Mechatronics Questions and Answers – Digital Electronics and Systems – Microprocessors

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Digital Electronics and Systems – Microprocessors”.

1. An electronic component used by computers to do its work is ____
a) Microcontrollers
b) Microprocessors
c) Keyboard
d) Resistors
View Answer

Answer: b
Explanation: An electronic component used by computers to do its work is microprocessors. It contains millions of small components like resistors, diodes etc. The other options are not appropriate choices.
advertisement

2. What is the major difference between a microprocessor and a microcontroller?
a) Presence of external peripherals
b) Presence of internal peripherals
c) CPU
d) Stack Pointer
View Answer

Answer: a
Explanation: RAM, ROM, EEPROM are used as an external circuit in case of the microprocessor, but these are already embedded in a microcontroller. Due to the use of external circuits microprocessors are bulkier as compared to the microcontrollers which are more compact.

3. Microprocessors have high cost and large size.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The microprocessors have generally large size and high cost. This is because there are several external devices attached to it according to the applications. The components used are costly as compared to the microcontrollers.
advertisement
advertisement

4. Which among the following are not the applications of microprocessor?
a) Word processing
b) Calculation
c) Washing machines
d) Communication
View Answer

Answer: c
Explanation: Washing machines generally depends on microcontrollers. The applications of a microprocessor are in communication or video display, communication via the internet, word processing, calculation and many other applications.

5. Von Neumann architecture is used in ____
a) microcontrollers
b) microprocessors
c) computer systems
d) operating Systems
View Answer

Answer: b
Explanation: The architecture used in the Microprocessors is Von Neumann architecture. The is single memory space for both data and the program.
advertisement

6. Quartz and metals are not used in microprocessors.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Microprocessors are made up of various components which involve metals, quartz and various other components and chemicals. The microprocessors have generally large size and high cost.

7. Which among the following have less number of registers?
a) Microprocessors
b) Microcontrollers
c) CPU
d) Input devices
View Answer

Answer: a
Explanation: Microprocessors have less number of registers and therefore many of the functions are memory based whereas the microcontrollers have a number of registers and therefore the programs are easier to write.
advertisement

8. In compact systems, we can use ____
a) microprocessors
b) computers
c) CPU
d) microcontrollers
View Answer

Answer: d
Explanation: In compact systems, we can use Microcontrollers and hence microcontrollers are more effective as compared to the microprocessors, and they are also less costly as compared to the microprocessors.

9. Harvard architecture is used in ____
a) microcontrollers
b) microprocessors
c) computer systems
d) operating Systems
View Answer

Answer: a
Explanation: The architecture used in the Microcontrollers is Harvard architecture. Due to this the program memory and the data memory are separate. This is one of the advantages of the microcontroller.
advertisement

10. Which among the following applications are not microcontroller based?
a) Computer system
b) Washing Machines
c) MP3 players
d) Telephones
View Answer

Answer: a
Explanation: In Computer systems, Microprocessors are generally used. Some of the applications of a microcontroller are in washing machines, automobiles, telephones, appliances and peripherals for computer systems.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter