Mechatronics Questions and Answers – Position Sensors

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Position Sensors”.

1. Which type of position can be determined by a position sensor?
a) Mechanical position
b) Lateral position
c) Prone position
d) Lithotomy position
View Answer

Answer: a
Explanation: Position sensors are capable of determining mechanical position of an object with respect to an arbitrary reference point. In addition, these sensors are also capable of detecting the presence of an object nearby.

2. What is the principle of operation of Potentiometric position sensor?
a) Resistive Effect
b) Hall Effect
c) Mutual Inductance
d) Eddy current effect
View Answer

Answer: a
Explanation: The Potentiometric position sensor works on the principle of resistive effect. These sensors basically have a potentiometer built in it whose resistance can be altered using a slider, this resistive track is used as a sensing element for measuring the distance.

advertisement
3. How the capacitance in a capacitive position sensor is altered?
a) By changing dielectric constant
b) By changing overlapping area of plates
c) By changing both dielectric constant and overlapping area
d) By adding a resistance in parallel
View Answer
Answer: c
Explanation: The capacitance in a capacitive position sensor can be changed by altering the dielectric constant as well as by changing overlapping area of the plates. Dielectric change can be achieved by changing the material placed between the plates, while the change in overlapping area can be done by fixing a plate and overlapping the other plate on the body of the first one.

4. Which type of materials can be detected by Eddy current position sensor?
a) Conducting materials
b) Insulating materials
c) Semi-Insulating Materials
d) Amorphous Materials
View Answer

Answer: a
Explanation: The position of conducting material can be determined by the Eddy current position sensor. Since the eddy current effect is observed in conducting materials, the sensors working on this principle can detect and determine the position of the conducting materials only.

advertisement
advertisement

5. LIDAR stands for ________
a) Light Detection and Radiation
b) Light Detection and Ranging
c) Lithium Detector and Radiator
d) Lithium Detection and Ranging
View Answer

Answer: b
Explanation: LIDAR stands for Light Detection and Ranging. It emits optical laser light in pulses and can detect the X,Y,Z co-ordinates of an object. This technology is widely used in archaeological surveys.

6. LVDT position sensor is a capacitive type of position sensor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: LVDT is not a capacitive type of position sensor. It’s an inductive type of position sensor. It stands for Linear Variable Differential Transformer. It works on the same principal as an AC transformer. It is very accurate in measuring linear movements.

advertisement

7. Proximity sensor is a ____ type of position sensor.
a) contact
b) non-contact
c) eddy current
d) resistive
View Answer

Answer: b
Explanation: Proximity sensor is a non-contact type of position sensor. There are several type of proximity sensors that uses electromagnetic fields, light and sound for detection of the objects and their position.

8. OptoNCDT 1420 in an example of which type of position sensor?
a) Infrared type position sensor
b) Proximity type position sensor
c) Ultrasonic type position sensor
d) Laser triangulation type position sensor
View Answer

Answer: d
Explanation: OptoNCDT 1420 in an example of Laser triangulation type position sensor. This sensor can detect the position as well as the distance covered by a particular object. They provide very high accuracy and has set a milestone in the field of position sensing.

advertisement

9. Inductive proximity sensor works on the principle of ________
a) Mutual Inductance
b) Faraday’s law of Induction
c) Variable Resistance Transduction
d) Hall Effect
View Answer

Answer: b
Explanation: Inductive proximity sensor works on the principle of Faraday’s law of Induction. According to this, the magnitude of the electromotive force induced is directly proportional to the change in the magnetic flux that cuts through it.

10. Which laser sensor is used for measuring very long distances?
a) OptoNCDT ILR 1030
b) OptoNCDT1420
c) EddyNCDT 3300
d) EddyNCDT 3301
View Answer

Answer: a
Explanation: OptoNCDT ILR 1030 is laser sensor used for computing distance and objects placed at very high distances. They are very precise and accurate. The range of these sensors varies from 10m to 3000 metres.

advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter