Mechatronics Questions and Answers – Solid State Electronics

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Solid State Electronics”.

1. Which is not a solid state device?
a) Mother board
b) Integrated circuit
c) Hard disc
d) Flash memory
View Answer

Answer: c
Explanation: Hard disc is not a solid state device. Solid state device is the one which does not have any moving part. Hard drives have a moving drive head and a disc which rotates while reading or writing the data into the drive.

2. When was flash memory invented?
a) Early 1980’s
b) Early 1970’s
c) Late 1990’s
d) Late 1970’s
View Answer

Answer: a
Explanation: Flash memory was invented early 1980’s. It was developed by Masuoka Fujio. He was a Japanese engineer working at Toshiba Corporation. He was working on the alternatives of existing data storage devices such as floppy and magnetic drives.

advertisement

3. What is the full form of SATA?
a) Stable allowed technology attachment
b) Serial allowed technology attachment
c) Stable advanced technology attachment
d) Serial advanced technology attachment
View Answer

Answer: d
Explanation: The full form of SATA is Serial advanced technology attachment. It is an interface that is commonly used in most of the mass storage device to connect it to the mother board. It transforms and controls the data flow form mass storage device.

4. Which is not a solid state device?
a) TV set
b) Speakers
c) Digital watches
d) Analog Watch
View Answer

Answer: d
Explanation: Analog Watch is not a solid state device. Solid state device is the one which does not have any moving part. Analog Watch have several moving parts such as a small motor which works on battery that keeps the arms of the clock in motion.

Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

5. RAM (Random access memory) is a solid state device.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: RAM (Random access memory) is a solid state device. RAM (Random access memory) does not have any part which is in motion. It contains small micro chips which stores the data and also provides fast retrieval of data.

6. Jump drive and flash drives are same.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Jump drive and flash drives are the same. These are two different names given to same memory storage unit. They are commonly used as pen drives. It is a solid state device that has no moving parts and it can also store huge amount of data.

Take Mechatronics Tests Now!
advertisement

7. What is the full form of SSD in terms of data storage?
a) Solid State Device
b) Semi Solid Drive
c) Solid State Drive
d) Semi Solid Device
View Answer

Answer: c
Explanation: Solid State Drive is the full form of SSD in terms of data storage. It has storage capacity equal to the hard drives but it does not have any moving part. Since it has no moving part, this makes it function faster and power consumption is also less.

8. When was first SSD (Solid State Drive) made?
a) 1976
b) 1978
c) 1945
d) 1947
View Answer

Answer: a
Explanation: First SSD (Solid State Drive) was invented in the year 1976. It was released by “Dataram” and was named as “BULK CORE”. It was bulky and first of its kind. It had a storage memory of 2 MB (Megabytes).

advertisement

9. What is the full form of PATA?
a) Parallely allowed technology attachment
b) Parallel allowed technology attachment
c) Parallely advanced technology attachment
d) Parallel advanced technology attachment
View Answer

Answer: d
Explanation: The full form of PATA is Parallel advanced technology attachment. It is an interface that is used to connect hard drives to the computer systems. Today, commonly used interface used in SSD (Solid state drive) is PCIe connection.

10. Which is an example flash memory?
a) Nvidia 1650
b) SST26WF040B-104I/SN
c) SLB700A/06VA
d) Nvidia 1650 ti
View Answer

Answer: b
Explanation: SST26WF040B-104I/SN is an example flash memory. It is developed by “MICROCHIP TECHNOLOGY”. Nvidia 1650 ti and Nvidia 1650 are examples of graphics card. SLB700A/06VA is a force sensor.

advertisement

11. What was first SSD (Solid State Drive) named?
a) Cat’s Whisker
b) Seagate
c) Bulk core
d) Core Black
View Answer

Answer: c
Explanation: The first SSD (Solid State Drive) was named as Bulk core. It was made by Dataram. It was invented in the year 1976. It was bulky and can only store 2 MB(Megabyte) of data. It did not have any moving part so it consumed very less power.

12. What was first Solid State Device named?
a) Cat’s Whisker
b) Seagate
c) Bulk core
d) Core Black
View Answer

Answer: a
Explanation: The first Solid State Device was named as Cat’s Whisker. It was made in the year 1906. It was made to detect a radio signal. In this a fine wire was made to move across a solid crystal to detect a radio signal.

13. When was first Solid state device made?
a) 1976
b) 1906
c) 1945
d) 1947
View Answer

Answer: b
Explanation: First Solid state device was invented in the year 1906. It was named as “Cat’s whisker”. It was made to detect a radio signal. In this a fine wire was made to move across a solid crystal in order to detect a radio signal.

14. Transistor is a solid state device is a solid state device.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Transistor is a solid state device is a solid state device. It was invented in the year 1947 by Bell Labs. It is the most widely used semiconductor device used in solid state electronics. It was the first solid state device to be used commercially in 1960’s.

15. What is the full form of HDD in terms of data storage?
a) Hard disk drive
b) Hard drive disk
c) Hard drive device
d) Hard disc device
View Answer

Answer: a
Explanation: Hard disk drive is the full form of HDD in terms of data storage. It is one of the most commonly used storage device used today. It has extremely high storage capacity compared to its size. It can store up-to several Terabytes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.