Mechatronics Questions and Answers – Solid State Electronic Devices – TRIAC

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “ Solid State Electronic Devices – TRIAC ”.

1. How many minimum thyristors make up a TRIAC (Triode alternating current)?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: 2 thyristors make up a TRIAC (Triode alternating current). These thyristors are connected parallel to each other but in opposite direction. Their gates are made common, which makes it a 3 terminal device.

advertisement

2. How many terminals does a TRIAC (Triode alternating current) have?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: TRIAC (Triode alternating current) is a 3 terminal device. It has got two thyristors are connected parallel to each other but in opposite direction which forms a TRIAC (Triode alternating current). The third terminal is the common gate o these thyristors.

3. How many doped regions do a standard TRIAC have?
a) 1
b) 6
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: A standard TRIAC has 6 doped regions. The gate terminal makes ohmic contact between p-type and N-type materials. The other two terminals are similar therefore there is no specific anode and cathode terminal.

advertisement
advertisement

4. Which is an example of TRIAC?
a) OptoNCDT ILR 1030
b) OptoNCDT1420
c) BT136
d) EddyNCDT 3301
View Answer

Answer: c
Explanation: BT136 is an example of TRIAC. OptoNCDT ILR 1030 and OptoNCDT1420 are laser sensor used for computing distance and objects placed at very high distances. EddyNCDT 3301 is a Eddy currents sensor.

5. TRIAC is a unidirectional device.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: TRIAC (Triode alternating current) is not an unidirectional device, it is a bidirectional device. The TRIAC (Triode alternating current) can be operated from any polarity on its input. It is also a bipolar device.

advertisement

6. TRIAC can act as AC switch.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: TRIAC can act as AC switch. It is one of the major application of TRIAC (Triode alternating current). It can perform switching action at high voltage levels and high current levels. It is widely used in power switching.

7. TRIAC (Triode alternating current) is unipolar device.
a) TRUE
b) FALSE
View Answer

Answer: b
Explanation: TRIAC (Triode alternating current) is not a unipolar device. It is a bipolar device. It uses both electrons and holes for the conduction of current through it. This is why it is called bipolar device.

advertisement

8. How many layers of semiconductor does a TRIAC (Triode alternating current) have?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: A TRIAC (Triode alternating current) is a 4 layered semiconductor device. It has three terminals and it is bidirectional. It is widely used in power electronics for control purpose.

9. What is the full form of SCR?
a) Silicon controlled rectifier
b) Silicate controlled rectifier
c) Silicon controlled rectification
d) Silicon controlling rectification
View Answer

Answer: a
Explanation: SCR stands for Silicon controlled rectifier. It is a unidirectional device and has 4 layers of semiconductors fused together. The current through it flows in one direction only.

advertisement

10. A TRIAC (Triode alternating current) cannot perform switching action on DC voltage.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A TRIAC (Triode alternating current) can perform switching action on DC voltage. It can turn on like a switch, but it further it cannot be turned off. It is because the current and voltage across it is very low.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter