Mechatronics Questions and Answers – Analog to Digital Converters

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Analog to Digital Converters”.

1. What is the nyquist frequency for a bandwidth of span “X”?
a) 0
b) X
c) 2X
d) 3X
View Answer

Answer: c
Explanation: The nyquist frequency for a bandwidth of span “X” is 2X. The nyquist frequency of any signal that is band limited is defined as twice the bandwidth of the channel. So for a bandwidth span of “X”, the nyquist frequency will be 2X.

2. What is the LSB voltage of a analog to digital converter if the full scale voltage range is 16 volt and the resolution of analog to digital converter in bits is 2?
a) 6 volt
b) 1 volt
c) 4 volt
d) 2 volt
View Answer

Answer: c
Explanation: Given:
Full scale voltage range=16 volt
Resolution of analog to digital converter=2 bits
Number of intervals=2(resolution of analog to digital converter in bits)
Number of intervals => 22=4
Resolution=Full scale voltage range/ number of intervals
LSB voltage=resolution
LSB voltage=>16/4=4 volts.

advertisement

3. What is the full scale voltage range of a analog to digital converter if the LSB voltage is 4 volt and the resolution of analog to digital converter in bits 3?
a) 36 volt
b) 31 volt
c) 43 volt
d) 32 volt
View Answer

Answer: d
Explanation: Given:
LSB voltage = 4 volt
Resolution of analog to digital converter=3 bits
Number of intervals=2(resolution of analog to digital converter in bits)
Number of intervals => 23=8
Resolution=Full scale voltage range/number of intervals
LSB voltage=resolution
Full scale voltage range=Resolution*number of intervals
Full scale voltage range=4*8
Full scale voltage range=32 V

4. What is the resolution of a analog to digital converter if the full scale voltage range is 16 volt and the resolution of analog to digital converter in bits 2?
a) 6 volt
b) 1 volt
c) 4 volt
d) 2 volt
View Answer

Answer: c
Explanation: Given:
Full scale voltage range=16 volt
Resolution of analog to digital converter=2 bits
Number of intervals=2(resolution of analog to digital converter in bits)
Number of intervals => 22=4
Resolution=Full scale voltage range/number of intervals
Resolution=>16/4=4 volts.

Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

5. Nyquist rate is the maximum rate at which a signal of finite bandwidth needs to be sampled in order to retrieve all its information.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Nyquist rate is the not maximum rate at which a signal of finite bandwidth needs to be sampled in order to retrieve all its information. It is the minimum rate at which the signal of finite bandwidth needs to be sampled to get all its information.

6. What is the LSB voltage of a analog to digital converter if the full scale voltage range is 8 volt and the resolution of analog to digital converter in bits 2?
a) 6 volt
b) 1 volt
c) 4 volt
d) 2 volt
View Answer

Answer: d
Explanation: Given:
Full scale voltage range=8 volt
Resolution of analog to digital converter=2 bits
Number of intervals=2(resolution of analog to digital converter in bits)
Number of intervals => 22=4
Resolution=Full scale voltage range/ number of intervals
LSB voltage=resolution
LSB voltage=>8/4=2 volts.

Take Mechatronics Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

7. How many resistors are required to make an n-bit Analog-to-digital converter using string resistor ladder network?
a) 2n resistors
b) 2n resistors
c) 3n resistors
d) 3n resistors
View Answer

Answer: b
Explanation: 2n resistors are required to make an n-bit Analog-to-digital converter using string resistor ladder network. The number of resistors increases exponentially, which is a major disadvantage of this network.

8. Which of the integrated circuit mentioned below is the name of an Analog to digital converter?
a) BC541
b) ADS1115
c) TIP122
d) TIP135
View Answer

Answer: b
Explanation: ADS1115 the name of an Analog to digital converter. It is a 16 bit integrated circuit and is designed by the Texas Instrument. It supports I2C communication protocol. It also has an oscillator inside it.

advertisement

9. What does LVDS stand for?
a) Low-voltage differentiating signal
b) Least-voltage differential signal
c) Low-voltage differential signal
d) Low-voltage differentiable signal
View Answer

Answer: c
Explanation: LVDS stand for Low-voltage differential signal. It is a technical standard which specifies the electrical characteristics of a serial, differential communication protocol. It is also known an TIA/EIA-644.

10. What is the resolution of a analog to digital converter if the full scale voltage range is 8 volt and the resolution of analog to digital converter in bits 2?
a) 6 volt
b) 1 volt
c) 4 volt
d) 2 volt
View Answer

Answer: d
Explanation: Given:
Full scale voltage range=8 volt
Resolution of analog to digital converter=2 bits
Number of intervals=2(resolution of analog to digital converter in bits)
Number of intervals => 22=4
Resolution=Full scale voltage range/ number of intervals
Resolution=>8/4=2 volts.

advertisement

11. What is binary equivalent of 30?
a) 11110
b) 01111
c) 11011
d) 111110
View Answer

Answer: a
Explanation: The binary equivalent of 30 is 11110. Binary number system is the smallest possible number system that contains only 0 and 1. It is machine level language. Machines are fed with binary information for performing any work.

12. What is binary equivalent of 70?
a) 1000101
b) 1000111
c) 1000110
d) 111110
View Answer

Answer: c
Explanation: The binary equivalent of 70 is 1000110. Binary number system is the smallest possible number system that contains only 0 and 1. It is machine level language. Machines convert our high level language to their binary equivalent for understanding the commands.

13. What is the resolution of a analog to digital converter if the full scale voltage range is 10 volt and the resolution of analog to digital converter in bits 2?
a) 1.5 volt
b) 2.5 volt
c) 4 volt
d) 2 volt
View Answer

Answer: b
Explanation: Given:
Full scale voltage range=10 volt
Resolution of analog to digital converter=2 bits
Number of intervals=2(resolution of analog to digital converter in bits)
Number of intervals => 22=4
Resolution=Full scale voltage range/number of intervals
Resolution=>10/4=2.5 volts.

14. What is gray code equivalent of 51?
a) 1000101010
b) 0000101010
c) 00001010101
d) 0000101011
View Answer

Answer: b
Explanation: The gray code equivalent of 51 is 0000101010. Gray code was developed to encrypt the digital data. It converted the binary into similar looking pattern of 0’s and 1’s which can only be decoded if the correct algorithm is followed.

15. What is gray code equivalent of 7?
a) 0111
b) 0110
c) 01001
d) 0100
View Answer

Answer: d
Explanation: The gray code equivalent of 7 is 0100. Gray code was developed to encrypt the digital data. It converted the binary into similar looking pattern of 0’s and 1’s which can only be decoded if the correct algorithm is followed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.