Mechatronics Questions and Answers – Solid State Electronic Devices – Thyristors

«
»

This set of Mechatronics written test Questions & Answers focuses on “Solid State Electronic Devices – Thyristors”.

1. How many layers and junctions does an SCR have?
a) Four layers and three junctions
b) Three layers and four junctions
c) Three layers and three junctions
d) Four layers and four junctions
View Answer

Answer: a
Explanation: An SCR has four layers and three junctions. The layers are the p-n-p-n layer and there are three p-n junctions. There are three terminals named as anode, cathode and the gate terminal. The other options mentioned above are incorrect.
advertisement

2. An SCR is a ____
a) semiconductor device
b) full conductor device
c) inductor device
d) bidirectional device
View Answer

Answer: a
Explanation: SCR is a Semiconductor device. It is made up of silicon. As the conduction takes place only in a single direction, an SCR is a unidirectional device. The other options are incorrect.

3. An SCR is a bidirectional device.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In an SCR, the conduction takes place in a single direction, therefore the SCR is called as a unidirectional device. It is also called a Semiconductor device as it is made up of silicon.
advertisement
advertisement

4. The SCR is controlled through ____
a) anode
b) cathode
c) gate
d) anode and cathode
View Answer

Answer: c
Explanation: The SCR is controlled through the gate. It is a current controlled device. The anode is always positive with respect to the cathode and the direction of forwarding voltage is from anode to cathode.

5. What is the relation between the firing angle of SCR and the output?
a) Directly proportional to each other
b) Inversely proportional to each other
c) Independent of each other
d) Both are zero
View Answer

Answer: b
Explanation: The relation between the firing angle of SCR and the output is that they are inversely proportional to each other. The output of the SCR decreases when the firing angle is increased and vice versa.
advertisement

6. Gate loses control when the SCR starts conducting.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Gate loses control when the SCR starts conducting. The SCR is controlled through the gate. Once the SCR is triggered, the gate loses control over it. The gate is only used to trigger the device.

7. What is the use of Fast acting current limiting fuses?
a) To protect SCR from over current
b) To turn on SCR
c) To increase the flow of current
d) To stop the current
View Answer

Answer: a
Explanation: The fast acting current limiting fuses are used to limit the value of the current and thus they are used to protect the SCR from over current and surge currents. The other options are not accurate answers.
advertisement

8. What are the main components used in a snubber circuit?
a) Resistors
b) Capacitors
c) Transistors
d) Resistors and Capacitors
View Answer

Answer: d
Explanation: The main components used in a snubber circuit are resistors and capacitors. They are generally used to suppress the voltage spikes. In most of the snubber circuits, the resistors and the capacitors are connected in series.

9. An SCR is a ____
a) N-P-N device
b) N-P-N-P device
c) P-N-P-N device
d) P-N-P device
View Answer

Answer: c
Explanation: An SCR is a P-N-P-N type device. The layers are the p-n-p-n layer and there are three p-n junctions. There are three terminals named as anode, cathode and the gate terminal. The other options mentioned above are incorrect.
advertisement

10. Which among the following are not the parts of SCR?
a) Anode
b) Cathode
c) Gate
d) Base
View Answer

Answer: d
Explanation: An SCR has three terminals anode, cathode and gate. It does not consist of a base. It has four layers and three junctions. As the conduction takes place only in a single direction, an SCR is a unidirectional device.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all written questions on Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.