Mechatronics Questions and Answers – Mechanical Actuating Systems – Gear and Gear Trains – 1

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mechanical Actuating Systems – Gear and Gear Trains – 1”.

1. What is the module of a gear if its pitch diameter is 10mm and it contains 5 teeth?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: Given:
Pitch diameter = 10mm
No. Of teeth=5 teeth
Module=Pitch diameter/No. Of teeth
Module=>10/5 =2.
advertisement

2. What is the pitch of a gear if the gear contains 30 teeth and diameter of the gear is 6 inches?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: Given:
No. Of teeth=30 teeth
Diameter=6 inches
Pitch=Number of teeth/Diameter
Pitch=30/6=5.

3. What is the torque offered by a gear, if the tangential force is 20 N and radius of the gear is 1m?
a) 5Nm
b) 15Nm
c) 20Nm
d) 2.55Nm
View Answer

Answer: c
Explanation: Given:
Tangential force=20N
Radius of the gear=1m
Torque=tangential force (F)*Radius(R)
Torque=20*1=>20Nm.
advertisement
advertisement

4. What is the radius of a gear, if torque generated by the gear is 20Nm and the tangential force is 5N?
a) 5m
b) 15m
c) 10m
d) 4m
View Answer

Answer: d
Explanation: Given:
No. Of teeth=30 teeth
Diameter=6 inches
Pitch=Number of teeth/Diameter
Pitch=30/6 = 5.

5. The pitch of a gear is defined as the number of teeth per unit pitch circle radius.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The pitch of a gear is not the number of teeth per unit pitch circle radius. It is defined as the number of teeth per unit pitch circle diameter. The diameter is taken in inches.
advertisement

6. The radial distance between root circle and pitch circle is called addendum.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The radial distance between root circle and pitch circle is not called addendum. The radial distance between root circle and pitch circle is called dedendum. Radial distance between addendum circle and pitch circle is called addendum.

7. What is the velocity ratio of two gears if the driver gear has 15 teeth and driven gear has 5 teeth?
a) 2:1
b) 3:1
c) 4:3
d) 5:1
View Answer

Answer: b
Explanation: Given:
No. Of teeth of driver gear=15
No. Of teeth of driven gear=5
Velocity ratio=No. of teeth of driver gear/No. of teeth of driven gear
Velocity ratio => 15/5=3:1.
advertisement

8. What is the torque offered by a gear, if the tangential force is 10N and radius of the gear is 0.5m?
a) 5Nm
b) 15Nm
c) 10Nm
d) 2.55Nm
View Answer

Answer: a
Explanation: Given:
Tangential force=10N
Radius of the gear=0.5m
Torque=tangential force (F)*Radius(R)
Torque=10*0.5 => 5Nm.

9. What is the radius of a gear, if torque generated by the gear is 20Nm and the tangential force is 5N?
a) 5m
b) 4m
c) 10m
d) 2m
View Answer

Answer: b
Explanation: 4m is the radius of a gear, if torque generated by the gear is 20Nm and the tangential force is 5N. Since the formula for torque(T) is tangential force (F)*Radius(R), so radius=Torque(T)/Tangential force(F) which gives radius = 20Nm/5m => 4m.
advertisement

10. What is the module of a gear if its pitch diameter is 15mm and it contains 3 teeth?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: Given:
Pitch diameter = 15mm
No. Of teeth=3 teeth
Module=Pitch diameter/No. Of teeth
Module=>15/3=5.

11. What is the velocity ratio of two gears if the driver gear has 20 teeth and driven gear has 10 teeth?
a) 2:1
b) 3:2
c) 4:3
d) 5:1
View Answer

Answer: a
Explanation: Given:
No. Of teeth of driver gear=20
No. Of teeth of driven gear=10
Velocity ratio=No. of teeth of driver gear/No. of teeth of driven gear
Velocity ratio => 20/10=2:1.

12. What is the speed ratio of two gears if the speed of the driver gear has 20 km/hr and driven gear has 10km/hr?
a) 2:1
b) 3:2
c) 4:3
d) 5:1
View Answer

Answer: a
Explanation: Given:
Speed of the driver gear=20km/hr
Speed of the driven gear = 10km/hr
Speed ratio=speed of the driver gear/speed of the driven gear
Speed ratio=>20/10=2:1.

13. What is the speed ratio of two gears if the speed of the driver gear has 25 km/hr and driven gear has 10km/hr?
a) 2:1
b) 3:2
c) 4:3
d) 5:2
View Answer

Answer: d
Explanation: Given:
Speed of the driver gear=25km/hr
Speed of the driven gear = 10km/hr
Speed ratio=speed of the driver gear/speed of the driven gear
Speed ratio=>25/10=5:2.

14. What is the train value of a gear train if the velocity ratio is 2:5?
a) 2:1
b) 3:2
c) 4:3
d) 5:2
View Answer

Answer: d
Explanation:
Given: velocity ratio=2:5
Train value=1/(velocity ratio)
Train value=1/(2:5)=5:2.

15. What is the train value of a gear train if the velocity ratio is 2:1?
a) 2:1
b) 1:2
c) 4:3
d) 5:2
View Answer

Answer: b
Explanation:
Given: velocity ratio=2:1
Train value=1/(velocity ratio)
Train value=1/(2:1)=1:2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter