Mechatronics Questions and Answers – Transducers – Static Characteristics

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Static Characteristics”.

1. What is the relative error percentage of an observation taken by an ultrasonic sensor which predicts the distance of an object to be 2.12cm but the actual value is 2cm?
a) 12%
b) 10%
c) 6%
d) 1%
View Answer

Answer: c
Explanation: Given: Actual Value=2cm
Measured Value=2.12cm
Absolute error=Measured Value-Actual Value
Absolute error=2.12cm-2cm=>0.12cm
Relative error=(Absolute error/Actual Value)*100
Relative error=6%
advertisement

2. What is the relative accuracy ratio of an observation taken by a distance measuring sensor which predicts the distance of an object to be 7.19cm but the actual distance is 7.02cm?
a) 13:719
b) 17:619
c) 17:702
d) 13:619
View Answer

Answer: c
Explanation: Given: Actual Value=7.02cm
Measured Value=7.19cm
Absolute error=Measured Value-Actual Value
Absolute error=7.19cm-7.02cm=0.17cm
Relative accuracy=(Absolute error/Actual distance)
Relative accuracy=(0.17/7.02)=>17:702

3. What is the mean value of a distance observation set taken by a distance measurement sensor?
Observations={2,2.13,2.1,1.9}
a) 2.0325
b) 2.2
c) 2.125
d) 2
View Answer

Answer: a
Explanation: Given: Observation set={2,2.13,2.1,1.9}
Mean=Sum of observations/Total number of observations
Mean=(2+2.13+2.1+1.9)/4
Mean=2.0325
advertisement
advertisement

4. Static characteristic of a sensor cannot be found using calibration.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Static characteristic of a sensor can be found using calibration. Calibration refers to a comparison between a known or standard measurement to the unknown measurement taken by the tool which has to be calibrated.

5. What is the relative accuracy ratio of an observation taken by a IR(Infrared) sensor which predicts the distance of an object to be 1.26 cm but the actual distance is 1cm?
a) 13:409
b) 13:50
c) 17:719
d) 13:619
View Answer

Answer: b
Explanation: Given: Actual Value=1cm
Measured Value=1.26cm
Absolute error=Measured Value-Actual Value
Absolute error=1.26cm-1cm=>0.26cm
Relative accuracy=(Absolute error/Actual distance)
Relative accuracy=(0.26/1)=>13:50
advertisement

6. Static characteristics of any sensor or transducer are determined by observing criteria’s that vary very slowly with time.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Static characteristics of any sensor or transducer are determined by observing criteria’s that vary very slowly with time. Dynamic characteristics of any sensor or transducer are determined by observing criteria’s that vary rapidly with time.

7. Accuracy and precession are same for a sensor’s observation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Accuracy and precession are not same for a sensor’s observation. Accuracy is the observation closest to the true value whereas precession is the closeness of a observation among the predefined sets of observations.
advertisement

8. Hysteresis error of any sensor has maximum difference between the observed value and actual value.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Hysteresis error of any sensor has maximum difference between the observed value and actual value. Inside the specified range of the sensor, it is the maximum deviated observation from the actual observation.

9. What is the relative accuracy ratio of an observation taken by a IR(Infrared) sensor which predicts the distance of an object to be 4.16cm but the actual distance is 4.09cm?
a) 7:409
b) 13:603
c) 17:719
d) 13:619
View Answer

Answer: a
Explanation: Given: Actual Value=4.09cm
Measured Value=4.16cm
Absolute error=Measured Value-Actual Value
Absolute error=4.16cm-4.09cm=>0.07cm
Relative accuracy=(Absolute error/Actual distance)
Relative accuracy=(0.07/4.09)=>7:409
advertisement

10. What is the relative error percentage of an observation taken by a distance measuring sensor which predicts the distance of an object to be 2.32cm but the actual value is 2cm?
a) 12%
b) 7.09%
c) 6%
d) 16%
View Answer

Answer: d
Explanation: Given: Actual Value=2cm
Measured Value=2.32cm
Absolute error=Measured Value-Actual Value
Absolute error=2.32cm-2cm=>0.32cm
Relative error=(Absolute error/Actual Value)*100
Relative error=16%

11. What is the average value of a distance observation set taken by a ultrasonic sensor?
Observations={5,5.413,5.41,4.97}
a) 5.0325
b) 5.198
c) 5.125
d) 5.07325
View Answer

Answer: b
Explanation: Given: Observation set={5,5.413,5.41,4.97}
Mean=Sum of observations/Total number of observations
Mean=(5+5.413+5.41+4.97)/4
Mean=5.198

12. Static characteristics are related to the steady state response of an instrument.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Static characteristics are related to the steady state response of an instrument. Steady state response of sensor is the relationship between input and output when the output changes very slowly or remains constant after a span of time. And static characteristics are the characteristics that changes very slowly or remains constant.

13. What is the mean value of a distance observation set taken by a distance measurement sensor?
Observations={3,3.213,3.11,2.97}
a) 3.0325
b) 3.2
c) 3.125
d) 3.07325
View Answer

Answer: d
Explanation: Given: Observation set={3,3.213,3.11,2.97}
Mean=Sum of observations/Total number of observations
Mean=(3+3.213+3.11+2.97)/4
Mean=3.07325

14. What is the relative accuracy ratio of an observation taken by a distance measuring sensor which predicts the distance of an object to be 6.16cm but the actual distance is 6.03cm?
a) 13:719
b) 13:603
c) 17:719
d) 13:619
View Answer

Answer: b
Explanation: Given: Actual Value=6.03 cm
Measured Value=6.16 cm
Absolute error=Measured Value-Actual Value
Absolute error=6.16cm-6.03cm=>0.13cm
Relative accuracy=(Absolute error/Actual distance)
Relative accuracy=(0.13/6.03)=>13:603

15. What is the relative error percentage of an observation taken by an infrared sensor which predicts the distance of an object to be 3.32cm but the actual value is 3.1cm?
a) 12%
b) 7.09%
c) 6%
d) 1%
View Answer

Answer: b
Explanation: Given: Actual Value=3.1cm
Measured Value=3.32cm
Absolute error=Measured Value-Actual Value
Absolute error=3.32cm-3.1cm=>0.22cm
Relative error=(Absolute error/Actual Value)*100
Relative error=7.09%

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter