Mechatronics Questions and Answers – Pneumatic Actuating Systems – Process Control Valves

«
»

This set of Mechatronics Questions and Answers for Aptitude test focuses on “Pneumatic Actuating Systems – Process Control Valves”.

1. What is the percentage change in amount of water flowing through a valve in one hour when originally the rate of flow from the valve was 15m3/hr which was reduced to 5m3/hr?
a) 50%
b) 60%
c) 20%
d) 66.67%
View Answer

Answer: d
Explanation:
Given: Original flow rate: 15m3/hr
Final flow rate: 5m3/hr
Total volume of water flowing through the valve originally: 15m3
Total volume of water flowing through the narrow valve: 5m3
Percentage change in amount of water: [(Original-final)/Original]*100
Percentage change in amount of water: [(15-5)/15]*100 => 66.67%
The flow rate reduced by 66.67% of the original rate.
advertisement

2. What is the rate of flow of water from a cylindrical valve if the cylindrical valve has a diameter of 10 cm and velocity of water is 5m/s?
a) 3.92 * 10-3m3/s
b) 3.92 * 10-2m3/s
c) 4.92 * 10-2m3/s
d) 4.92 * 10-3m3/s
View Answer

Answer: b
Explanation:
Given: Diameter=10 cm
Radius = 5 cm or 0.05m
Area of cross section = π*(r)2
Area of cross section = 3.14*(0.05)2=7.85*10-3 m2
Rate of flow = Area of cross section * Velocity of fluid
Rate of flow = 7.85*10-3m2 * 5m/s
Rate of flow = 3.92 * 10-2m3/s.

3. What is the rate of flow of water in Litres per second from a cylindrical valve if the cylindrical valve has a diameter of 10 cm and velocity of water is 12m/s?
a) 100L/s
b) 127L/s
c) 157L/s
d) 94.2L/s
View Answer

Answer: d
Explanation:
Given: Diameter=10 cm
Radius = 5 cm or 0.05m
Area of cross section = π*(r)2
Area of cross section = 3.14*(0.05)2=7.85*10-3 m2
Rate of flow = Area of cross section * Velocity of fluid
Rate of flow = 7.85*10-3m2 * 12m/s
Rate of flow = 0.0942m3/s
Now, we know 1m3/s=1000L/s
Therefore 0.0942m3/s=94.2L/s.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the percentage change in amount of water flowing through a valve in one hour when originally the rate of flow from the valve was 10 m3/hr which was reduced to 5m3/hr?
a) 50%
b) 60%
c) 20%
d) 100%
View Answer

Answer: a
Explanation:
Given: Original flow rate: 10m3/hr
Final flow rate: 5m3/hr
Total volume of water flowing through the valve originally: 10m3
Total volume of water flowing through the narrow valve: 5m3
Percentage change in amount of water: [(Original-final)/Original]*100
Percentage change in amount of water: [(10-5)/10]*100 => 50%
The flow rate reduced by 50% of the original rate.

5. In “two way ball valves” the flow can be switched and controlled by rotating the ball in 90 degrees.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In “two way ball valves” the flow can be switched and controlled by rotating the ball in 90 degrees. These are the simplest type and commonly used control valves. It contains a ball that has a hole bored through it which used to turn ON and OFF the flow through the valve.
Take Mechatronics Tests Now!
advertisement

6. In “Butterfly valves” the flow can be switched and controlled by rotating the obstructer in 90 degrees.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In “Butterfly valves” the flow can be switched and controlled by rotating the obstructer in 90 degrees. It is similar to the ball valves but fluid obstructer used in this is a flat disc rather than a ball. This disc is used to turn ON and OFF the flow through the valve.

7. Which type of valves contains tapered cylindrical obstructer?
a) Butterfly valves
b) Two way ball valves
c) Three way ball valves
d) Plug Valves
View Answer

Answer: d
Explanation: Plug Valves contains tapered cylindrical obstructer. Two way and Three way ball valves contains a ball that has a hole bored through it which acts as an obstructer. Butterfly valves contains a flat disc which acts as an obstructer.
advertisement

8. What is the velocity of water from a cylindrical valve if the cylindrical valve has a diameter of 10 cm and rate of flow of water in Litres per second is 157L/s?
a) 40m/s
b) 30m/s
c) 20m/s
d) 30m/s
View Answer

Answer: c
Explanation:
Given: Diameter=10 cm
Radius = 5 cm or 0.05m
Area of cross section = π*(r)2
Area of cross section = 3.14*(0.05)2=7.85*10-3 m2
Rate of flow of water = 157L/s
Rate of flow = Area of cross section * Velocity of fluid
157L/s = 7.85*10-3m2 * Velocity of fluid
Now, we know 1m3/s=1000L/s
Therefore, Velocity of fluid = 20m/s.

9. Which type of valves contains a flat disc obstructer?
a) Butterfly valves
b) Two way ball valves
c) Three way ball valves
d) Plug Valves
View Answer

Answer: a
Explanation: Butterfly valves contain a flat disc obstructer. Plug Valves contains tapered cylindrical which acts as an obstructer. Two way and Three way ball valves contains a ball that has a hole bored through it which acts as an obstructer.
advertisement

10. How many ports does a 3 way valve have?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: A 3 way valve has total 3 ports. Generally it is used when a single incoming input fluid has to be distributed into two directions. In this type of configuration, one port is used as input port and other two ports are used as exit ports.

11. What is the percentage change in amount of water flowing through a valve in one hour when originally the rate of flow from the valve was 10m3/hr which was reduced to 8m3/hr?
a) 50%
b) 60%
c) 20%
d) 800%
View Answer

Answer: c
Explanation:
Given: Original flow rate: 10m3/hr
Final flow rate: 8m3/hr
Total volume of water flowing through the valve originally: 10m3
Total volume of water flowing through the narrow valve: 8m3
Percentage change in amount of water: [(Original-final)/Original]*100
Percentage change in amount of water: [(10-8)/10]*100 => 20%
The flow rate reduced by 20% of the original rate.

12. How many exit ports does a 2 way valve have?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: A 2 way valve has 1 exit port. It has total two ports, one entry port and one exit port. These ports are not fixed and can be interchanged. Both the port are separated by a different types obstructers.

13. Pneumatic actuator based valves use air to generate rotational force.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Pneumatic actuator based valves use air to generate rotational force. This rotational force is used to turn the ball, disc or cylindrical type obstructer of the valves. The torque generated is directly proportional to the air pressure provided.

14. What is the rate of flow of water from a cylindrical valve if the cylindrical valve has a diameter of 10 cm and velocity of water is 10m/s?
a) 3.92 * 10-3 m3/s
b) 3.92 * 10-2 m3/s
c) 7.85 * 10-2 m3/s
d) 7.85 * 10-3 m3/s
View Answer

Answer: c
Explanation:
Given: Diameter =10 cm
Radius = 5 cm or 0.05m
Area of cross section = π*(r) 2
Area of cross section = 3.14*(0.05)2=7.85*10-3 m2
Rate of flow = Area of cross section * Velocity of fluid
Rate of flow = 7.85*10-3m2 * 10m/s
Rate of flow = 7.85* 10-2 m3/s.

15. What is the final amount of water flowing through a valve in one hour when originally the rate of flow from the valve was 10m3/hr which was reduced by 80%?
a) 3m3/hr
b) 4m3/hr
c) 5m3/hr
d) 2m3/hr
View Answer

Answer: d
Explanation:
Given: Original flow rate: 10m3/hr
Reduction in flow = 80%
Total volume of water flowing through the valve originally: 10m3
Percentage change in amount of water: [(Original-final)/Original]*100
Percentage change in amount of water: [(10-final)/10]*100 => 80/100
Final rate of flow of water = 2m3/hr.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics for Aptitude test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.