Mechatronics Questions and Answers – Transducers – Dynamic Characteristics

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dynamic Characteristics”.

1. Which error is also termed as measurement error?
a) Static errors
b) Dynamic errors
c) Systematic errors
d) Statical error
View Answer

Answer: b
Explanation: Dynamic error is also termed as measurement error under specified conditions. Dynamic error is defined as the difference between the actual or true value with a quantity that changes with time.
advertisement

2. In retardation type measuring lag the instrument responds after an unspecified dead time lag.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In retardation type measuring lag the instrument does not responds after an unspecified dead time lag. The instruments respond immediately as soon as a change in measured quantity is encountered.

3. Active transducers do not require power source for operation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Active transducers do not require power source for operation. These types of transducers convert one form of energy to another without any external power source. Example:- Photovoltaic cells present in solar panels.
advertisement
advertisement

4. Which among the following transducer is an example of active transducer?
a) LDR (Light dependant sensor)
b) Strain gauge
c) Hall effect sensor
d) Photovoltaic cell
View Answer

Answer: d
Explanation: Photovoltaic cell is an example of active transducer. Active transducers are those types of transducers that convert one form of energy to another without any external power source. Photovoltaic cells are present in solar panels that generates electricity from sunlight.

5. Which among the following transducer is an example of passive transducer?
a) Chemical transducer
b) Thermoelectric transducer
c) Strain gauge
d) Piezoelectric transducer
View Answer

Answer: c
Explanation: Strain gauge is an example of passive transducer. Passive transducers are those types of transducers that bring change in passive electrical quantity usually with the help of external power source. Strain gauge is a device that changes its resistance when there is change in applied pressure.
Participate in Mechatronics Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Fidelity is a static characteristic.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Fidelity is not a static characteristic. It is a dynamic characteristic of an instrument. Fidelity refers to the degree of exactness of a measured value with a measured quantity that has been measured without dynamic errors.

7. Measuring lag is a dynamic characteristic.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Measuring lag is a dynamic characteristic. Sensors, transducers or any instrument do not respond immediately to the change in input. Measuring lag refers delay in response of an instrument to the change in input.
advertisement

8. In time delay type measuring lag the instrument responds immediately as soon as the input is altered.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In time delay type measuring lag the instrument does not responds immediately as soon as the input is altered. In this type of time delay type measuring lag the instrument responds after an unspecified dead time lag.

9. Which instrument can be used to measure time without any errors?
a) Analog Clock
b) Digital Clock
c) Atomic clock
d) Doomsday clock
View Answer

Answer: c
Explanation: Atomic clock is an instrument can be used to measure time without any static errors. These are the most accurate instrument that can accurately measure time and frequency and are used as standard for different purpose such as for global navigation satellite systems.
advertisement

10. Which method can reduce dynamic error?
a) By increasing accuracy
b) By increasing precession
c) By reducing sensitivity
d) By reducing time lag
View Answer

Answer: d
Explanation: Dynamic errorcan be reduced by reducing time lag. Accuracy, precession and sensitivity are static characteristics. Dynamic errors are caused when the instruments do not respond immediately therefore reducing time lag will reduce dynamic error.

11. Which among the following is not a dynamic characteristic?
a) Precession
b) Measuring lag
c) Dynamic error
d) Fidelity
View Answer

Answer: a
Explanation: Precession is not a dynamic characteristic. It comes under static characteristic. Dynamic characteristics of any sensor or transducer are determined by observing criteria’s that vary rapidly with time. Precession is the closeness of a single observation among the predefined sets of observations.

12. Which among the following is not a dynamic characteristic?
a) Response speed
b) Accuracy
c) Retardation type measuring lag
d) Time delay lag
View Answer

Answer: b
Explanation: Accuracy is not a dynamic characteristic. It comes under static characteristic. Static characteristics are related to steady state response. Accuracy is the observation closest to the true value.

13. Which method can reduce dynamic error?
a) By increasing stability
b) By increasing tolerance
c) By increasing resolution
d) By increasing speed of response
View Answer

Answer: d
Explanation: Dynamic error can be reduced by increasing speed of response. Stability, tolerance and resolution are static characteristics. Dynamic errors are caused when the instruments do not respond immediately therefore increasing speed of response will reduce dynamic error.

14. Which among the following transducer is an example of passive transducer?
a) Photovoltaic cell
b) Thermocouple
c) Piezoelectric transducer
d) Thermistor
View Answer

Answer: d
Explanation: Thermistor is an example of passive transducer. Passive transducers are those types of transducers that bring change in passive electrical quantity usually with the help of external power source. Thermistor is a device that changes its resistance when there is change in temperature.

15. Which among the following transducer is an example of active transducer?
a) LDR (Light dependant sensor)
b) Thermocouple
c) LVDT (linear variable differential transformer)
d) Thermistor
View Answer

Answer: b
Explanation: Thermocouple is an example of active transducer. Active transducers are those types of transducers that convert one form of energy to another without any external power source. Thermocouple consists of two rods made of different metal welded at a junction. When it senses a temperature difference it generates a voltage.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.