Mechatronics Questions and Answers – Robotics

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Robotics”.

1. Which is the first robot to get citizenship in any country?
a) Eskimo
b) Ansino
c) Asimo
d) Sophia
View Answer

Answer: d
Explanation: Sophia is the first robot to get citizenship in Saudi Arabia. The humanoid robot “Sophia” has been developed by “Hanson Robotics” at Hong Kong. Sophia is social humanoid robot that can mimic more than 60 human expressions.
advertisement

2. Who created “Sophia”, the humanoid robot?
a) Jeff Bezos
b) Mark Zuckerberg
c) David Hanson
d) Elon Musk
View Answer

Answer: c
Explanation: “Sophia”, the humanoid robot was created by David Hanson. It was created in the year 2016 and was first activated of February 14. Sophia is a robot that can mimic human expressions and can talk based upon her intelligence.

3. Which sensor can be used in robots for measuring distance?
a) mpu6050
b) Piezoelectric sensor
c) LDR module
d) Ultrasonic Sensor
View Answer

Answer: d
Explanation: Ultrasonic Sensor can be used in robots for measuring distance. This sensors use ultrasonic sound for measurement of distance. It constitutes of ultrasonic wave producer and a receiver. When the wave encounters an object, it bounces back to the receiver which further calculates the distance depending on the time it takes to cover that distance.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What does “AI” stand for?
a) Artificial Intelligence
b) Artificial Intellect
c) Automatic intellect
d) Automatic intelligence
View Answer

Answer: a
Explanation: AI stands for artificial intelligence. It refers to the capability of a robot to think and take its own decisions based upon its past experiences and algorithms. Providing intelligence to a non living thing is termed as Artificial Intelligence.

5. Chatbots and humanoid robots are different in many aspects.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Humanoid robots and the chatbots are different in many aspects. The chatbots only respond verbally or textually but the humanoid robots have to show interaction through expressions, movements, verbally and other humanly behaviours.
Take Mechatronics Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. What does “PUMA” stand for in context to robotics?
a) Programmable used machine to assemble
b) Programmed utility machine for assembly
c) Programmable universal machine for assembly
d) Programmed utility machine to assemble
View Answer

Answer: c
Explanation: “PUMA” in context to robotics stands for Programmable universal machine for assembly. It is a robotic arm used for industrial assembling purpose. It was developed by Victor Scheinman at Unimation.

7. What does ZMP in terms of robotics stand for?
a) Zero Moment Point
b) Zero Mean Point
c) Zenith Moment Point
d) Zenith Measurement Point
View Answer

Answer: a
Explanation: ZMP stands for Zero Moment Point. It’s basically a concept that is associated to the movement of the legs of a robot. It’s a crucial concept for the biped robots as they have only two contact points (contacts at the bottom part of the leg). Others do not relate to any robotic contexts.
advertisement

8. Which is the first country to give citizenship to any humanoid robot?
a) Saudi Arabia
b) USA
c) India
d) Africa
View Answer

Answer: a
Explanation: Saudi Arabia the first country to give citizenship to any humanoid robot. “Sophia” is the first humanoid robot to get citizenship in Saudi Arabia. Sophia is social humanoid robot that can mimic more than 60 human expressions.

9. Which organisation is developing “Asimo”?
a) Google
b) Honda
c) Space X
d) Boston Dynamics
View Answer

Answer: b
Explanation: Asimo is being developed by Honda. The project was started back in 2000 and became one of the most popular Humanoid robot of the decade. He has the ability to interact, run, play football and can mimic many different human actions. Scientists are still working on it to increase its capabilities.
advertisement

10. What is the root word of “robot”, which is derived from Slavic language?
a) Robot
b) Robota
c) Roboto
d) Robust
View Answer

Answer: b
Explanation: “Robota” is the root word of “robot”, which is derived from Slavic language. The word “robota” means slave. It was first introduced by a Czech writer Karel Capek in his play “Rossum’s Universal Robots”.

11. How many legs do the “Athlete” space robot has?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: “Athlete” is a six legged space robot. “Athlete” has been developed by NASA (National Aeronautics and Space Administration) which is able to walk on its legs and is can also roll on the wheels which are present on the end of each leg.

12. How many legs do the “RASSOR” space robot has?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
View Answer

Answer: a
Explanation: “RASSOR” is a two legged space robot. “RASSOR” is a humanoid robot, developed by NASA (National Aeronautics and Space Administration) which is able to walk on its legs like an ordinary human being.

13. Which among the following robot is made by NASA (National Aeronautics and Space Administration) for space exploration purpose?
a) Eskimo
b) Zenbo
c) Athlete
d) Pepper
View Answer

Answer: c
Explanation: Athlete is is made by NASA (National Aeronautics and Space Administration) for space for space exploration purpose. “Athlete” is a six legged space robot which is able to walk on its legs and is can also roll on the wheels which are present on the end of each leg.

14. Which among the following is an Indian robot, made by ISRO (Indian space research organisation) for space exploration purpose?
a) Valkyrie
b) Sita
c) Athlete
d) Vyommitra
View Answer

Answer: d
Explanation: Vyommitra is an Indian robot, made by ISRO (Indian space research organisation) for space exploration purpose. This robot is aimed to be sent to the outer space in the year 2020 in an unmanned space mission.

15. Which among the following is a home robot?
a) Vyommitra
b) Zenbo
c) Athlete
d) Valkyrie
View Answer

Answer: b
Explanation: Zenbo is a home robot. It is developed by a Taiwan company, Asus. It has the ability to interact with humans and can provide adequate assistance. It is a non humanoid robot that can work as a personal assistant for home and can follow human orders.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.