Mechatronics Questions and Answers – Mechanical Actuating Systems – Belt Drives

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mechanical Actuating Systems – Belt Drives”.

1. Which among the following operations does not use belt drives?
a) Mining
b) Logging
c) Road construction
d) Bicycles
View Answer

Answer: d
Explanation: Applications such as mining, Logging, Road construction and many other applications make use of belt drives including industrial applications. Bicycles are constructed with the help of chain drives.
advertisement

2. Which among the following is a type of belt drive?
a) Silent
b) Roller
c) Open
d) Pintle
View Answer

Answer: c
Explanation: Open belt drive is a type of belt drive in which both the pulleys are driven and driving rotate in the same direction. The angle of contact is less. The other options are examples of chain drives.

3. The angle of contact is greater for cross belt drives.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The angle of contact is greater for cross belt drives. This is because in case of cross belt drives both driven and the driving pulley rotates in opposite directions.
advertisement
advertisement

4. Cars with interference engines use ____
a) timing belts
b) serpentine belts
c) chain drives
d) V belts
View Answer

Answer: a
Explanation: Cars with interference engines uses timing belts which connects the crankshaft and camshaft which is used to keep them in sync. The other mentioned drives are not used for interference engines.

5. Which among the following is an advantage of using belt drives over chain drives?
a) Efficiency
b) Noise
c) Cost
d) Durability
View Answer

Answer: b
Explanation: The greatest disadvantage of using chain drive is that it produces noise which can overcome by the use of belt drives. The other factors such as cost, durability and efficiency are good for chain drives.
advertisement

6. The angle of contact is greater for open belt drives.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The angle of contact is greater for cross belt drives. This is because in case of cross belt drives both driven and the driving pulley rotates in opposite directions.

7. The amount of power delivered does not depends on ____
a) velocity of belt
b) cost
c) tension
d) arc of contact
View Answer

Answer: b
Explanation: The amount of power delivered does not depend on the cost of the belt. The velocity of the belt, Tension and Arc the important factors on which the amount of power delivered depends upon.
advertisement

8. Which among the following depends upon the friction between the belt and pulley?
a) Positive belts
b) Synchronous belts
c) Friction drive
d) Modern belts
View Answer

Answer: c
Explanation: Friction drives depends upon the friction between the belt and pulley for transmitting power. V belts have friction multiplying effect and flat belts are the purest form of friction drives.

9. Which among the following has a toothed profile?
a) Synchronous belts
b) Modern belts
c) Link-type belts
d) Friction drive
View Answer

Answer: a
Explanation: Synchronous belts have a toothed profile with the corresponding groove in the pulleys and it was the first teeth profile used on drives. It was of a trapezoidal shape.
advertisement

10. What is the speed of medium drive?
a) 1000m/s
b) 22m/s
c) 100m/s
d) 500m/s
View Answer

Answer: b
Explanation: Medium drives are used to transmit power at the speed of from 10m/s to 22m/s. Light drives are used to transmit small power at belt speed up to about 10m/s.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter