Mechatronics Questions and Answers – Advantages and Disadvantages

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Advantages and Disadvantages”.

1. Which among the following is a false statement regarding “Mechatronic system”?
a) Its initial cost of setup is high
b) Does not require highly skilled labours for operating it
c) More output in less time
d) It provides flexibility in production
View Answer

Answer: b
Explanation: False statement regarding “Mechatronic system” is that it does not require highly skilled labours for operating it. It does require highly skilled and trained labours for operating the manufacturing machines.

2. Which among the following is a correct statement regarding “Mechatronic system”?
a) Its initial cost of setup is low
b) Cheaper maintenance
c) More output in less time
d) Any individual can operate these systems
View Answer

Answer: c
Explanation: Correct statement regarding “Mechatronic system” is that it is gives more output in less time compared to the primitive techniques. Machines do not require rest and are built in such a way that it can provide the same accuracy on any other day like it gave on the first day.

3. How many principle axes do a Cartesian robot has?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: A Cartesian robot has 3 principle axes. These are industrial robots that can translate in all X, Y and Z axis. They have three arms that are placed at right angle to each other. A 3D printer is best example of Cartesian robot.
advertisement
advertisement

4. What does SCARA stand for in terms of industrial mechatronic robots?
a) Selectively Compliance Assembled Robot Arm
b) Selective Complicated Assembly Robot Arm
c) Selective Compliance Assembly Robot Arm
d) Static Complicated Assembly Robot Arm
View Answer

Answer: c
Explanation: SCARA stand for Selective Compliance Assembly Robot Arm in terms of industrial mechatronic robots. They are industrial robots that are mainly used in industries for assembling parts and accessories.

5. Which axis of SCARA (Selective Compliance Assembly Robot Arm)robot is rigid and static?
a) X axis
b) Y axis
c) Z axis
d) No axis
View Answer

Answer: c
Explanation: The Z-axis of SCARA (Selective Compliance Assembly Robot Arm) robot is rigid and static. It can translate easily on X axis and Y axis. It has a rotating end that can perform rotational motion on vertical axis.
Participate in Mechatronics Certification Contest of the Month Now!

6. Primitive methods should be preferred over mechatronic systems for short term manufacturing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Primitive methods should be preferred over mechatronic systems for short term manufacturing. This is so because primitive methods are cheaper and easy to apply, whereas mechatronic systems are costlier and can be difficult to install and maintain in short run.

7. Which mechatronic system is also called as Gantry robot?
a) Cartesian Robot
b) Dual Arm Robots
c) SCARA(Selective Compliance Assembly Robot Arm)robot
d) 6 axis robots
View Answer

Answer: a
Explanation: Cartesian Robots are also called as Gantry robots. These robots can perform lineal motion on the entire 3 perpendicular axes. These Robots are usually used for carrying loads, welding, 3D printing etc.

advertisement

8. How many degrees of freedom do an industrial redundant arm has?
a) 3
b) 5
c) 7
d) 9
View Answer

Answer: c
Explanation: An industrial redundant arm has 7 degree of freedom. These industrial arms resemble the human arms and are capable performing every action that a human arm can do. These arms are mainly used in industries for assembling parts and accessories.

9. How many degrees of freedom do an industrial delta robot has?
a) 3
b) 5
c) 7
d) 9
View Answer

Answer: a
Explanation: An industrial delta arm has 3 degree of freedom. These robots have a dome shaped structure which constitutes of 3 arms joined with universal joints. These arms are mainly used in industries for quick pickup and placing of objects.
advertisement

10. Who invented delta robot?
a) Grueblerowen
b) Joseph Henry
c) Norman Bel Geddes
d) ReymondClavel
View Answer

Answer: d
Explanation: Delta robot was invented by ReymondClavel in the early 1980’s. These robots have a dome shaped structure which constitutes of 3 arms joined with universal joints. These arms are mainly used in industries for quick pickup and placing of objects.

11. Who invented first SCARA(Selective Compliance Assembly Robot Arm) robot?
a) Grueblerowen
b) Joseph Henry
c) Hiroshi Makino
d) Walther Bothe
View Answer

Answer: c
Explanation: Professor Hiroshi Makino invented first SCARA(Selective Compliance Assembly Robot Arm) robot . This revolutionary prototype was created in the year 1978 at Yamanashi University in Japan.

12. How many degrees of freedom do an industrial SCARA (Selective Compliance Assembly Robot Arm) has?
a) 3
b) 5
c) 4
d) 9
View Answer

Answer: c
Explanation: An industrial SCARA (Selective Compliance Assembly Robot Arm) has 4 degree of freedom. It can translate easily on X axis and Y axis. It has a rotating end that can perform rotational motion on vertical axis.

13. Sensors and transducers are subsystem of mechatronics.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Sensors and transducers are subsystem of mechatronics. Sensors are transducers are used to collect information from the environment and feed it into computers or microcontrollers that analyses the data and operates accordingly.

14. Which among the following is a correct statement regarding “Mechatronic system”?
a) Its initial cost of setup is low
b) Cheaper maintenance
c) It is suitable for short term business
d) It provides flexibility in redesigning and manufacturing the products
View Answer

Answer: d
Explanation: Correct statement regarding “Mechatronic system” is that it provides flexibility in redesigning and manufacturing the products. Mechatronic systems can be easily modified to increase or decrease the quality as well as the quantity of products produced.

15. Which among the following is a false statement regarding “Mechatronic system”?
a) Its initial cost of setup is high
b) Requires highly skilled labours for operating it
c) More output in less time
d) Easy to identify faults and repair it
View Answer

Answer: d
Explanation: False statement regarding “Mechatronic system” is that it is “Easy to identify faults and repair it”. It is rather difficult to identify the fault and repair manufacturing systems. It requires skilled engineers to repair them.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.