Mechatronics Questions and Answers – Mechanical Actuating Systems – Chain Drives

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mechanical Actuating Systems – Chain Drives”.

1. What is the pitch of a gear if the gear contains 24 teeth and radius of the gear is 6 inches?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: Given:
No. Of teeth=24 teeth
Diameter=2*Radius
Diameter=2*6=12 inches
Pitch=Number of teeth/ Diameter
Pitch=24/12=2.
advertisement

2. What is the number of teeth in a gear if pitch is 3.33 and radius of the gear is 3 inches?
a) 20
b) 13
c) 14
d) 15
View Answer

Answer: a
Explanation: Given:
Diameter=2*Radius
Diameter=2*3=6 inches
Pitch=Number of teeth/Diameter
3.33 = Number of teeth/6
Number of teeth=6*3.33=>19.98
Now round off the value to the nearest decimal value which gives Number of teeth = 20.

3. What is the torque offered by a gear, if the tangential force is 20 N and radius of the gear is 0.5m?
a) 5Nm
b) 15Nm
c) 10Nm
d) 2.55Nm
View Answer

Answer: c
Explanation: Given: Tangential force=20 N
Radius of the gear = 0.5m
Torque = Tangential force*radius of the gear
Torque=20*0.5 => 10Nm.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the radius of a gear, if torque generated by the gear is 20Nm and the tangential force is 10N?
a) 5m
b) 15m
c) 10m
d) 2m
View Answer

Answer: d
Explanation: Given:
torque generated by the gear=20Nm
tangential force=10N
torque(T)=tangential force (F)*Radius(R)
so radius=Torque(T)/Tangential force(F)
radius=20Nm/10m=>2m.

5. Chain moves over belt drives.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Chain does not move over belt drives. It moves over gear drives. These gear drives constitute of spike like structures called teeth. These teeth get into the empty spaces of the chain and transmit torque.
Take Mechatronics Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Belt drives can slip.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Belt drives can slip. Since friction plays very important role in transmission of torque in belt drives, so there should be enough friction between belt and the drive so that it does not slip. Chain drives do not slip.

7. Which type of drive is used in motor vehicles, for transferring torque between two shafts present at a distance of more than one meter?
a) Chain drives
b) Belt Drives
c) Rope drives
d) Gear drives
View Answer

Answer: a
Explanation: Chain drives are used in motor vehicles, for transferring torque between two shafts present at a distance of more than one meter. Since there should not be any slip, so we cannot use rope drive or belt drive. Gear drive does not slip, but it is suitable for transferring torque between two shafts present at very less distance.
advertisement

8. What is the torque offered by a gear, if the tangential force is 10N and radius of the gear is 0.5m?
a) 5Nm
b) 15Nm
c) 10Nm
d) 2.55Nm
View Answer

Answer: a
Explanation: Given: Tangential force=10 N
Radius of the gear = 0.5m
Torque = Tangential force* radius of the gear
Torque=10*0.5 => 5Nm.

9. What is the radius of a gear, if torque generated by the gear is 20Nm and the tangential force is 5N?
a) 5m
b) 4m
c) 10m
d) 2m
View Answer

Answer: b
Explanation: Given:
torque generated by the gear=20Nm
tangential force=5N
torque(T)=tangential force (F)*Radius(R)
so radius=Torque(T)/Tangential force(F)
radius=20Nm/5m=>4m.
advertisement

10. Which type of joints connects the links of a chain?
a) Stationary joints
b) Pin joints
c) Bolted joints
d) Pivot joints
View Answer

Answer: b
Explanation: Pin joints connect the links of a chain. Each link of the chain has got its two sides connected with other links with the help of pin joints. These joint allows free movement of the links, which is collectively known as a chain.

11. What is the pitch of a gear if the gear contains 20 teeth and radius of the gear is 2 inches?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: Explanation: Given:
No. Of teeth=20 teeth
Diameter=2*Radius
Diameter=2*2=4 inches
Pitch=Number of teeth/ Diameter
Pitch=20/4=5.

12. What is the torque offered by a gear, if the tangential force is 12N and radius of the gear is 0.2m?
a) 2.4 Nm
b) 15Nm
c) 10Nm
d) 2.55Nm
View Answer

Answer: a
Explanation: Given: Tangential force=12 N
Radius of the gear = 0.2m
Torque = Tangential force* radius of the gear
Torque=12*0.2 => 2.4 Nm.

13. What is the radius of a gear, if torque generated by the gear is 12Nm and the tangential force is 3N?
a) 5m
b) 4m
c) 10m
d) 2m
View Answer

Answer: b
Explanation: Given:
torque generated by the gear=12Nm
tangential force=3N
torque(T)=tangential force (F)*Radius(R)
so radius=Torque(T)/Tangential force(F)
radius=12Nm/3m=>4m.

14. A partially circular chain has perimeter of 10cm and is made up of 2 cm links. How many links are present in total?
a) 5m
b) 4m
c) 10m
d) 12m
View Answer

Answer: a
Explanation: Given:
Perimeter of circular chain = 10cm
Length of each link = 2cm
Number of links = Perimeter/Length of each link
Number of links = 10/2 => 5 links.

15. A chain is kept in square fashion with one of its side equal to 5 cm and is made up of 2 cm links. How many links are present in total?
a) 5m
b) 4m
c) 10m
d) 12m
View Answer

Answer: c
Explanation: Given:
Length of one side of square chain = 5cm
Perimeter of square=4*5=>20
Length of each link = 2cm
Number of links = Perimeter/Length of each link
Number of links = 20/2 => 10 links.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.