Explanation:
Given: Time Period (T) = 0.2 second
Frequency (F) = 1/T
Therefore, Frequency (F)=1/0.2=>5-1
Or Frequency (F)=5 Hz

12. What is the time period of a signal if the time taken to complete one cycle is 10 hertz?
a) 5 second
b) 0.1 second
c) 0.5 second
d) 4 second
View Answer

Answer: a
Explanation:
Given: Frequency (F) = 10 hertz
Time Period (T) = 1/F
Therefore, Time Period (T) = 1/10 => 0.1 s

13. What is the type of signal called when its frequency is zero?
a) Sine Signal
b) Square wave
c) DC (Direct current) Signal
d) Rectilinear signal
View Answer

Answer: c
Explanation: DC (Direct current) Signal has frequency zero. These types of signal does not contain any crests and troughs, the signal is represented by straight line parallel to any axis. The straight line represents that the signal does not changes its polarity with time.

14. Inductors do not allow DC (Direct current) to pass through it?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Inductors allows DC (Direct current) to pass through it. Inductors show their characteristic properties with alternating current (or signals). When DC current is applied to it, it acts as a normal conductor with zero resistance.

15. Inductors do not allow AC (Alternating current) to pass through it?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Inductors allows AC (Alternating current) to pass through it. Inductors show their characteristic properties with alternating current (or signals). When AC (Alternating current) is applied across it, it resists the change in current flowing through it and therefore the current lags the voltage by 90 degree.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.