Mechatronics Questions and Answers – Analog Signal Conditioning – Voltage to Frequency Conversion

«
»

This set of Mechatronics Objective Questions & Answers focuses on “Analog Signal Conditioning – Voltage to Frequency Conversion”.

1. What is the frequency of the supplied alternating current in India?
a) 50 KHz
b) 30 Hz
c) 50 Hz
d) 60 Hz
View Answer

Answer: c
Explanation: 50 Hz is the frequency of the supplied alternating current in India. The frequency of supplied current, vary from country to country. In USA the frequency of the supplied alternating current is 60 Hz.
advertisement

2. Which type of waveform can be produced by linear oscillators?
a) Saw tooth
b) Sinusoidal
c) Square
d) Parabolic
View Answer

Answer: b
Explanation: Sinusoidal waveform can be produced by linear oscillators. There are two types of oscillator, namely linear oscillator and non-linear oscillator. Linear oscillator can only produce sinusoidal waveform.

3. NE555 Integrated circuit can create alternating signals.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: NE555 Integrated circuit can create alternating signals. It can create square signals. It has three modes of configuration (mono-stable, bi-stable, A-stable) through which we can control the duty cycle and the type of signal we want.
advertisement
advertisement

4. How many modes are present in NE555 Integrated circuit?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: NE555 integrated circuit has three operating modes. These modes are namely Astable mode, monostable mode and bistable mode. Monostable mode has only one stable state, bistable mode has two stable states whereas Astable mode has no stable state.

5. Which is a voltage to frequency converter?
a) BC541
b) TIP122
c) LM566
d) TIP135
View Answer

Answer: c
Explanation: LM566 is a voltage to frequency converter. It is a voltage controlled oscillator designed by the National Instruments. The frequency of the output can be altered by varying the voltage at the input side.
advertisement

6. How many stable states does Astable mode of NE555 has?
a) 2
b) 3
c) 0
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: Astable mode of NE555 has no stable state. It produces continuous alternating signal whose duty cycle can be controlled by choosing different values of resistance used in this configuration, or just changing the resistance value using potentiometer.

7. Which type of wave can be generated by LM566?
a) Aperiodic
b) Sine
c) Square
d) Parabolic
View Answer

Answer: c
Explanation: LM566 can generate square waveform. It a voltage controlled oscillator. It can generate time varying alternating square or triangular waveforms from constant DC voltage. Its frequency is linear function to the applied input voltage.
advertisement

8. What is the full form of LFO in context to signal generations?
a) Least frequency oscillator
b) Low frequency oscillator
c) Low frequency oscillations
d) Least frequency oscillations
View Answer

Answer: b
Explanation: LFO in context to signal generations stands for Low frequency oscillator. It is used to generate time varying signals whose frequency is very low. Its output frequency is less than 20 Hz.

9. What is the frequency range of radio frequency(RF)?
a) 20 KHz to 300 GHz
b) 2 KHz to 30 GHz
c) 200 KHz to 3000 GHz
d) 10 KHz to 10 GHz
View Answer

Answer: a
Explanation: The range of radio frequency(RF) is 20 KHz to 300 GHz. Radio frequency(RF) is generally used in telephonic communications. These High frequency valued signal can encapsulate large number of information within them.
advertisement

10. Which type of waveform cannot be produced by non-linear oscillators?
a) Saw-tooth
b) Sinusoidal
c) Square
d) Triangular
View Answer

Answer: b
Explanation: Sinusoidal waveform cannot be produced by non-linear oscillators. There are two types of oscillator, namely linear oscillator and non-linear oscillator. Linear oscillator can only produce sinusoidal signals. Non-linear oscillator can only produce non-sinusoidal waveforms such as Saw tooth, Square, Triangular etc.

11. Which type conversion can be done using LM2575WU?
a) DC-DC conversion
b) AC-DC conversion
c) DC-AC conversion
d) AC-AC conversion
View Answer

Answer: a
Explanation: DC-DC conversion can be done using LM2575WU. It is a step down DC (Direct current) to DC (Direct current) converter Integrated circuit. It is manufactured by microchip technology. It has total 6 pins.

12. Who invented alternating current?
a) Nicola Tesla
b) Thomas Edison
c) Albert Einstein
d) Stephen Hawking
View Answer

Answer: a
Explanation: Nicola Tesla invented alternating current. Alternating current is a bidirectional current. The direction of current is not fixed; it changes in every fraction of a second. This is the current which comes in our home through electric poles and we use it for fulfilling up our daily needs such as lighting up bulbs and tubelights.

13. What is the frequency of the supplied alternating current in United States?
a) 50 KHz
b) 30 Hz
c) 50 Hz
d) 60 Hz
View Answer

Answer: d
Explanation: 60 Hz is the frequency of the supplied alternating current in United States. The frequency of supplied current, vary from country to country. In India the frequency of the supplied alternating current is 50 Hz.

14. What is the time taken by a sinusoidal signal of frequency 0.5 Hz to complete one fundamental cycle?
a) 5 seconds
b) 3 seconds
c) 2 seconds
d) 4 seconds
View Answer

Answer: c
Explanation:
Given: Frequency(F) = 0.5 Hz
Frequency(F)=1/T
Time Period(T) = 1/F
Therefore, Time Period(T)=1/0.5 => 2 seconds.

15. What is the frequency of a sinusoidal signal if the time taken to complete one fundamental cycle is 0.1 seconds?
a) 5 Hz
b) 10 Hz
c) 0.5 Hz
d) 4 Hz
View Answer

Answer: b
Explanation:
Given: Time Period(T)=0.1 second
Frequency(F)=1/T
Therefore, Frequency(F)=1/0.1=>10 s-1
Or Frequency(F)=10 Hz.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all objective questions on Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.