Mechatronics Questions and Answers – Advanced Vehicle Control System

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Advanced Vehicle Control System”.

1. When was first practical power steering invented?
a) 1820
b) 1760
c)1920
d) 1926
View Answer

Answer: d
Explanation: The first practical power steering invented in the year 1926. The need of power steering emerged greatly during the time war, when there was need of driving heavy military vehicles which needed a lot of force while steering it with normal steering systems.
advertisement

2. What is the frictional force in a braking system if the brake pads offer a normal force of 20Newton and the coefficient of friction is 0.4?
a) 4Newton
b) 8Newton
c) 2Newton
d) 40Newton
View Answer

Answer: b
Explanation: 8Newton is the frictional force in a braking system if the brake pads offer a normal force of 20Newton and the coefficient of friction is 0.4.
Given,
Normal force=20Newton
Coefficient of friction=0.4
Frictional force=Normal force*Coefficient of friction
Frictional force=20*0.4=8Newton
Explanation: Active transducers do not require and additional power source for converting the energy from one form to another as they work on the principle of energy conversion. One such example of active transducer is thermocouple.

3. What is the full form of EHPS with respect to vehicle dynamics?
a) Electric-hydro power steering
b) Electro-hydraulic power steering
c) Electro-hydraulic pulse steering
d) Electro-hydraulic power system
View Answer

Answer: b
Explanation: EHPS with respect to vehicle dynamics stands for Electro-hydraulic power steering. It uses hydraulic systems for assisting the driver of the vehicle. It acts as a power steering and helps the driver to easily turn the vehicle in the desired way.
advertisement
advertisement

4. When was first calliper-type disc brakes patented?
a) 1902
b) 1800
c) 1945
d) 1850
View Answer

Answer: a
Explanation: The first calliper-type disc brakes patented in the year 1902. It was patented by Frederick William Lanchester in his birmingham factory. It was first tested on the lanchester cars.

5. What is the frictional force in a braking system if the brake pads offer a normal force of 10Newton and the coefficient of friction is 0.4?
a) 4Newton
b) 8Newton
c) 2Newton
d) 40Newton
View Answer

Answer: a
Explanation:Given,
Normal force = 10Newton
Coefficient of friction = 0.4
Frictional force = Normal force * Coefficient of friction
Frictional force = 10*0.4 = 4Newton
advertisement

6. What is the frictional force in a braking system of a truck if the drum brake pads offer a normal force of 30Newton and the coefficient of friction at the area of contact is 0.5?
a) 4Newton
b) 7.5Newton
c) 15Newton
d) 40Newton
View Answer

Answer: c
Explanation: Given,
Normal force=30Newton
Coefficient of friction at the area of contact=0.5
Frictional force = Normal force * Coefficient of friction
Frictional force=30*0.5=15Newton.

7. What is the full form of MDPS with respect to vehicle dynamics?
a) Motor driven pulse steering
b) Motor driven power steering
c) Multi driving power steering
d) Motor driven power system
View Answer

Answer: b
Explanation: MDPS with respect to vehicle dynamics stands for Motor driven power steering. It uses an electric motor for assisting the driver of the vehicle. It acts as a power steering and helps the driver to easily turn the vehicle in the desired way.
advertisement

8. Volvo XC90 has automatic braking system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Volvo XC90 has automatic braking system. It contains systems that detects the presence of vehicles or objects and apply brakes when they come too close to the car and can be threat.

9. Which is not a self driving car?
a) Tesla Model S
b) NEXT TWO
c) Renault duster
d) Nissan LEAF
View Answer

Answer: c
Explanation: Renault duster is not a self driving car. Tesla Model S is self driving car made by the company Tesla. NEXT TWO is self driving car made by the company Renault. Nissan LEAF is self driving car made by the company Nissan.
advertisement

10. What is the frictional force in a braking system of a car if the disc brake pads offer a normal force of 15Newton and the coefficient of friction at the area of contact is 0.5?
a) 4Newton
b) 7.5Newton
c) 2Newton
d) 40Newton
View Answer

Answer: b
Explanation: Given,
Normal force=15Newton
Coefficient of friction = 0.5
Frictional force = Normal force * Coefficient of friction
Frictional force=15*0.5=7.5Newton

11. Which is the first autopilot ship?
a) Tesla Model S
b) NEXT TWO
c) J.A Moffet
d) Nissan LEAF
View Answer

Answer: c
Explanation: J.A Moffet was the first autopilot ship. It was a standard oil tanker that became the first ship to use auto pilot in 1920’s. Autopilot systems are fully automatic systems that can constantly control vehicles trajectory without manual guidance.

12. When was first autopilot system developed?
a) 1911
b) 1912
c) 1932
d) 1931
View Answer

Answer: b
Explanation: The first autopilot system was developed in the year 1912 by Lawrence Sperry. It was just 9 years after wright brothers developed their airplane Kitty Hawk. Sperry’s invention was also named as “Gyroscopic automatic pilot”.

13. Which is the first helicopter with autopilot?
a) Piasecki HUP Retriever
b) NEXT TWO
c) J.A Moffet
d) Nissan LEAF
View Answer

Answer: a
Explanation: Piasecki HUP Retriever is the first helicopter with autopilot. It was developed by Piasecki Helicopter Corporation of Morton, Pennsylvania. It has a single radial engine with twin overlapping tandem rotor.

14. Who developed the first autopilot system?
a) Lawrence Sperry
b) Joseph Henry
c) Norman Bel Geddes
d) Walther Bothe
View Answer

Answer: a
Explanation: Lawrence Sperry was an American inventor who developed the first autopilot system. Sperry’s invention was also named as “Gyroscopic automatic pilot”. This system automatically balanced the plane.

15. When was the first steering wheel made?
a) 1911
b) 1894
c) 1832
d) 1831
View Answer

Answer: b
Explanation: The first steering wheel was made in the year 1894. It is the earliest trace of the presence of steering wheels which was used by Alfred Vachero in his 4 horse powered custom car to participate in Paris-Rouen race.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter