Mechatronics Questions and Answers – Electrical Actuating Systems – Representation of Output Devices

«
»

This set of Mechatronics MCQs focuses on “Electrical Actuating Systems – Representation of Output Devices”.

1. What does this symbol represent in an electric circuit?
The symbol represents Light emitting source used to represent a LED
a) Diode
b) Inductor
c) Light emitting source
d) Transistor
View Answer

Answer: c
Explanation: This symbol represents Light emitting source. This symbol is generally used to represent a LED(Light emitting diode) or any other light emitting source in the electrical circuit. It is usually used as an output device to represent the flow of current through a branch.
advertisement

2. What does this symbol represent in an electric circuit?
Symbol represents Motor in an electric circuit of circuit that produces rotational motion
a) Motor
b) Inductor
c) Light emitting source
d) Multimeter
View Answer

Answer: a
Explanation: This symbol represents a Motor in an electric circuit. Motors are output device of a circuit that produces rotational motion. They convert electrical energy to mechanical energy. It works on the principle of Flemings left hand rule.

3. What does this symbol represent in an electric circuit?
Symbol represents capacitor used as an energy storing device in the electrical circuits
a) Resistor
b) Inductor
c) Capacitor
d) Transistor
View Answer

Answer: c
Explanation: This symbol represents capacitor. Capacitor is a passive element which is used as an energy storing device in the electrical circuits. Capacitance of a capacitor is measured in farads. It is the SI unit of capacitance.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What does this symbol represent in an electric circuit?
Symbol represents PNP Transistor sandwiched between two “P” type materials
a) Resistor
b) Inductor
c) PNP Transistor
d) NPN Transistor
View Answer

Answer: c
Explanation: This symbol represents PNP Transistor. When an “N” type material is sandwiched between two “P” type materials, then a PNP transistor is formed. This “P” type material is actually doped with “N” type material.

5. A diode has no effect on any electric circuit if its terminals are reversed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A diode will affect the electric circuit if its terminals are reversed. It is so because its properties will completely change when its terminal are reversed. Since it is a unidirectional device so it will only allow current to flow in one direction only and blocks it from other direction.
advertisement

6. What is the full form of FET?
a) Field effect thyristor
b) Field effect thermistor
c) Field effect transistor
d) Field effective transistor
View Answer

Answer: c
Explanation: FET stands for field effect transistor. It is a three terminal semiconductor device namely; Source, drain and gate. It is a voltage controlled device (i.e) its operation can be controlled by changing the input voltage.

7. What does this symbol represent in an electric circuit?
Symbol represents a P channel enhancement type MOSFET for metal oxide
a) N channel enhancement type MOSFET
b) P channel enhancement type MOSFET
c) P channel depletion type MOSFET
d) N channel depletion type MOSFET
View Answer

Answer: b
Explanation: This symbol represents a P channel enhancement type MOSFET. MOSFET stands for metal oxide semiconductor field effect transistor. These MOSFET’s do not have inbuilt channels; the channels are induced by applying a voltage greater than the threshold voltage at the gate terminal.
advertisement

8. Which passive element of a circuit is represented by a zig-zag line composed of sharp edged and even distributed alternating crests and troughs?
a) Resistor
b) Capacitor
c) Inductor
d) Battery
View Answer

Answer: a
Explanation: Resistor is a passive element of a circuit is represented by a zig-zag line composed of conical and even shaped alternating crests and troughs. The unit of resistance is ohm which is denoted by Greek letter omega(Ω).

9. What does this symbol represent in an electric circuit?
Symbol represents a P channel depletion type MOSFET which is made up of “P” type material
a) N channel enhancement type MOSFET
b) P channel enhancement type MOSFET
c) P channel depletion type MOSFET
d) N channel depletion type MOSFET
View Answer

Answer: c
Explanation: This symbol represents a P channel depletion type MOSFET. MOSFET stands for metal oxide semiconductor field effect transistor. These MOSFET’s have inbuilt channels which is made up of “P” type material.
advertisement

10. What does this symbol represent in an electric circuit?
Symbol represents an N channel enhancement type MOSFET induced by applying a voltage
a) N channel enhancement type MOSFET
b) P channel enhancement type MOSFET
c) P channel depletion type MOSFET
d) N channel depletion type MOSFET
View Answer

Answer: a
Explanation: This symbol represents an N channel enhancement type MOSFET. MOSFET stands for metal oxide semiconductor field effect transistor. These MOSFET’s do not have inbuilt channels; the channels are induced by applying a voltage greater than the threshold voltage at the gate terminal.

11. A JFET (Junction Field effect transistor) is a current controlled device.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A JFET (Junction Field effect transistor) is not a current controlled device. It is a voltage controlled device (i.e) its operation can be controlled by changing the input voltage. A BJT(Bipolar junction transistor) is a current controlled device.

12. What does this symbol represent in an electric circuit?
Symbol represents Light emitting source of electric circuit allows unidirectional flow
a) Diode
b) Inductor
c) Light emitting source
d) Transistor
View Answer

Answer: a
Explanation: This symbol represents Light emitting source. It is a two terminal component of an electric circuit which allows unidirectional flow of current. An ideal diode has zero forward bias resistance and infinite reverse bias resistance.

13. What does this symbol represent in an electric circuit?
Symbol represents an Ammeter used to measure the current flowing through a branch
a) Ammeter
b) Voltmeter
c) Anode tube
d) Anonymous device
View Answer

Answer: a
Explanation: This symbol represents an Ammeter. Ammeters are used to measure the current flowing through a branch. They are placed in series with the circuit components in order to measure the branch current.

14. What does this symbol represent in an electric circuit?
Symbol represents N channel type MOSFET inbuilt channels made up of “N” type material
a) N channel enhancement type MOSFET
b) P channel enhancement type MOSFET
c) P channel depletion type MOSFET
d) N channel depletion type MOSFET
View Answer

Answer: d
Explanation: This symbol represents an N channel depletion type MOSFET. MOSFET stands for metal oxide semiconductor field effect transistor. These MOSFET’s have inbuilt channels which is made up of “N” type material.

15. What does this symbol represent in an electric circuit?
Symbol represents NPN Transistor sandwiched between two “N” type materials
a) Resistor
b) Inductor
c) PNP Transistor
d) NPN Transistor
View Answer

Answer: d
Explanation: This symbol represents NPN Transistor. When a “P” type material is sandwiched between two “N” type materials, then a NPN transistor is formed. This “N” type material is actually doped with “P” type material.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice MCQs on all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.