Mechatronics Questions and Answers – Fluid Power Systems – 1

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fluid Power Systems – 1 ”.

1. Which type of system uses ‘oil under pressure’ means for power transmission?
a) Fluid power system
b) Hydraulic system
c) Pneumatic system
d) Stepper motors
View Answer

Answer: b
Explanation: Fluid Power system is a power transmission system in which, the transmission of power takes place by means of “oil under pressure” or “compressed air”. If “oil under pressure” is used in the system for power transmission then the system is called as hydraulic system. If “compressed air” is used in the system for power transmission then the system is called as pneumatic system.
advertisement

2. The force developed in hydraulic systems is high due to ____
a) high pressure
b) more oil
c) less pressure
d) less oil
View Answer

Answer: a
Explanation: As oil is incompressible, oil can be pressurized to very high pressure (500 tons or more). Since pressure is high, the force developed is also very high (thousands of tons). Since pressure is high, components are very strong, made of steel and are heavy.

3. Hydraulic systems are slower in operation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: As oil has more viscosity, it cannot flow fast. Hence Hydraulic systems are slower in operation. Hydraulic oils are petroleum-based oils, they are inflammable and there is every chance of fire hazard if this is neglected.
advertisement
advertisement

4. Which component of a hydraulic system is used to store a sufficient amount of hydraulic oil?
a) Rotatory pumps
b) Oil reservoir
c) Flow control valve
d) Pressure gauge
View Answer

Answer: b
Explanation: The main function of an oil reservoir is to store a sufficient amount of hydraulic oil in the system. Apart from this, it has many other functions such as to cool the hot return oil, to settle down the contaminants, to remove air bubbles and to separate water from the oil. The other options mentioned are the parts of the hydraulic system with different functions.

5. What pumps hydraulic oil to the hydraulic circuit?
a) Flow control valve
b) Oil reservoir
c) Rotatory pumps
d) Pressure gauge
View Answer

Answer: a
Explanation: The function of the rotatory pump is to pump hydraulic oil to the hydraulic circuit. It converts mechanical energy to hydraulic energy. The flow control valves, oil reservoir and pressure gauge are the other parts of the hydraulic system with different functions.
advertisement

6. The pressure relief valve is an important component which is required for every displacement pump.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Pressure relief valve is an important component which is required for every positive displacement pump. This valve is connected to the outlet of the pump. Its main function is to release the oil back to the tank when the pressure increases beyond pre-set value.

7. In which type of system does power transmission takes place through compressed air?
a) Fluid power system
b) Hydraulic system
c) Pneumatic system
d) Stepper motors
View Answer

Answer: c
Explanation: Pneumatic system is a power transmission system in which, the transmission of power takes place through compressed air. The mechanical energy is given to compressor, that is, the shaft of the compressor is rotated by any means of the prime mover. The fluid Power system is a power transmission system in which, the transmission of power takes place by means of “oil under pressure” or “compressed air”. If “oil under pressure” is used in the system for power transmission then the system is called as hydraulic system.
advertisement

8. The compressed air flows to the actuator through ____
a) pipes and valves
b) shafts
c) motors
d) flow control valve
View Answer

Answer: a
Explanation: Compressor drives air from the atmosphere and the compressed air flow through actuator through pipes and valves. Actuator produces back the mechanical energy that can either be a linear motion of cylinder or rotary motion of the air motor shaft. The other sources mentioned in the options are not the sources for the flow of compressed air.

9. What is the function of an air dryer?
a) Removes dirt
b) Removes moisture
c) Controls the rate of flow
d) Controls the pressure
View Answer

Answer: b
Explanation: The compressed air delivered by the compressor contains moisture from the atmosphere. This moisture is separated and removed by the air dryer. Only the dry compressed air is given to the pneumatic system.
advertisement

10. Which part of the Pneumatic system stores the compressed air?
a) Air dryer
b) Air compressor
c) Air receiver tank
d) Air lubricator
View Answer

Answer: c
Explanation: The air receiver tank stores the compressed air. Apart from storing the compressed air, it has several other functions also. It acts as cooler to cool the hot compressed air. It acts as moisture separator to separate and remove the water.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter