Mechatronics Questions and Answers – Digital to Analog Converters

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Digital to Analog Converters”.

1. What is the form in which audio files are stored?
a) Digital
b) Semi-digital
c) Analog
d) Semi-Analog
View Answer

Answer: a
Explanation: The audio files are stored in digital format. Computer or any other storage device can only understand and store the binary digits (i.e) 0 and 1, the audio or the sound waves are converted into digital data which is a combination of many 0 and 1. Thus digital data can be stored in any storage device.
advertisement

2. Which conversion takes place when music is played from a memory card?
a) AAC
b) ADC
c) DDC
d) DAC
View Answer

Answer: d
Explanation: DAC conversion takes place when music is played from a memory card. Computer or any memory storing device only understand the binary language which is a combination of many 0 and 1. Any information that has to be stored should be converted into binary digits. The output of any music player is analog signal. Therefore digital to analog conversion (DAC) takes place music is played from a memory card.

3. What is the output of a music player?
a) Digital
b) Semi-digital
c) Analog
d) Semi-Analog
View Answer

Answer: c
Explanation: Output of a music player is analog signal. Music or any type of sound is an example of analog signal. The sound signal of music contains many crests and troughs which makes it analog signal.
advertisement
advertisement

4. What does PWM stand for?
a) Pulse Width modulation
b) Pulsating Width modulation
c) Pulse Width modulator
d) Pulsating Width modulator
View Answer

Answer: a
Explanation: PWM stands for pulse width modulation. It is a process by which the digital signals are converted to analog signal. In this process the duty cycle of the signal is varied. This varied signal acts as analog signal.

5. What is the duty cycle of a signal if the pulse width is 0.4 seconds and the time period is 0.8 second?
a) 60%
b) 50%
c) 40%
d) 20%
View Answer

Answer: b
Explanation: Given:
Pulse width=0.4 seconds
Time period=0.8 second
Duty cycle=(pulse width/time period)*100%.
Duty cycle => 0.4/0.8=0.5*100%=50%.
advertisement

6. What is the duty cycle of a signal if the pulse width is 0.008 seconds and frequency is 50 hertz?
a) 60%
b) 50%
c) 40%
d) 20%
View Answer

Answer: c
Explanation: Given:
Pulse width=0.008 seconds
Frequency=50 hertz
Time period=1/frequency
Time period=1/50= 0.02
Duty cycle=(pulse width /time period)*100%.
Duty cycle => 0.008/0.02=0.4*100%=40%.

7. What is the duty cycle of a signal if the ON time of the signal is 0.5 seconds and off time of the signal is 0.5 seconds?
a) 60%
b) 50%
c) 40%
d) 20%
View Answer

Answer: b
Explanation: Given:
ON time=0.5 seconds
Off time=0.5 seconds
Duty cycle=(ON time / total time period)*100%.
Total time period=ON time + Off time=>1
Duty cycle => 0.5/1=0.5*100%=50%.
advertisement

8. Which of the integrated circuit mentioned below is the name of a Digital to Analog converter?
a) BC541
b) MCP4725
c) TIP122
d) TIP135
View Answer

Answer: b
Explanation: MCP4725the name of a Digital to Analog converter. It has 12 bit resolution. It supports I2C communication protocol. It also has an internal EEPROM to store the settings. It works on 2.2V to 5.7V input.

9. What is the duty cycle of a signal if the pulse width is 0.004 seconds and frequency is 50 hertz?
a) 60%
b) 50%
c) 40%
d) 20%
View Answer

Answer: d
Explanation: Given:
pulse width=0.004 seconds
Frequency=50 hertz
Time period=1/frequency
Time period=1/50=0.02
Duty cycle=(pulse width/time period)*100%.
Duty cycle => 0.004/0.02=0.2*100%=20%.
advertisement

10. What is the duty cycle of a signal if the pulse width is 0.3 seconds and the time period is 0.6 second?
a) 60%
b) 50%
c) 40%
d) 20%
View Answer

Answer: b
Explanation: Given:
Pulse width=0.3 seconds
Time period=0.6 second
Duty cycle=(pulse width /time period)*100%.
Duty cycle => 0.3/0.6=0.5*100%=50%.

11. What is the duty cycle of a signal if the ON time of the signal is 0.7 seconds and off time of the signal is 0.3 seconds?
a) 60%
b) 70%
c) 40%
d) 20%
View Answer

Answer: b
Explanation: Given:
ON time=0.7 seconds
Off time=0.3 seconds
Duty cycle=(ON time / total time period)*100%.
Total time period=ON time + Off time=>1
Duty cycle => 0.7/1=0.7*100%=70%.

12. Which is an example of Digital to Analog converter module?
a) PCF8591
b) TMS320F2809PZA
c) RD-KL25-AGMP01
d) DM388AAARD21
View Answer

Answer: a
Explanation: PCF8591 is an example of Digital to Analog converter module. DM388AAARD21 is an example of Digital media processor. It is manufactured by the “Texas Instruments”. TMS320F2809PZA is an example of Digital signal controller. RD-KL25-AGMP01 is an example of data logger kit.

13. The highest voltage value of an analog signal is replaced by “logic 1” in digital signal.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The highest voltage value of an analog signal is replaced by “logic 1” in digital signal. Digital signal can only represent 2 values that are logic 1 and logic 0. Logic 1 represents high voltage whereas logic 0 represents low voltage.

14. We cannot store analog data directly.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Analog data cannot be stored directly. Analog data such as voice recording, music, video etc. everything is converted into digital data for storage. Any storage device can only store set of binary digits (0’s and 1’s).

15. Light can be considered as a form of digital signal.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Light cannot be considered as a form of digital signal. It is a form of electromagnetic radiation that can carry both analog and digital signal. Digital and analog are means of coding information on signals.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter