Mechatronics Questions and Answers – Data Flow in DSP

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Data Flow in DSP”.

1. Who developed Boolean dataflow?
a) Grueblerowen
b) Joe Buck
c) Oersted
d) Robert Abalakov
View Answer

Answer: b
Explanation: Joe Buck developed Boolean dataflow. It supports the data flow control during runtime like the DDF (Dynamic Data Flow). Joe Buck developed this Boolean dataflow as a part of his PHD thesis.
advertisement

2. Fast Fourier transform algorithm can compute the value of which type of transform?
a) DFT (Discrete Fourier transform) and IDFT (Discrete Fourier transform)
b) DFT (Discrete Fourier transform)
c) IDFT (Discrete Fourier transform)
d) Z transform
View Answer

Answer: a
Explanation: Fast Fourier transform algorithm can compute the value of both DFT (Discrete Fourier transform) and IDFT (Discrete Fourier transform). A Fourier transform converts the signal from time or space domain to frequency domain and vice versa by IDFT.

3. Which digital filter should be used to separate two frequency bands?
a) Mean filter
b) Median filter
c) Chebyshev filter
d) Weiner filter
View Answer

Answer: c
Explanation: Chebyshev filter should be used to separate two frequency bands. The design of the Chebyshev filter was based upon a mathematical technique known as Z-transform. They are also well known for their fast speed.
advertisement
advertisement

4. Which is an example of Digital media processor?
a) ADC0808CCN PDIP-28
b) TMS320F2809PZA
c) RD-KL25-AGMP01
d) DM388AAARD21
View Answer

Answer: d
Explanation: DM388AAARD21 is an example of Digital media processor. It is manufactured by the “Texas Instruments”. TMS320F2809PZA is an example of Digital signal controller. ADC0808CCN PDIP-28 is an example of Analog to digital converter. RD-KL25-AGMP01 is an example of data logger kit.

5. Von Neumann architecture is currently used in most of the fields for dataflow.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Von Neumann architecture is currently not used in most of the fields for dataflow. It is a traditional dataflow architecture also known as control flow architecture. Today Dataflow architecture is used in most of the fields which totally contrasts the Von Neumann architecture.
advertisement

6. Program counter is not present in Dataflow Architecture.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Program counter is not present in Dataflow Architecture. Program counters are registers that contains address of the instructions that are currently being executed. The execution of the dataflow architecture depends totally on the input.

7. Which is an example of Digital signal controller?
a) ADC0808CCN PDIP-28
b) TMS320F2809PZA
c) RD-KL25-AGMP01
d) 792XDXM4L-24A
View Answer

Answer: b
Explanation: TMS320F2809PZA is an example of Digital signal controller. It is manufactured by the “Texas Instruments”. ADC0808CCN PDIP-28 is an example of Analog to digital converter. It consists of a 8 channel multiplexer. RD-KL25-AGMP01 is an example of data logger kit. 792XDXM4L-24A is an example of relay.
advertisement

8. What does firing of instruction mean in terms of dataflow?
a) The Content-addressable memory is loaded with instruction and ready for execution
b) The Content-addressable memory is loaded with instruction but not ready for execution
c) The Content-addressable memory executed the instruction
d) The Content-addressable memory cannot execute the instruction
View Answer

Answer: a
Explanation: Firing of instruction mean in terms of dataflow means that the Content-addressable memory is loaded with instruction and ready for execution. The CAM (Content-addressable memory) is also known as associative memory.

9. Which memory is also known as associative memory?
a) Read only memory
b) Random access memory
c) Content-addressable memory
d) Flash memory
View Answer

Answer: c
Explanation: Content-addressable memory is also known as associative memory. In this type of memory the memory unit or the memory packet is identified by accessing the data itself rather than the memory address.
advertisement

10. What does CAM stand for in terms of memory storage and data flow?
a) Context-addressable memory
b) Content-addressable memory
c) Context-addressed memory
d) Content-allocating memory
View Answer

Answer: b
Explanation: CAM stands for Content-addressable memory in terms of memory storage and data flow. It is a type of computer memory which facilitates us with very high speed searching of applications.

11. A compiler does not compile a program further if an error is found.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A compiler compiles the whole program further even if an error is found. It compiles the whole program in one go. After compiling the whole program the compiler generates the total number of errors in it.

12. An interpreter does not compile a program further if an error is found.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: An interpreter does not compile a program further if an error is found. It compiles the whole program line by line. Therefore when an error occurs, the interpreter stops compiling from that point onwards.

13. Dynamic data flow allows one token per arc in the data flow graph.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Dynamic data flow allows more than one token per arc in the dataflow graph. Static dataflow allows one token per arc in the dataflow graph. In static dataflow model we can only approximate the abstract model.

14. What is the type of machines called that uses Content-addressable memory (CAM)?
a) Dynamic Dataflow Machines
b) Static Dataflow Machines
c) Static inflow Machines
d) Dynamic outflow Machines
View Answer

Answer: a
Explanation: The type of machines that uses Content-addressable memory (CAM) are called as Dynamic Dataflow Machines. A Dynamic Dataflow Machine supports parallelism by loop unravelling among the iterating loops.

15. What does SDF stand for in terms of signal processing and data flow?
a) Synchronous data flux
b) Synchronous data flow
c) Synthesized data flow
d) Synthesized data flux
View Answer

Answer: b
Explanation: SDF stands for Synchronous data flow in terms of signal processing and data flow. It is a special type of data flow in which each receiving nodes are restricted to consume a fixed amount of data tokens per invocation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter