Mechatronics Questions and Answers – Mechanical Actuating Systems – Cams

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mechanical Actuating Systems – Cams”.

1. Who invented Abalakov Cam?
a) GrueblerAbalakov
b) Vitaly Abalakov
c) Simons Abalakov
d) Reiston Abalakov
View Answer

Answer: b
Explanation: Vitaly Abalakov was the inventor of Abalakov Cam. Vitaly Abalakov was a Soviet chemical engineer and a mountaineer who invented the mounted climbing equipment Abalakov Cam.
advertisement

2. What is the full form of SLCD?
a) Spring loaded camming device
b)Spring loading camming device
c) Spring leaver camming device
d) Straight leaver camming device
View Answer

Answer: a
Explanation: SLCD stands for “Spring loaded camming device”. They are rock climbing or mountaineering protection devices. It constitutes of several cams which are mounted on a common or adjacent axles which favours the rock climbers to climb easily.

3. Which cam is also known as barrel cam?
a) Disc cam
b) Cylindrical cam
c) Face cam
d) Snail drop cam
View Answer

Answer: b
Explanation: Cylindrical cam is also known as barrel cam. In these type of cams the followers rides over the cylindrical surface of the cam. They are generally used to convert rotational motion to linear motion.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which cam is also known as radial cam?
a) Disc cam
b) Cylindrical cam
c) Face cam
d) Snail drop cam
View Answer

Answer: a
Explanation: Disc cam is also known as radial cam. This cam is also generally referred as plate cams. These cams are cut-outs of flat metal plates. The follower moves on a plane which is perpendicular to the camshaft axis.

5. The follower of a cylindrical cam is permanently attached to the cylinder surface.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The follower of a cylindrical cam is not permanently attached to the cylinder surface. The follower just touches the cylindrical surface and has a physical contact. The follower rides on the surface of the cam.
Take Mechatronics Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Cam joint is an example of lower pair.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Cam joint is not a lower pair. It is an example of higher pair. In these types of pairs the contact between the members has a line or point geometry. These pairs experience high stress at the point of contact due to very less area of contact.

7. Which is the smallest circle that can be drawn on a cam profile?
a) Prime circle
b) Base circle
c) Addendum circle
d) Dedendum circle
View Answer

Answer: b
Explanation: Base circle is the smallest circle that can be drawn on a cam profile. Prime circle is the circle that passes through the pith curve and its radius is larger than the base circle. Addendum and Dedendum circles are drawn in a gear.
advertisement

8. What is the nature of the movement of follower in the constant lead cam?
a) Linear
b) Parabolic
c) Circular
d) Elliptical
View Answer

Answer: a
Explanation: The nature of the movement of follower in the constant lead cam is linear. The displacement of the lead is linear with respect to the rotation of the cam. In this type of configuration the lead remains stationary and just touches the surface of the rotating cam which gives it a linear motion.

9. Which cam follower experiences least sliding motion?
a) Knife edged
b) Roller Follower
c) Mushroom Follower
d) Flat faced Follower
View Answer

Answer: b
Explanation: Roller Follower experiences least sliding motion. It is so because all other cam followers are stationary followers whereas roller followers have a roller built on it. So most of the sliding motion gets converted to rolling motion.
advertisement

10. What is the nature of movement of the scroll plate present in the scroll chuck?
a) Linear
b) Parabolic
c) Circular
d) Elliptical
View Answer

Answer: a
Explanation: The nature of the movement of the scroll plate present in the scroll chuck is linear. The displacement of the lead is linear with respect to the rotation of the cam. It is a type of constant lead cam. In this type of configuration the lead remains stationary and just touches the surface of the rotating cam which gives it a linear motion.

11. Which type of cam is used in stereo phonograph?
a) Heart shaped cam
b) Cylindrical cam
c) Face cam
d) Snail drop cam
View Answer

Answer: c
Explanation: Face cam is used in stereo phonograph. Face cams have followers rotating on the face of a disc. In stereo phonograph a disc is placed on which a constant lead follower rides. This follower acts as a tone arm helps in producing music from the phonograph.

12. Pin tumbler lock is an example of cylindrical cam.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Pin tumbler lock is not an example of cylindrical cam. It is an example of linear cam. Linear cams are those types of cam in which the cam element moves in a straight line rather than rotating. In “Pin tumbler locks” the key moves straight inside the lock and the stationary follower rides over it.

13. The motion generated by a face cam is perpendicular to the motion of the rotation of the cam.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The motion generated by a face cam is not perpendicular to the motion of the rotation of the cam. It is parallel to the rotation of the cam. Face cams have followers rotating on the face of a disc; therefore the cam as well as the follower generated motion in same fashion.

14. Which cams are also known as drop cams?
a) Linear cams
b) Cylindrical cams
c) Face cams
d) Snail cams
View Answer

Answer: d
Explanation: Snail cams are also known as drop cams. These cams have a snail like structure which is why they are called so. Also when it rotates the constant lead follower experiences a sudden drop due to the structure of cam which is why it is also called as drop cam.

15. Which cam is used in ordinary key locks?
a) Linear cams
b) Cylindrical cams
c) Face cams
d) Snail cams
View Answer

Answer: a
Explanation: Linear cam is used in ordinary key locks. Linear cams are those types of cam in which the cam element moves in a straight line rather than rotating. In “Key locks” the key moves straight inside the lock and the stationary follower rides over it.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.