Mechatronics Questions and Answers – Design – Antilock Brake Systems

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Design – Autonomous Mobile System”.

1. What is the function of an Anti-lock braking system?
a) Used for car parking
b) To maintain tractive force
c) Programming the system
d) To drive the car
View Answer

Answer: b
Explanation: Tractive force used to generate motion between a body and a tangential surface. Antilock brake system maintains the tractive force between the wheel and road surface. The other options mentioned are not the functions of the antilock brake systems.
advertisement

2. The skidding of vehicles, while sudden brakes are applied, is avoided through _______
a) antilock braking system
b) engine management system
c) automatic car parking system
d) driving system
View Answer

Answer: a
Explanation: The uncontrolled skidding of vehicles while sudden brakes are applied is avoided through an antilock braking system. Antilock brake system increases control over the vehicle and also decreases the stopping distance on the dry and slippery surfaces.

3. The Anti-lock brake system supports electronic stability.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Antilock lock brake system has some special capabilities like electronic stability control, emergency brake assist and electronic brake force distribution. The uncontrolled skidding of vehicles, while sudden brakes are applied, is avoided through an antilock braking system.
advertisement
advertisement

4. What is the function of the Electronic control unit in Anti-lock braking system?
a) Monitoring the speed of the wheel
b) Decreases the stopping distance
c) Provides electronic stability control
d) Maintaining the tractive force
View Answer

Answer: a
Explanation: The electronic control unit constantly monitors the rotational speed of each wheel. If it detects a wheel rotating significantly slower than the other wheels then that condition indicates of impending wheel locks. The other options mentioned ate the functions of an antilock brake system but not particularly the function of ECU.

5. What detects the fault in the anti-lock brake system?
a) ECU
b) Pump
c) Valves
d) Sensors
View Answer

Answer: a
Explanation: The fault detection in an electronic brake system is possible by fault code diagnosis through Electronic control unit. The pump, valves and sensors are the other parts of the anti-lock brake system but these are not specifically used for fault detection.
advertisement

6. The Electronic control unit is used to detect the speed of wheels.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The Electronic control unit detects if the speed of any wheel is faster than the speed of another wheel and accordingly the pressure on the hydraulic brake is increased or decreased.

7. Which part of the antilock brake system is used to find the acceleration and deceleration of the wheel?
a) Valves
b) ECU
c) Speed sensors
d) Pumps
View Answer

Answer: c
Explanation: We can sense the speed of the vehicle and find the acceleration and deceleration through the speed sensors. The Electronic control unit detects if the speed of any wheel is faster than the speed of another wheel and accordingly the pressure on the hydraulic brake is increased or decreased. Valves are used to pass pressure from hydraulic cylinder towards brakes and Pumps are used to restore pressure. The electronic control unit constantly monitors the rotational speed of each wheel.
advertisement

8. Which device is used to pass the pressure from hydraulic cylinder towards brake?
a) Valves
b) Pumps
c) Sensors
d) ECU
View Answer

Answer: a
Explanation: Valves are used to pass the pressure from hydraulic cylinder towards brake. When the valve is closed, then it isolates the break from the hydraulic cylinder. Thus, they control the pressure supplied to the brakes. The function of Pump in the automatic brake system is to restore pressure to the hydraulic brake after the valves have released it.

9. What is the function of Pump in an automatic brake system?
a) For fault detection
b) To sense the speed of the vehicle
c) To restore pressure
d) To find the acceleration and deceleration
View Answer

Answer: c
Explanation: The function of Pump in the automatic brake system is to restore pressure to the hydraulic brake after the valves have released it. The controller sends the signals to the pump to start or stop depending upon the pressure in Hydraulic cylinders.
advertisement

10. The breaking valves are actuated and turned on and off through ___________
a) pumps
b) valves
c) sensors
d) modulator
View Answer

Answer: d
Explanation: The breaking valves are actuated and turned on and off through Modulator. Electronic control unit decides the brake force and activates automatic brake system modulator which actuates the breaking valves on and off.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.