Mechatronics Questions and Answers – Interfacing Motor Drives

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Interfacing Motor Drives”.

1. Which is not a property of group drive?
a) Less initial cost than individual drive
b) Less maintenance cost than individual drive
c) Low power factor
d) Provides constant motor speed
View Answer

Answer: d
Explanation: Group drive does not provide constant motor speed. It has less initial cost compared to individual drive setup. It also has low maintenance cost, but it has a great disadvantage that the speed of the motor is not constant.
advertisement

2. Which is not a part of electric drive?
a) Power Modulator
b) Control unit
c) Converters
d) Spark plug
View Answer

Answer: d
Explanation: Spark plug is not a part of electric drive. The control unit converts the input reference frequency to a desired variable frequency. AC to DC converter is present to provide a constant DC supply. Power modulator controls the output power generated by the motor.

3. Which driver is also known as servomotor amplifiers?
a) Servo drives
b) DC Drives
c) Stepper drives
d) AC drives
View Answer

Answer: a
Explanation: Servo drive is also known as servomotor amplifiers. It is generally used to control the servo motors, but it can be used for variety of applications such as micro positioning, robotics, generating controlled signal etc.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which driver is also known as Motor indexer?
a) Servo drives
b) DC Drives
c) Stepper drives
d) AC drives
View Answer

Answer: c
Explanation: Stepper drive is also known as Motor indexer. It is generally used to control the stepper motors, but it can be used for variety of applications such as stepped signal generation, robotics, machine tools etc.

5. Which is the drive in which each machine has separate motors to drive?
a) Multi-motor drive
b) Individual drive
c) Group drive
d) Stepper drive
View Answer

Answer: b
Explanation: Individual drive is the drive in which each machine has separate motors to drive. In these types of drive, each setup has their separate motors and gear pulley mechanism which together works to fulfil specific task.
Take Mechatronics Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Induction motor works on the principle of faradays law of electromagnetic induction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Induction motor works on the principle of faradays law of electromagnetic induction. An electromotive force is generated due to the relative speed between the stator and the motor. This is due to the faradays law of electromagnetic induction. This further induces a rotor current which drives the motor.

7. Group drive has low power factor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Group drive has low power factor. It is one of the major issues why group drives are not extensively used. But it has comparatively low initial cost of setup than that of an individual drives.
advertisement

8. Which drive is also called as Line shaft drive?
a) Multi-motor drive
b) Individual drive
c) Group drive
d) Stepper drive
View Answer

Answer: c
Explanation: Group drive is also called as Line shaft drive. In this type of drive, a single motor drives a line shaft. This line shaft may further drive a cluster of working machine may be operated.

9. In ward leonard system of speed control we cannot achieve uniform acceleration of motors.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In ward leonard system of speed control we can achieve uniform acceleration of motors. It is a very smooth speed control method, where the acceleration of the motor is uniform and it also can be bidirectional.
advertisement

10. Which is a type of dual H-bridge motor driver?
a) MSP430G2ET
b) CMCP793V-500
c) MPU 6050
d) L298N
View Answer

Answer: d
Explanation: L298N is a type of dual H-bridge motor driver. CMCP793V-500 is a type of velocity sensor. MPU 6050 is a gyroscope module. MSP430G2ET is a launchpad designed by Texas Instruments.

11. Which is a type of Triple Half-H-Bridge motor driver IC (Integrated circuit)?
a) DRV8313
b) CMCP793V-500
c) MPU 6050
d) L298N
View Answer

Answer: a
Explanation: DRV8313 is a type of Triple Half-H-Bridge motor driver IC (Integrated circuit). L298N is a type of dual H-bridge motor driver. CMCP793V-500 is a type of velocity sensor. MPU 6050 is a gyroscope module.

12. Which is a type of single full H-Bridge motor driver IC (Integrated circuit)?
a) DRV8313
b) CMCP793V-500
c) DRV8873
d) L298N
View Answer

Answer: c
Explanation: DRV8873 is a type of single full H-Bridge motor driver IC (Integrated circuit). DRV8313 is a type of Triple Half-H-Bridge motor driver IC (Integrated circuit). L298N is a type of dual H-bridge motor driver. CMCP793V-500 is a type of velocity sensor.

13. Who invented first practical DC (direct current) motor?
a) William Sturgeon
b) Joseph Henry
c) Norman Bel Geddes
d) Walther Bothe
View Answer

Answer: a
Explanation: William Sturgeon invented first practical DC (direct current) motor. It was made in the year 1886. This was the first practical DC motor that can be used to move objects of variable weights and could run on constant speed.

14. When was the first AC (Alternating current) induction motor invented?
a) 1887
b) 1886
c) 1832
d) 1835
View Answer

Answer: a
Explanation: The first AC (Alternating current) induction motor was invented in the year 1887. It was invented by the famous Nikola Tesla in his workshop situated at New York. It works on the principle of electromagnetic induction.

15. Which is a type of three phase brushless DC motor driver?
a) DRV8313
b) DRV10970
c) DRV8873
d) L298N
View Answer

Answer: b
Explanation: DRV10970 is a type of three phase brushless DC motor driver. DRV8873 is a type of single full H-Bridge motor driver IC (Integrated circuit). DRV8313 is a type of Triple Half-H-Bridge motor driver IC (Integrated circuit). L298N is a type of dual H-bridge motor driver.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.